Γιατί τα μωρά κοιμούνται (τόσες) πολλές ώρες;

Ανησυχείτε γιατί βλέπετε το νεογέννητο μωράκι σας να… κοιμάται με τις ώρες;
Μάθετε γιατί δεν θα έπρεπε!

Γεγονός είναι, πως τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ (τουλάχιστον τα περισσότερα). Και γεγονός επίσης είναι, ότι επειδή το πρότυπο ύπνου τους δεν ταιριάζει με το πρότυπο ύπνου των ενήλικων κάποιες φορές οι γονείς ανησυχούν.

Κι όμως, ακόμα κι αν ο ύπνος του μωρού φτάσει τις 20 ώρες την ημέρα, με σύντομες περιόδους εγρήγορσης, διάσπαρτα στη διάρκεια του 24ωρου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ένας από τους λόγους, που τα μωρά κοιμούνται πολύ, είναι το ότι μετά τη γέννα εξακολουθούν να προσαρμόζονται στο νέο τους περιβάλλον.

Ο πολύς ύπνος για τα μωρά είναι κάτι καλό, γιατί η σωστή τους ανάπτυξη απαιτεί αυτήν την μεγάλη ποσότητα ύπνου.

Γιατί ο «πολύς ύπνος» είναι καλός για τα μωρά;

Όταν τα μωρά κοιμούνται, οι αυξητικές ορμόνες εκκρίνονται από την υπόφυση με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Και ως γνωστόν, οι πέντε πρώτοι μήνες ζωής του βρέφους χαρακτηρίζονται από ταχεία ανάπτυξη. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα βρέφη να διπλασιάσουν το σωματικό τους βάρος από την στιγμή που θα φτάσουν στην ηλικία των πέντε μηνών. Μετά από εκείνο το σημείο η ανάπτυξη του μωρού θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, αλλά θα αρχίσει να επιβραδύνεται κάπως κατά τους επόμενους μήνες.

Το νεογέννητο που ξυπνά μόνο για να φάει και στη συνέχεια ξανακοιμάται, δεν έχει κανένα πρόβλημα και αυτή η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη φυσιολογικής βρεφικής υγείας.

Υπάρχουν βεβαίως και οι νέοι γονείς που ανησυχούν πως ο υπερβολικός ύπνος του βρέφους δείχνει κάποια δική τους ανεπάρκεια σε γονικές δεξιότητες. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εφόσον οι γονείς σιγουρευτούν πως μεγαλώνουν το μωρό τους σε ένα υγιές και άνετο περιβάλλον, πως αυτό τρέφεται καλά, διατηρείται καθαρό και έχει κάποιες περιόδους εγρήγορσης, τότε δεν υπάρχει καμία ανεπάρκεια από πλευράς τους.

Τα μωρά κοιμούνται επειδή έχουν ανάγκη τον ύπνο και όχι επειδή οι γονείς τους είναι ανεπαρκείς ή δεν κάνουν σωστά όσα πρέπει.

Φυσικά, καθώς το βρέφος θα αρχίσει να μεγαλώνει, οι γονείς θα διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, βοηθώντας το παιδί να αναπτύξει συνήθειες ύπνου που συνάδουν με αυτές της υπόλοιπης οικογένειας. Αλλά αυτό θα έρθει με τον καιρό.

Μην ανησυχείτε, επίσης, αν το παιδί σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, επειδή κοιμήθηκε πολύ στη διάρκεια της ημέρας. Ούτε να επιχειρείτε να κρατάτε τα μωρά ξύπνια στη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν είναι φανερό ότι νυστάζουν, προκειμένου να κοιμηθούν περισσότερο (και να μη σας ξυπνήσουν…) στη διάρκεια της νύχτας.

Τα μωρά έχουν δικό τους εσωτερικό ρολόι και δεν λειτουργούν συμβατικά. Αφήστε τα μωρά να κοιμούνται όταν και όσο θέλουν αυτούς τους πρώτους μήνες που είναι τόσο κρίσιμοι για την φυσιολογική τους ανάπτυξη και μην ανησυχείτε αν το μωρό κοιμηθεί πάρα πολύ ούτε για το ποιες είναι οι ώρες του 24ώρου που κοιμάται περισσότερο, αν δηλαδή είναι ημέρα ή νύχτα. Σε κάθε περίπτωση το μωρό… ξέρει καλύτερα.

kids.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.