water2 Η κατανάλωση ζεστού νερού διευκολύνει την πέψη ενώ το κρύο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση θερμοπληξίας. Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό μας όμως;
Ας κάνουμε τη σύγκριση.

Ζεστό νερό
Βελτιώνει την πέψη:
Σύμφωνα με την αρχαία ινδική επιστήμη, Αγιουρβέδα και την αρχαία κινεζική ιατρική, θα πρέπει να πίνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό νωρίς το πρωί. Αυτό  ενεργοποιεί το πεπτικό μας σύστημα, το οποίο βοηθά στην αποφυγή της δυσπεψίας. Βοηθά επίσης στην τόνωση της ροής του αίματος προς το έντερο και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό: Το ζεστό νερό βοηθά το σώμα να απαλλαγεί  από βλαβερές τοξίνες, εμποδίζοντας παράλληλα την ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα. Για την περαιτέρω ενίσχυση του αποτελέσματος, στύβουμε μισή φέτα λεμόνι στο νερό και το πίνουμε κάθε μέρα.

Ανακουφίζει από την ρινική συμφόρηση: Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι το ζεστό νερό είναι καλό για τους ανθρώπους που πάσχουν από ρινική συμφόρηση και προβλήματα στο λαιμό. Το ζεστό νερό λειτουργεί ως ένα φυσικό αποχρεμπτικό (φάρμακο που προάγει την έκκριση των πτυέλων από τις διόδους του αέρα) βοηθώντας στην αποβολή του φλέγματος από το αναπνευστικό σύστημα.

Καταπολεμά τον πόνο: Επειδή το ζεστό νερό αυξάνει τη ροή του αίματος προς τους ιστούς, μπορεί να λειτουργήσει και ως μία εξαιρετική φυσική βοήθεια, προσφέροντας  ανακούφιση από τον πόνο. Ως εκ τούτου, εάν αντιμετωπίζετε συχνά πόνο στις αρθρώσεις ή κράμπες της περιόδου, καλό θα ήταν να πίνετε ζεστό νερό.

Κρύο νερό
Ιδανικό για μετά την προπόνηση:
Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, αυξάνεται τη θερμοκρασία του σώματός. Για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά πλαίσια συνίσταται να πίνουμε κρύο νερό.

Καταπολεμά τη θερμοπληξία: Το καλοκαίρι πλησιάζει και καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το πόσιμο κρύο νερό είναι καλό για την υγεία μας, γιατί απορροφάται πιο γρήγορα από το σώμα σε σύγκριση με το ζεστό.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους: Η βασική αρχή πίσω από την απώλεια βάρους είναι να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας, που με τη σειρά του καίει περισσότερες θερμίδες. Το κρύο νερό (ακόμη και το κρύο ντους) συμβάλλει δυναμικά σε αυτή την τακτική, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό.

Άρα ποιο είναι καλύτερο;
Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το κρύο νερό προκαλεί συστολή των μυών. Από την άλλη πλευρά, το ζεστό νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τα εσωτερικά όργανα. Αυτός είναι ο λόγος που περισσότεροι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας συστήνουν το ζεστό νερό. Ωστόσο, σε περιόδους αυξημένης θερμοκρασίας ενδείκνυται το κρύο νερό.

Πότε δεν πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό ή κρύο νερό;
Εκτός εξαιρέσεων, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε:
1. Να μην πίνουμε ποτέ κρύο νερό, ενώ τρώμε. Όταν πίνουμε κρύο νερό αμέσως μετά τα γεύματα ή μαζί με ένα γεύμα, το σώμα μας ξοδεύει πολλή ενέργεια για την αύξηση της θερμοκρασίας του. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.
2. Αποφεύγουμε να πίνουμε ζεστό νερό μετά από ασκήσεις. Επειδή η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ήδη υψηλή μετά την προπόνηση, το κρύο νερό μειώνει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.