gazprom1-708 Η Gazprom απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανακοίνωσε ότι

αναμένει πως το θέμα θα διευθετηθεί μετά από διαβουλεύσεις της ΕΕ και της ρωσικής κυβέρνησης.

«Η Gazprom θεωρεί αβάσιμες τις αιτιάσεις που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,» απάντησε με ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρία, επιμένοντας ότι η τιμολόγηση και άλλες πολιτικές της ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.

«Η Gazprom αναμένει την επίλυση αυτής της κατάστασης στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί μία αποδεκτή λύση για την αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο,» πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για υπερβολικές χρεώσεις στην Ανατολική Ευρώπη και παρακώλυση του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Gazprom απαγόρευε σε Ευρωπαίους πελάτες της να πωλούν το αέριό της σε άλλες χώρες ενώ ασκούσε πιέσεις στις κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρία, βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, παρακώλυσε τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, ενώ επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πέντε χώρες.

«Θεωρούμε ότι η (Gazprom) ίσως δημιούργησε τεχνητά εμπόδια, αποτρέποντας τη μεταφορά αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς άλλα κράτη, κάτι που παρεμποδίζει τον διασυνοριακό ανταγωνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βεστάγκερ.

«Η διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου επίσης επέτρεψε στην Gazprom να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε αθέμιτες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτρόπου.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, αρχικά αφορούσε την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Λιθουανία.

«Η Gazprom κατέχει δεσπόζουσα θέση σε όλες αυτές τις αγορές,» είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη τύπου. «Σύμφωνα με την αρχική μας εκτίμηση, η Gazprom κάνει κατάχρηση αυτής της θέσης.»

«Η Gazprom είχε τη δυνατότητα να χρεώνει υψηλότερες τιμές σε ορισμένες χώρες, χωρίς να φοβάται εισαγωγή φυσικού αερίου από χώρες όπου οι τιμές ήταν χαμηλότερες,» είπε αναφερόμενη στις συμβάσεις με τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής καθώς και την πρώην κομμουνιστική Πολωνία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο, οι τιμές σε κάποιες χώρες ήταν έως και 40% υψηλότερες συγκριτικά με άλλες.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.