κουρουμπλή

Τον προβληματισμό του για το αστρονομικό κόστος των νέων θεραπειών που αφορούν τις χρόνιες παθήσεις, το οποίο δεν είναι

βιώσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Ρίγα της Λετονίας.
Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των νέων φαρμάκων δεν αντανακλά αυθεντική ιατρική καινοτομία, αλλά κερδοσκοπία από πλευράς των φαρμακοβιομηχανιών, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2014,«η έγκριση και τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προστιθέμενη θεραπευτική τους αξία σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν».

Ο υπουργός Υγείας κατέθεσε πρότασή σύμφωνα με την οποία από κοινού τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει πελώριο θετικό αποτέλεσμα για τους προϋπολογισμούς μας και για τους ίδιους τους πολίτες. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η κατευθυντήρια γραμμή θα πρέπει να είναι αφενός ο σεβασμός της εθνικής αρμοδιότητας και αφετέρου η διασφάλιση της φερεγγυότητας και ακεραιότητας των ελεγκτικών οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το γεγονός ότι ο ρυθμιζόμενος (δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου) δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους ρύθμισής του», τόνισε.

Πρόταση του Έλληνα υπουργού Υγείας, επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε, «είναι να αποσυνδεθεί η τιμή των φαρμάκων από το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους (δηλαδή διαφάνεια της έρευνας σε σχέση με το κόστος)». «Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα με θέμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας που θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο, που ευνοεί τα μονοπώλια και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς με δυσβάσταχτα κόστη», κατέληξε ο Π. Κουρουμπλής.

 

 

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.