Στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας

κοψαχειλησ ΒΟΥΛΗ‘’Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εύχομαι και εγώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Επιτροπής.

Να ξεκινήσω από το τελευταίο, ενεργειακή αναβάθμιση;

Μπορούμε να εισηγηθούμε και να υλοποιήσουμε μια δράση; 60% εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό, όχι με τους λαμπτήρες LED. Είναι ελληνική πατέντα, την έχει υιοθετήσει η Philips. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται στο Κατάρ ένα έργο ενός δισ., υλοποιείται με την ίδια τεχνολογία στη Ρωσία το ίδιο πράγμα και ο ερευνητής αυτός, ψάχνοντας απεγνωσμένα κάπου να βρει ένα πεδίο εφαρμογής σε δήμους, σε περιφέρειες, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να βρει. Επομένως, έρχομαι να συμπληρώσω στην πρόταση του κ. Δαβάκη, από αυτές εδώ τις επιτροπές, πρέπει στο τέλος και στο δια ταύτα να μπορέσουμε σε κάποιους τομείς να φανούμε χρήσιμοι.

Η πρόσκληση να έρθει ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί θα μπορέσει να συμβάλει με τις τοποθετήσεις του στο συντονισμό και στην καλύτερη αποτελεσματικότητα της Επιτροπής.

Θα ήθελα στα πλαίσια του προγραμματισμού μας να προσκληθούν, κύριε Πρόεδρε, οι επικεφαλής των ερευνητικών φορέων και κέντρων της χώρας, προκειμένου να μας γνωρίσουν τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την επεξεργασία από πλευράς μας ενός γενικού σχεδίου που θα συμβάλει στη βελτίωση των μεταρρυθμίσεων που επιτεύχθηκαν με τον πρόσφατο νόμο για την έρευνα και συγχρόνως να εμπλαισιώσει την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στη χώρα μας, καθιστώντας αυτές ένα σταθερό παραγωγικό και εξελισσόμενο τομέα δημόσιας πολιτικής, ο οποίος θα μπορέσει να υποστηρίξει όλο το φάσμα των υπολοίπων δημόσιων πολιτικών που είναι σχετικές και αλληλεπιδρώσες.

Κατ’ αρχάς θέλω να σας αναφέρω τις βασικές θέσεις μας, οι οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν το υφιστάμενο πλαίσιο των δημοσίων πολιτικών και καλώ τους συναδέλφους να εστιάσουν στις κάτωθι κατηγορίες και να εργαστούμε από κοινού εξειδικεύοντας πρωτοβουλίες και ενέργειες.
Προτείνω την παρακολούθηση και υποστήριξη της έρευνας επί των δημοσίων πολιτικών ως ακολούθως: Έρευνα και καινοτομία, όπως και εσείς το επισημάνατε, στην εκπαίδευση, έρευνα στην άμυνα και στην ασφάλεια, έρευνα στην καινοτομία, στην ενέργεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη, έρευνα και καινοτομία στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, το οποίο επισημαίνεται, νομίζω από όλους μας, αειφόρο εκμετάλλευση της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας, φαρμακευτική, ποτοποιία, αρωματοποιία, τυποποιημένη διατροφή με ιδιαίτερη ονομασία προέλευσης και στη δημιουργία διατροφικών αποσταγμάτων, έρευνα και καινοτομία στην ανάπτυξη της μεταποίησης, το δευτερογενή τομέα της οικονομίας, έρευνα και καινοτομία στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, έρευνα και καινοτομία για την ανάπτυξη του τεταρτογενή τομέα, έρευνα και καινοτομία στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τη χρήση και τη διάχυση της τεχνολογίας, κρίνω ότι το πιο σημαντικό πεδίο στο οποίο θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές είναι ο πρωτογενής τομέας της εθνικής μας οικονομίας, ο οποίος μπορεί και πρέπει να χαραχθεί στα νέα πρότυπα, ώστε να συμβάλλει τελικά στην ανάπτυξη.

Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ανέδειξα σχετικές περιπτώσεις στον τόπο μου στα Γρεβενά. Η πρώτη ήταν η δράση προτύπων κτηνοτροφικών πάρκων, τα οποία δεν είναι διόλου διαδεδομένα στη χώρα μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και να αντιληφθώ τα μεγάλα οφέλη στην αναδιάρθρωση που μπορεί να σημειωθεί στη γεωργοκτηνοτροφία και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και να εισάγουμε νέες τεχνολογικές προοπτικές στο τομέα αυτό. Έχω στη διάθεσή μου τα σχετικά έγγραφα που μπορούν να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής και να μας κατευθύνουν στο συντονισμό των δράσεων.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της ενίσχυσης της παραγωγής και της ανάδειξης προϊόντων υψηλής ποιότητος, τα οποία ο τόπος μας, ιδιαίτερα τα Γρεβενά, έχουν την ευλογία να παράγουν, χρειαζόμαστε όμως περισσότερη και πιο ουσιαστική οργάνωση. Η δυνατότητα μας δίνεται μέσω του προγράμματος -το αναφέρατε, κύριε Πρόεδρε- της αγροδιατροφής , το οποίο αποτελεί προϊόν της διαβούλευσης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και διαπιστώνουμε περίπου ένα χρόνο πριν στα πλαίσια του προγράμματος «Επανεκκίνηση 2014 – 2020». Ο στόχος του σχεδίου αυτού είναι η στρατηγική διάρθρωση και η προώθηση της παραγωγής μέσω της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την παραγωγή και τις καινοτόμες διαδικασίες εντός αυτής, καθώς και τη σύμπραξη δημόσιων φορέων και ιδιωτών σε όλο το φάσμα της προώθησης των προϊόντων και της κλίμακος της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή, στη συμβολαιακή γεωργία, στη συσκευασία και τυποποίηση, logistics, έρευνα και τεχνολογία στη βιοποικιλότητα, ως προς την παραγωγή καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων και την εξαγωγή τους στο εξωτερικό με brand name. Ουσιαστικά, το σχέδιο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των λεγόμενων παραγωγικών clusters και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είναι εγγενές των ευρωπαϊκών και διεθνών παραγωγικών προτύπων.

Νομίζω το έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας, εδώ πρέπει να εστιάσουμε και υπάρχουν πρακτικές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Προχωρήσαμε -και εδώ αξίζει να το πω- με την Τράπεζα Πειραιώς να κάνουμε βιομηχανική ντομάτα στο Καρπερό Γρεβενών στο νότιο τμήμα. Πρώιμη ντομάτα έχετε στην Κρήτη, έχουμε στην Πελοπόννησο, μέχρι και αρχές Αυγούστου υπάρχει στην κεντρική Ελλάδα. Δεν έχουμε το προϊόν μετά το Σεπτέμβρη. Άρα, θέλουμε όψιμο προϊόν και η περιοχή της Βορείου Ελλάδος είναι τέλεια και εκεί που θα πηγαίναμε σε μια δοκιμή με πέντε χιλιάδες στρέμματα, δυστυχώς, αθίγγανοι αφαίρεσαν από το αρδευτικό του Καρπερού όλα τα καλώδια, προξενώντας μια ζημιά της τάξεως των 50.000 €, για να εξοικονομήσουν κάποια κέρδη που αποκλείεται να υπερβαίνουν τα 5.000 € και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να αναληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μια πρωτοβουλία να αλλάξει ο νόμος, δηλαδή, δεν μπορεί ζημιά στο δημόσιο να είναι απλό πταίσμα. Η ζημιά που προκλήθηκε στους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν φέτος να καλλιεργήσουν προϊόντα γιατί δεν έχουν στη διάθεσή τους το αρδευτικό δίκτυο, είναι πολύ περισσότερη.

Η τρίτη περίπτωση, την οποία σας καταθέτω είναι ακόμη μια περίπτωση για την οποία είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο Νομό Γρεβενών και μπορεί να διαλάβει σημαντικές διαστάσεις στην Ελλάδα. Είναι αυτή της επένδυσης στην έρευνα όσον αφορά την εκμετάλλευση των γεωμορφολογικών και γεωφυσικών χαρακτηριστικών της πατρίδας μας, καθώς και την ανάδειξη των φυσικών πόρων. Το Γεωπάρκο του Όρλιακα, για το οποίο σημειωτέον υποβάλαμε πρόταση στην UNESCO, η οποία έγινε δεκτή, έγινε δεκτή η αίτηση και το Σεπτέμβρη περιμένουμε να γίνει αυτοψία, ώστε το Γεωπάρκο του Όρλιακα να ενταχθεί στο δίκτυο της UNESCO. Ήταν μια πρωτοβουλία που η δράση αυτή ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, αν και όλοι μας λέγανε «μην το προσπαθείτε, δεν θα το καταφέρετε» και οφείλω εδώ να ομολογήσω ότι η συμβουλή του ΙΓΜΕ ήταν καθοριστικότατη. Είναι ένα πιλοτικό έργο, το οποίο μπορεί να γίνει πιλότος για την ανάπτυξη όλης της ορεινής Ελλάδος.

Στα Γρεβενά έχουμε καινοτομίες στον τομέα της αξιοποίησης και ανάδειξης των φυσικών μας πόρων και είμαστε σε θέση να συμβάλουμε στις ενέργειες της Επιτροπής με την εμπειρία μας. Ειδικά ο τομέας των φυσικών πόρων και η επένδυση σε αυτόν μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας προσφέρει στη χώρα μας και σε αυτή την Επιτροπή τη δυνατότητα να επενδύσει σε συγκεκριμένο πεδίο -το αναφέρατε και εσείς έμμεσα, κύριε Πρόεδρε- στην γαλάζια ανάπτυξη, η οποία καθορίστηκε από την διακήρυξη της Λεμεσού το 2012, στα πλαίσια της θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε..

Η γαλάζια ανάπτυξη ή αλλιώς γαλάζια οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως και σε εντυπωσιακά επίπεδα στην ελληνική ακτογραμμή και να διαλάβει όλες τις καθοριζόμενες από την έρευνα και την τεχνολογία διαστάσεις: Γαλάζια ενέργεια, γαλάζια βιοτεχνολογία, γαλάζια ιχθυοκαλλιέργεια, γαλάζιος τουρισμός, είναι πεδία που πρέπει κατά προτεραιότητα να εισαχθούν στην ατζέντα αυτής της Επιτροπής.

Επιπλέον, η πατρίδα μας διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα πολιτιστικού πλούτου και αρχαιοτήτων, η τεχνολογία θα πρέπει να εμπεδωθεί στον τομέα αυτόν και να επιστρατευτούν τεχνολογικά και ψηφιακά μέσα, για τη συντήρηση και την προστασία τους.

Συγχρόνως δε, η σύγχρονη έρευνα, καταδεικνύει πως οι φυσικοί πόροι μπορούν να συναποτελέσουν μαζί με τα αρχαιολογικά μνημεία, έναν ακόμη συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα του βιώσιμου τουρισμού, σύμφωνα με την UNESCO. Αυτό πρέπει να αποτελεί ένα ακόμη θέμα των εργασιών μας.

Τέλος, πέραν των προτάσεων, θέλω να εισηγηθώ κάτι πολύ ουσιαστικό. Αυτή η Επιτροπή, αναφερθήκατε κ. Πρόεδρε και εσείς, πρέπει να βελτιώσει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της έρευνας της χώρας μας. Ο ν.4310/ 2014, θέσπισε και εισήγαγε τα απαραίτητα εχέγγυα για τη μεταβίβαση της ελληνικής έρευνας σε ένα άλλο ευρύτερο και σύγχρονο περιβάλλον, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και να αλληλεπιδρά σε αυτές, πρεσβεύοντας την ανάπτυξη.
Τον τελευταίο καιρό έχουν παγώσει οι δράσεις που ενισχύουν την έρευνα στη χώρα και προωθούν την ανάπτυξη και την καινοτομία, συγκεκριμένα υπάρχει υστέρηση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, στην προκήρυξη νέων δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης και στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου. Είναι ένα κομμάτι που η ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να το τρέξει.
Το διακύβευμα, όμως, αυτής της Επιτροπής είναι ότι πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την προώθηση όλων των παραπάνω δράσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.’’

Δείτε το video:

¨

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.