Λίγες συναλλαγές, μεγάλη προσφορά και περιορισμένη ζήτηση

ξενοδοχειοΑν και το 2014 να αποδείχθηκε έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που προσφέρονται προς πώληση παραμένει εξαιρετικά υψηλός χωρίς προς το παρόν να καταγράφεται και ανάλογη ζήτηση. Έτσι παρά την πληθώρα των επιλογών, οι αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο είναι σχετικά λίγες και χαμηλού τιμήματος- κατά μέσο όρο από 1 έως 3 εκατ. ευρώ, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Geoaxis αναφορικά με τις τιμές πώλησης των ξενοδοχείων 3 και 4 αστέρων στις βασικότερες τουριστικές αγορές της χώρας. Οπως προκύπτει από την έρευνα, τροχοπέδη για την επενδυτική αγορά αποτελεί ο πολυκερματισμός του προϊόντος, η πολύ-οικογενειακή βάση στην ιδιοκτησία και ο τεράστιος όγκος αυθαιρεσιών που καταγράφουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Τον γενικότερο σκεπτικισμό των επενδυτών επιτείνει το κάκιστο οικονομικό κλίμα σε συνάρτηση με την αδυναμία συμφωνίας με τους ‘θεσμούς’, η ακύρωση ή αδράνεια στην επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομών (π.χ. Υδατοδρόμια) και έργων real estate (π.χ. Ελληνικό, Αστέρας, Παράλιο μέτωπο), η ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότησης μικρότερων έργων, η υπερφορολόγηση ακινήτων, το ασταθές φοροδοτικό σύστημα κ.τ.λ..

Η πρόβλεψη για τις αξίες ξενοδοχειακών μονάδων 3* και 4* για το τρέχον έτος είναι ότι θα κινηθούν συντηρητικά, αν και οι πρώτες ενδείξεις για την φετινή τουριστική σεζόν δεν έχουν την αντίστοιχη δυναμική των τελευταίων χρόνων.

Τα συμπεράσματα

Οι περιοχές που εξετάστηκαν ήταν 6 ιδιαίτερα γνωστοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Πάρος, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4*, η Σαντορίνη καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 299,125 ευρώ/δωμάτιο. Ακολουθεί η Μύκονος με 272.928 ευρώ/δωμάτιο, η Κέρκυρα με 203.817 ευρώ/δωμάτιο, η Πάρος με 162.595 ευρώ/δωμάτιο, τα Χανιά με 134.857 ευρώ/δωμάτιο και τέλος η Ρόδος με 128.083 ευρώ/δωμάτιο.

Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 3* η σειρά είναι ίδια, με τη Σαντορίνη να καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 137.386 ευρώ/δωμάτιο. Ακολουθεί η Μύκονος με 132.817 ευρώ/δωμάτιο, η Κέρκυρα με 69.766 ευρώ/δωμάτιο, η Πάρος με 68.613 ευρώ/δωμάτιο, τα Χανιά με 68.159 ευρώ/δωμάτιο και τέλος η Ρόδος με 65.186 ευρώ/δωμάτιο.

grafhma3

Τα ακίνητα που εξετάστηκαν αποτελούν τυπικές κατασκευές που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα και εξεζητημένα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας. Ως εκ τούτου, η έρευνα δεν αναφέρεται σε ξενοδοχεία μοναδικής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερης θέσης ή ιστορίας. Τα τελευταία απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένους αγοραστές, οι οποίοι εν γένει δεν διαμορφώνουν τις γενικότερες τάσεις της ευρύτερης αγοράς.

grafhma 4

Η έρευνα κατέδειξε ότι τα ξενοδοχεία κυρίως 3 αστέρων αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αυτή τη στιγμή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 65% αυτής. Υψηλότερης κατηγορίας ακίνητα (4*) καταγράφηκαν κατά κύριο λόγο σε μεγαλύτερη αναλογία σε Μύκονο και Σαντορίνη.

newmoney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.