21274048_landscape.limghandler Συνήθως κάνουμε focus στο τι θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις που θα μας κάνουν σε μια συνέντευξη.

Οι ειδικοί καριέρας όμως λένε ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν αυτά που θα ρωτήσουμε.
Όταν προετοιμαζόμαστε για μια συνέντευξη για δουλειά συνήθως σκεφτόμαστε ποιές είναι οι σωστές απαντήσεις στις πιθανές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που θα μας κάνουν να κερδίσουμε τις εντυπώσεις αλλά και την θέση. Πολλοί από εμάς έχουμε περάσει από interviews στα οποία δεν κάναμε καμία ερώτηση γιατί οι μόνες δύο ερωτήσεις που μας ενδιέφεραν ήταν το αν πήραμε την δουλειά και ποιος θα ήταν ο μισθός μας.

Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση μας λένε οι ειδικοί. «Το να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις σε ένα interview μπορεί να είναι αυτό το χαρακτηριστικό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους πολλούς, να δείξει το ενδιαφέρον σου και το ότι είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για την θέση» λέει η Jane Sunley, συγγραφέας του βιβλίου It’s never Ok to kiss the Interviewer. «Είναι επίσης ευκαιρία να διαλύσετε όποιους ενδοιασμούς μπορεί να έχει το πρόσωπο που σας παίρνει την συνέντευξη αλλά και όποιες αμφιβολίες μπορεί να έχετε εσείς για την θέση και την εταιρεία” συνεχίζει.
Οι 9 ερωτήσεις κλειδιά που έμπειροι ειδικοί καριέρας μαςσυνιστούν να κάνουμε.

-Πώς βλέπετε αυτήν την θέση να εξελίσσεται στα επόμενα δύο χρόνια.
Η ερώτηση αυτή είναι ιδανική για να την υποβάλλετε σε μια start up ή σε μια νέα εταιρεία και δείχνει ότι βλέπετε τη δουλειά και την θέση σας στην εταιρεία αυτή μακροπρόθεσμα.

-Ποιες πιστεύετε πως είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την θέση αλλά και για την εταιρεία; Η ερώτηση δείχνει ότι είστε άμεση και γνώστης της δουλειάς. Επίσης δείχνει ότι δεν φοβάστε να αντιμετωπίσετε προβλήματα».

Πόσο μεγάλη είναι η ομάδα με την οποία πρέπει να δουλέψω; Με ποιες άλλες ομάδες πρέπει να συνεργαστώ; Ακόμη και η δουλειά των ονείρων σου μπορεί να γίνει εφιάλτης αν δεν σου αρέσουν οι συνεργάτες σου ή αν δεν ταιριάζεις στην ατμόσφαιρα της εταιρίας. Αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν ταιριάζετε με την ομάδα και θα δείξει ότι έχετε ομαδικό πνεύμα.

Τι θα μπορούσα να κάνω για να συμβάλλω στην επιτυχία της εταιρείας;
Κάθε διευθυντής ή manager κάνει συνεχώς αυτήν την ερώτηση στον εαυτό του οπότε το να την ακούσει από έναν πιθανό εργαζόμενο κάνει σίγουρα καλή εντύπωση. Αυτή η ερώτηση δείχνει ότι νοιάζεστε για την πρόοδο της εταιρείας και είστε διατεθειμένοι να την βοηθήσετε.
Τι θα θεωρούσατε επιτυχία για την εταιρεία στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών; Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ζητούν από εσάς.
Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που προσφέρει το να δουλεύεις στην εταιρεία σας; . Με ποιο τρόπο έχει αλλάξει η εταιρεία από τον καιρό που ήρθατε;
Δεν αρέσει σε όλους να κάνουν interview σε ανθρώπους. Και ούτε είναι όλοι ειδικοί σε αυτό. Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να χαλαρώσουν τον άνθρωπο που κάνει την συνέντευξη και να δημιουργήσουν μια πιο ανθρώπινη ατμόσφαιρα.

Διάβασα στο Α ότι συμβαίνει το Β. Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιχείρηση σας; Ενημερωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε για την εταιρεία και δείτε τι κάνουν οι ανταγωνιστές της. Θα σας κάνει να ξεχωρίσετε και θα δείξετε ότι ενδιαφέρεστε και έχετε κάνει την έρευνα σας.

Ποιά είναι η προσέγγιση σας σαν μάνατζερ και πως θέλετε να δουλεύετε με την ομάδα σας; Είναι ευχάριστο για έναν μάνατζερ να ακούει τον υποψήφιος υπάλληλος του να ρωτά πως θέλει από αυτόν να δουλεύει. Θεωρείται από τους ειδικούς μια από τις ερωτήσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση.

Τι ικανότητες απαιτούνται για να πετύχω σε αυτήν την θέση? Tί είδους υποψήφιοι πετυχαίνουν στο περιβάλλον της εταιρείας σας; Τέτοιου είδους ερωτήσεις δείχνουν ότι δίνετε προσοχή. Και όλοι το εκτιμούν όταν νιώθουν ότι κάποιος τους δίνει σημασία. Αν νιώθετε ότι έχετε ένα θετικό χαρακτηριστικό που σας κάνει να ξεχωρίζετε αλλά δεν σας έχουν ρωτήσει για αυτό με αυτήν την ερώτηση μπορείτε να οδηγήσετε την συζήτηση σε αυτό το χαρακτηριστικό σας και να κερδίσετε έξτρα πόντους.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.