κοσοβοΕικόνες καταστροφής αντίκρυσαν οι κάτοικοι της αλβανόφωνης συνοικίας στο Κουμάνοβο, επιστρέφοντας μετά από δύο ημέρες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών, στις οποίες σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την εξουδετέρωση της ένοπλης ομάδας, οι κάτοικοι γύρισαν στη συνοικία αυτή και ήρθαν αντιμέτωποι με δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αρκετά αυτοκίνητα καμμένα ή γαζωμένα από σφαίρες, αίματα παντού, σφαίρες και κάλυκες.

Επειδή είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα οι κάτοικοι προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να τακτοποιήσουν πρόχειρα κάποια πράγματά τους για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, από τις μάχες στη συνοικία του Κουμάνοβο σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι, τους οποίους οι αρχές χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες, και 8 αστυνομικοί, ενώ 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, ότι “τρομοκρατική ομάδα”, αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από “γειτονική χώρα”, την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ’ όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε κυβερνητικά κτίρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα. Απώτερος στόχος των “τρομοκρατών”, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι η ομάδα αυτή των ενόπλων που εισήλθε στην ΠΓΔΜ και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία της χώρας του θεωρείται “η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα στα Βαλκάνια”, ενώ επισήμανε ότι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο δεν είχαν διεθνοτικό χαρακτήρα, καθώς η ομάδα αυτή των “τρομοκρατών” δεν είχε την υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού της χώρας.

Αντίθετα,σύμφωνα με το Mega, κάποιοι Αλβανοί κάτοικοι της συνοικίας στο Κουμάνοβο στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι αγνοούν την ύπαρξη “τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας” στην περιοχή τους και σημείωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ήταν υπερβολική και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλες “σκοπιμότητες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.