enikosΔεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η προτεινόμενη συμφωνία παραβιάζει τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Star, αν  και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

“Δεν έχω άλλο αποκούμπι από τη λαϊκή ετυμηγορία”, είπε ο πρωθυπουργός αποκλείοντας ταυτόχρονα τις πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος απέδωσε σε παραπλάνηση από τους εταίρους το ότι η χώρα δεν έλαβε χρήματα μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να υπάρξει χρηματοδοτική ασφυξία.

Όπως είπε τόσο ο ίδιος τηλεφωνικά όσο και ο Γ. Βαρουφάκης δια ζώσης είχαν λάβει την προφορική διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνία του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ θα επανέφερε την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν τον δημόσιο χρέος κατά 6 δισ. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως ήταν λάθος να μην ζητηθεί και εγγράφως η διαβεβαίωση του κ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ναρκοθέτησε το πεδίο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας μια δίμηνη παράταση και όχι εξάμηνη όπως είχε προταθεί από την Κομισιόν.

Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν παγίδα και ακόμα καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση.

“Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γ. Βαρουφάκη”

Αναφερόμενος στο θέμα του Γ. Βαρουφάκη είπε πως χαίρει της στήριξης τόσο της κυβέρνησης όσο και του ίδιου και σημείωση ότι ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί “σημαντικό asset (κεφάλαιο)” για την κυβέρνηση και τη χώρα και εξήγησε πως έχει ριζοσπαστικές αντιλήψεις αλλά είναι έντιμος και διατηρεί τις απόψεις του.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να διασκεδάσει τις απόψεις περί παραγκωνισμού του υπουργού Οικονομικών, είπε πως ουδέποτε η διαπραγμάτευση ανήκε σε έναν άνθρωπο και εμμέσως παρείχε κάλυψη στην απουσία του Γ. Βαρουφάκη από το δείπνο των ομολόγων του λέγοντας πως και οι πολιτικοί έχουν συναισθήματα.

Παραδέχθηκε πως έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα για τον Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup το απέδωσε όμως στην διαπραγματευτική τακτική να αποδομήσουν τον αντίπαλο και τόνισε: “Σίγουρα δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Γ. Βαρουφάκη”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως όλα παραμένουν υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών και ότι η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup στη Ρίγα.

Διαπραγμάτευση & “αγκάθια”

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση είπε πως όταν κάνεις κάτι τέτοιο δεν είναι το πρόγραμμά σου ακριβώς αλλά επιχειρείς έναν έντιμο συμβιβασμό. Ως προς τα “αγκάθια” ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που σημαίνει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ο ΦΠΑ στα νησιά, τα εργασιακά και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα αναφερόμενος στον ΦΠΑ είπε πως υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να υπάρξει η υποχρέωση σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση πληρωμές άνω των 50 ή 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα. Ο ίδιος τόνισε πως η διαπραγμάτευση καθυστερεί χωρίς να ευθύνεται η ελληνική πλευρά και πρόσθεσε πως όσα στοιχεία ζητήσουν οι θεσμοί θα τα λάβουν.

Ο πρωθυπουργός είπε πως θα ήταν εύκολο να κλείσει τη διαπραγμάτευση με μια υπογραφή του και να υπαναχωρήσει από πολλές θέσεις του, εξήγησε όμως πως δεν είναι αυτή η εντολή που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος είπε πως είναι αστείο αυτό που ακούγεται ότι η ελληνική πλευρά δεν κάνει προτάσεις και τόνισε πως ορισμένες φορές οι θεσμοί είναι εκείνοι που έχουν αντικρουόμενες θέσεις.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είπε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας στην ΕΒΖ, να προχωρήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ταμειακό πρόβλημα μέσω των διαθεσιμών των δήμων και των περιφερειών. Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση δεν απέφυγε τη Βουλή όπως η προηγούμενη αλλά έφερε την ΠΝΠ στην Ολομέλεια.

Για Ξηρό & σχέσεις με ΗΠΑ

“Δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις για την ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις πράξεις του Σ. Ξηρού και σημείωσε ότι ο καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη έχει αρνηθεί να βγει φορώντας βραχιολάκι και σημείωσε ότι δεν είναι φωτογραφική διάταξη.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Ά μέρος

΄Β μέρος

΄Γ μέρος

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.