tsak-var-708 Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση μετά την άκρως δυσάρεστη εξέλιξη στο Eurogroup της Λετονίας την

περασμένη Παρασκευή και το πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας, με στόχο να φτάσει σε μια «έντιμη» συμφωνία με εταίρους και δανειστές μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ ο πρωθυπουργός «παίρνει πάνω του» τη διαπραγμάτευση με αιχμή:

Την «περιθωριοποίηση» του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον άνθρωπό του στο Brussels group, προέδρου του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη.

Ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με αιχμή τη χρονική μετάθεση των προεκλογικών εξαγγελιών για τα εργασιακά, το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, η επιβολή ειδικού φόρου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία και η υπαναχώρηση από την εκφρασμένη θέση τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις να πάνε στη στήριξη του ασφαλιστικού, με πιθανότερο ενδεχόμενο ένα μέρος τους να πηγαίνει απευθείας και στην αποπληρωμή του χρέους.
Την απόφαση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild το οποίο κάνει λόγο για μια «μυστική λίστα μεταρρυθμίσεων» της ελληνικής κυβέρνησης που εστάλη στο Βερολίνο.

Μάχη για τη ρευστότητα

Την ίδια ώρα θρίλερ και μάλιστα για γερά νεύρα θα εξελιχθεί από σήμερα όσον αφορά στην κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων αλλά και των αναγκών στο εσωτερικό.

Η έλλειψη ρευστότητας «χτυπάει» ταυτόχρονα σε πολλά «μέτωπα»: στην κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και στη χρηματοδότηση των εσωτερικών αναγκών. Έχοντας αδειάσει το «ταμείο» για να πιστώσει σήμερα τους λογαριασμούς των μισθωτών και των συνταξιούχων, ξεκινάει η «μάχη» για να μαζευτούν τα 750 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την 12η Μαΐου, μια ημέρα μετά την κρισιμότατη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι δεξαμενές από τις οποίες μπορεί πλέον να αντλήσει ρευστότητα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Η πρώτη δεξαμενή είναι οι καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Θεωρητικά, οι φορείς έχουν ένα απόθεμα της τάξεως των 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν μπορεί να «μεταφερθεί» αυτούσιο για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Πρώτον διότι δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς (ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από νοσοκομεία τα οποία αναμένεται να εξαιρεθούν, πανεπιστήμια, δήμους κλπ). Δεύτερον διότι στο ποσό περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις που προορίζονται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των φορέων. Και τρίτον διότι τα repos που μπορεί να εκδώσει το κράτος από τα διαθέσιμα, δεν είναι ισόποσα των καταθέσεων που θα μεταφερθούν. Μετά και τις επαφές που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα 750 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή της δόσης του ΔΝΤ θα μαζευτούν.

Η δεύτερη δεξαμενή είναι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Πολλές ελπίδες, είχαν επικεντρωθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προς το παρόν, ανταπόκριση υπάρχει –πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατατεθεί περισσότερες από 160.000 αιτήσεις- αλλά τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί προς το παρόν δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά (σ.σ οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για ένα ποσό της τάξεως των 60-70 εκατ. ευρώ να έχει μπει μέχρι στιγμής στα ταμεία του κράτους).

Το γεγονός ότι η ρύθμιση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 26 Μαΐου ίσως να εξηγεί το γιατί προς το παρόν δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα έσοδα καθώς όσοι οφειλέτες θέλουν να πληρώσουν ΧΡΗΜΑΤΑμαζεμένα, αναμένεται να το κάνουν προς το τέλος της προθεσμίας προκειμένου να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Η πορεία των τακτικών εσόδων κατά τον μήνα Απρίλιο, θα φανεί μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες καθώς όλοι οι φορολογούμενοι συνηθίζουν να πληρώνουν τις τελευταίες ημέρες. Το υπουργείο Οικονομικών, έχει ούτως ή άλλως να αντιμετωπίσει ταμειακό έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ (επειδή οι δαπάνες είναι προϋπολογισμένο να είναι περισσότερες από τα έσοδα και κατά τον συγκεκριμένο μήνα) και ελπίζει να μην υπάρξει υστέρηση στα έσοδα κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Το ταμειακό έλλειμμα στο εσωτερικό η κυβέρνηση προς το παρόν έναν τρόπο έχει να το αντιμετωπίσει και αυτός είναι η περιστολή των δαπανών. Μέσα στο Απρίλιο, αναμένεται να «κόψει» περισσότερα από 600-700 εκατ. ευρώ ποσό που θα λείψει βέβαια από την πραγματική οικονομία. Ο κλάδος της υγείας αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατα προβλήματα καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν εισπράττει πρακτικά από πουθενά (ακόμη και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταβάλλουν τις εισφορές που εισπράττουν από εργαζόμενους και εργοδότες) με αποτέλεσμα και ο ΕΟΠΥΥ με τη σειρά του να μην πληρώνει τους προμηθευτές.

Ο Μάιος, θα είναι ακόμη ένας δύσκολος μήνας καθώς θα δημιουργήσει πρόσθετο ταμειακό έλλειμμα της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να πάλι να καλυφθεί με πάγωμα δαπανών και υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα θα πάνε καλά.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.