megaΝα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και όχι ρήξη επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, περίπου οκτώ στους δέκα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, η οποία παρουσιάστηκε στο

κεντρικό δελτίο της Τετάρτης.

Έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία με τους δανειστές, στην περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, ενώ επτά στους δέκα πολίτες λένε “όχι” σε εκλογές σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Οι 7 στους 10 δεν θέλουν πρόωρες εκλογές στο ενδεχόμενο αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, καθώς το 72,2% απαντά όχι και μάλλον όχι στις εκλογές, έναντι του 26,3% που απαντά «ναι» και «μάλλον ναι».


Μειωμένη, σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφεται η αποδοχή από τους πολίτες της στρατηγικής που ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αφού με αυτήν δηλώνουν ότι συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν ποσοστό 58,3% των ερωτηθέντων, από 90,3% στις 10/2.

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με το αν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ενώ ποσοστό 75,6% θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διατηρεί σχεδόν αμετάβλητο το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 36,5%, ενώ στο 27,8% βρίσκεται η ΝΔ, ενισχυμένη κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες από τις κάλπες της 25ης/1. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, η οποία καταγράφει μικρή άνοδο.

Σε επίπεδο αρχηγών, την υψηλότερη δημοτικότητα, με 63,9% θετικές κρίσεις, καταγράφει ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 41% θετικές κρίσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 39% ,ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28,1% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 20,1%.

Κληθέντες να κρίνουν συνολικά το έργο της κυβέρνησης κατά τις πρώτες 100 ημέρες που βρίσκεται στην εξουσία, το 57% των πολιτών διατυπώνουν θετικές κρίσεις και το 40,9% αρνητικές.

Σχετικά με το πολυσυζητημένο πρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη, οι θετικές κρίσεις φτάνουν σε ποσοστό 50%, ενώ οι αρνητικές απόψεις έχουν ποσοστό 48,2%.

Αντιστοιχα για το πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου οι αρνητικές απόψεις υπερτερούν σε ποσοστό 53,8%, ενώ οι θετικές κρίσεις φτάνουν σε ποσοστό 43,1%.

Για το καυτό θέμα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, το μήνυμα των ερωτηθέντων προς την κυβέρνηση είναι σαφές. Το 74,2% διαφωνεί με αυτή την κίνηση της κυβέρνησης και μόλις ένα 22,6% συμφωνεί.

Άσχημα τα νέα για την κυβέρνηση και στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, με το 61,9% των ερωτηθέντων να την κρίνει αρνητικά και το 30,8% θετικά.

Η πλειοψηφία των πολιτών επίσης σε ποσοστό 87,3% συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καταληψίες και διαφωνεί μόνο το 9,6%. Ωστόσο, η πλειοψηφία σε ποσοστό 73,8% κρίνει καθυστερημένη την κίνηση της κυβέρνησης, ενώ μόλις 15,9% θεωρεί πως έγινε στον σωστό χρόνο.

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας, ενώ οι αρνητικές κρίσεις υπερτερούν κατά πολύ των θετικών σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της παιδείας.

Μόνο δύο στους δέκα πολίτες εμφανίζονται σύμφωνοι με τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του στο σπίτι του.

Στον αντίποδα, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες διατυπώνουν συμφωνία με την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει η αστυνομία την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καταληψίες, με το 73,8% εξ αυτών πάντως να θεωρούν πως η απόφαση αυτή ελήφθη με καθυστέρηση.

Θετικά αποτιμούν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης τρεις στους δέκα πολίτες.

Η πανελλαδική έρευνα της GPO για το MEGA διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, στο διάστημα από τη Δευτέρα 27/4 έως Τετάρτη μεσημέρι.

imerisia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.