καμερονΣυνολικά 331 έδρες συγκέντρωσε το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία χθες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας. Οι Τόρις προηγούνται με μεγάλη διαφορά του Εργατικού Κόμματος που υπέστη οδυνηρή ήττα στη Σκωτία προς όφελος των εθνικιστών.

Το Συντηρητικό Κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, αφού συγκέντρωσε το 36,6% των ψήφων, ήτοι 11,33 εκατομμύρια ψήφοι. Κέρδισε έτσι 24 επιπλέον έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει το όριο των 326 βουλευτών, που συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο άλλος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε στις 56 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που μετρά η Σκωτία. Σε εθνικό επίπεδο, το SNP αντιπροσωπεύει το 4,8% των ψήφων.

Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς τα τελευταία 5 χρόνια, υπέστησαν μια πραγματική πανωλεθρία καθώς πέρασαν από τους 56 βουλευτές που είχαν εκλέξει σε μόλις 8 και έχουν απώλειες της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το 2010.

Αν και έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια ψήφους (+9,5% σε σύγκριση με το 2010) το ευρωσκεπτικιστικό και λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) εξέλεξε μόλις 1 βουλευτή στο Ουεστμίνστερ λόγω του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας.

Από την πλευρά των Πρασίνων εξελέγη ένας μόνο βουλευτής: η Καρολάιν Λούκας, που επανεξελέγη στο Μπράιτον (νότια Αγγλία).

Στην Ουαλία, οι εθνικιστές του Plaid Cymru διατηρούν τις 3 τους έδρες στο Ουεστμίνστερ.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι ενωτικοί του DUP κέρδισαν 8 έδρες, τις διπλάσιες από το Sinn Fein, που δεν κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανήλθε στο 66,1%, λίγο μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

O Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι διατήρησε στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Τζορτζ Όζμπορν στη νέα κυβέρνηση.Ο Όζμπορν παρέμεινε στον θώκο του υπουργού Οικονομικών καθ’ όλη διάρκεια της 5ετούς θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης του Κάμερον.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον όρισε τον Όζμπορν επιπλέον δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης.

Διατήρησε επίσης στην θέση της υπουργού Εσωτερικών την Τερέζα Μέι, αλλά και τον Φίλιπ Χάμοντ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Χάμοντ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να παίξει ρόλο- κλειδί στα σχέδια του Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της στην Ένωση γύρω στα τέλη του 2017.

Επιπλέον, ο Μάικλ Φάλον παραμένει στην θέση του υπουργού Άμυνας.

Συγχαρητήρια από Ομπάμα και Ολάντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη σήμερα τον βρετανό πρωθυπουργό για την «εντυπωσιακή» του νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

«Προσβλέπω στην συνέχιση της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των χωρών μας καθώς θα εργαζόμαστε από κοινού για την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία», αναφέρει ο Ομπάμα σε γραπτή του δήλωση προς τον ηγέτη των Τόρις.

«Εκτιμώ τη στενή επαγγελματική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κάμερον κατά την διάρκεια αυτών των τελευταίων ετών και επιθυμώ να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας», προσθέτει ο αμερικανός πρόεδρος στη δήλωσή του, στην οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας «την ειδική και ουσιαστική σχέση» που συνδέει τις ΗΠΑ με την Βρετανία και που είναι βαθιά ριζωμένη σε ένα σύνολο «κοινών αξιών» και «κοινών συμφερόντων».

Ο Κάμερον έχει ήδη επισκεφθεί τέσσερις φορές τον Λευκό Οίκο. Κατά την πιο πρόσφατη επίσκεψή του, τον Ιανουάριο, οι δύο ηγέτες είχαν ανακοινώσει μια ενισχυμένη συνεργασία ιδιαίτερα στον αγώνα κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι «αμέσως μόλις συγκροτήσει την κυβέρνησή του», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας «προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές» και τον «προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι, αμέσως μόλις σχηματιστεί η κυβέρνησή του» επισημαίνεται σε μία ανακοίνωση του μεγάρου των Ηλυσίων. «Ο πρόεδρος υπογράμμισε την προσήλωσή του στη βαθιά φιλία που ενώνει τη Γαλλία και τη Βρετανία και στην ενίσχυση της συνεργασίας του σε όλους του τομείς, ιδίως στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού με στόχο να στεφθεί με επιτυχία η Σύνοδος για το Κλίμα (COP 21)» το Δεκέμβριο, προστίθεται στο κείμενο.

Από την πλευρά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί το Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν ευρωπαϊκά και διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα. Ο Κάμερον αποκάλυψε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του πρωθυπουργικού γραφείου στο Twitter.

«Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον @fhollande ο οποίος τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα των εκλογών», αναφέρεται στο μήνυμα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον «προσεκλήθη να επισκεφθεί το Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την ΕΕ και διεθνή θέματα».

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.