Μάρε Μπλακ

Η Μάρε Μπλακ, η 20χρονη υποψήφια του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), κατάφερε να

εκλεγεί βουλευτής κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τον Ντάγκλας Αλεξάντερ – μια από τις κεντρικές μορφές του Εργατικού Κόμματος.

Η φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γκλασκώβης συγκέντρωσε 23.548 ψήφους έναντι 17.864 του Αλεξάντερ, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του και χαιρέτισε την «εξαίρετη εκστρατεία» την οποία διεξήγαγε η νεαρή αντίπαλός του.

Η Μπλακ, η οποία κατέστη η νεότερη βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων από το 1667, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τόνισε ότι η νίκη της θα συμβάλλει να «ακουστεί στο Ουεστμίνστερ, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η φωνή αυτής της περιφέρειας και του συνόλου της Σκωτίας», σε δηλώσεις της στο Πέισλι, κοντά στη Γλασκόβη.

«Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω αυτή την φωνή όχι μόνο για να βελτιωθεί η τύχη της Σκωτίας, αλλά επίσης για να ασκηθεί μια προοδευτική πολιτική, η οποία θα ωφελήσει τους Βρετανούς στο σύνολό τους», πρόσθεσε η 20χρονη Μπλακ, επευφημούμενη από τους υποστηρικτές της.

Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και η πάλη κατά της κοινωνικής αδικίας

Η ίδια αναφέρει για τον εαυτό της στο βιογραφικό που έχει δημοσιεύσει στη σελίδα του κόμματός της:

Γεννήθηκα στο Paisley και έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εκεί. Είμαι οπαδός των Partick Thistle και ήμουν πάντα φανατική φίλαθλος του ποδοσφαίρου. Ημουν από τα πρώτα κορίτσια του δημοτικού σχολείου μου που έπαιξαν ποδόσφαιρο στην ομάδα του σχολείου. Επίσης, λατρεύω τη μουσική και παίζω αρκετά μουσικά όργανα.

Πάντα με κέντριζε η πολιτική και κυρίως ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη. Από πολύ νεαρή ηλικία συμμετείχα σε πορείες, όπως αυτές υπέρ του Κοινοβουλίου της Σκοτίας και κατά του πολέμου του Ιράκ. Διατηρούσα αυτό το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων και στη συνέχεια και στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτώ στο τελευταίο έτος των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Η πολιτική είναι παρούσα σε όλες τις πτυχές της ζωής και για αυτό τον λόγο είμαι εθελόντρια σε διαφορετικές οργανώσεις όπως την Oxfam. Ημουν ενεργή στην καμπάνια κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος μιλώντας σε διάφορες εκδηλώσεις. Είχα επίσης τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψω με αυτόν τον τρόπο σε όλη τη Σκοτία, πηγαίνοντας στις πιο απομονωμένες περιοχές. Εκεί ήταν και το μέρος όπου έγινα μάρτυρας από πρώτο χέρι του επιπέδου της φτώχειας και της αδικίας που κυριαρχούν στην κοινωνία μας. Αυτός είναι ο λόγος που έθεσα υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές με το SNP καθώς πιστεύω ειλικρινά ότι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε την εξουσία που υποσχεθήκαμε, και την κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Σκοτία, είναι να έχουμε μια ισχυρή ομάδα του SNP στο Κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ, ώστε να διασφαλιστεί πως θα ακουστούν οι φωνές μας.

Σαρωτική η νίκη του SNP στη Σκοτία

Το SNP οδεύει στο να κερδίσει τις 58 από τις 59 έδρες της Σκοτίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Οι Συντηρητικοί είναι-σύμφωνα με το έξιτ πολ αυτό- οι νικητές των εκλογών με 316 έδρες, οι Εργατικοί, που οδεύουν προς μια οδυνηρή ήττα, θα καταλάβουν 239, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10 και το ευρωφοβικό κόμμα UKIP 2.

Ειδικά για το SNP αξίζει να αναφερθεί ότι εμφανίστηκε σε αυτές τις εκλογές παραδόξως αναζωογονημένο μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Ήταν στις 18 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στην ερώτηση «Η Σκωτία θα πρέπει να γίνει μία ανεξάρτητη χώρα;» το 55,3% των ψηφισάντων απάντησαν «όχι» στο σχέδιο που το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θρέφει από την ίδρυσή του το 1934.

Όμως, παρά την ήττα του, το αυτονομιστικό κόμμα αντλεί από τη δυναμική των περασμένων μηνών προκειμένου να διεξαγάγει την εκστρατεία γα την ανόρθωσή του. Και επίσης για να ανανεωθεί.

Ο Άλεξ Σάλμοντ, ο γραφικός και μερικές φορές άχαρος ηγέτης του SNP, παραχωρεί τη θέση του στην μυστικοσύμβουλό του Νίκολα Στέρτζον, της οποίας η γοητεία, η αποφασιστικότητα και η επιδεξιότητα τα πάνε περίφημα στην κοινή γνώμη, μεταξύ άλλων και νότια των συνόρων της Σκωτίας.

Το SNP τετραπλασίασε μέσα σε μερικούς μόνο μήνες τον αριθμό των υποστηρικτών του, ξεπερνώντας τα 100.000 μέλη.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.