Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πόσο ισχυρό είναι το διαβατήριό σας;

17 Απριλίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Από τους τυχερούς οι Έλληνες
διαβατηρια
Αμερικανικό, βρετανικό, γαλλικό, γερμανικό ή νοτιοκορεατικό περιλαμβάνονται στα «ισχυρά» διαβατήρια: τα δύο πρώτα εξασφαλίζουν πρόσβαση σε 147 χώρες, τα τρία τελευταία σε 145. Και το ελληνικό όμως βρίσκεται σε καλή σειρά, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε 140 χώρες. Ομοίως και το καναδικό.

Πόσες χώρες μπορούν να επισκεφτούν οι Βραζιλιάνοι ή οι Τούρκοι με τα διαβατήριά τους; Σε 128 χώρες μπορούν να ταξιδέψουν οι πρώτοι, σε 108 οι δεύτεροι. Και ποια διαβατήρια βρίσκονται στον αντίποδα; Της Μιανμάρ, του Νότιου Σουδάν και των Παλαιστινιακών Εδαφών – οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να επισκεφτούν μόλις 28 χώρες.

Ετσι έχει τουλάχιστον η κατάσταση, σύμφωνα με τη διαδραστική ιστοσελίδα PassportIndex, η οποία «συλλέγει, παρουσιάζει και ταξινομεί» τα διαβατήρια από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (IATA), αλλά και από ταξιδιώτες. Η κατάταξη σχηματίζεται ανάλογα με το πόσες χώρες μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες από όλο τον κόσμο με βάση τη χορήγηση βίζας.

Η χορήγηση βίζας, όπως αναφέρει η Washington Post, είναι ένας ενδιαφέρων δείκτης των διεθνών σχέσεων, ο οποίος ωστόσο συνήθως «παραβλέπεται». Η βίζα, λόγου χάριν, για τους πολίτες σε χώρες-συμμάχους είναι μία εύκολη υπόθεση. Σε χώρες όχι και τόσο φίλες πάλι, οι επισκέπτες ενδέχεται να πρέπει να παράσχουν πληροφορίες εισόδου – εξόδου, επιστολή πρόσκλησης, ακόμη και λίστα με τις λέσχες στις οποίες ανήκαν ως μαθητές ή φοιτητές.

Δείτε:

This entry was posted on Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2015 at 15:01 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply