mporei-to-xarti-na-metatrapei-se-othoni.w_lΕπιστήμονες ανέπτυξαν μια οθόνη εκπομπής φωτός από απλό χαρτί,

μία εναλλακτική λύση που είναι φθηνότερη και πιο φιλική για το περιβάλλον.

Κι όμως είναι εφικτό, αφού επιστήμονες ανέπτυξαν μια οθόνη εκπομπής φωτός από απλό χαρτί. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αναλώσιμων οθονών για συσκευασίες ή εφημερίδες, με φθηνά -και πιο σημαντικό- το περιβάλλον υλικά.


Ο Λούντβιγκ Έντμαν και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας ανέπτυξαν αυτή την πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία, ψεκάζοντας έξι στρώματα διαφορετικών υλικών πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί.

Η ομάδα χρησιμοποίησε κόλλα, 4 στρώματα, τα οποία μεταφέρουν ρεύμα και μετατρέπουν το ηλεκτρικό σε φως και τα επικάλυψαν με ένα επιπλέον στρώμα προκειμένου όλα τα υλικά να παραμείνουν στη θέση τους. Στη συνέχεια, τροφοδότησαν το χαρτί με ηλεκτρική ενέργεια τάσεως 11 volt, κάνοντάς το να φωτίζει σαν μια κανονική οθόνη υπολογιστή.

Ο Έντμαν δήλωσε ότι η ευρεσιτεχνία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση για την κατασκευή οθονών αντίστοιχων των LED και OLED, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό New Scientist.

Το φως θα μπορούσε να «τυπωθεί» με τον ίδιο τρόπο που τυπώνεται μια εφημερίδα, ενώ είναι εξαιρετικά ευέλικτο και δε σπάει, σε αντίθεση με το γυαλί που χρησιμοποιείται στις οθόνες.

Αλλες χρήσεις για το χαρτί που εκπέμπει φως θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ετικετών σε αναλώσιμα τρόφιμα, ώστε να ανάβει αυτόματα και να ειδοποιεί, όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ή να υπενθυμίζει σε έναν ασθενή να πάρει τα φάρμακά του.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.