Οι οικογενειάρχες φορολογούνται περισσότερο από τους άτεκνους

χρηματα - λεφταΦόροι και ασφαλιστικές εισφορές «τρώνε» το 43,4% του μισθού την Ελλάδα, έναντι του 26,9% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Αυτό προκύπτει από έρευνα του διεθνούς Οργανισμού σε 34 χώρες μέλη του με βάση τα στοιχεία του 2014.

Η έρευνα αποτυπώνει τα επίπεδα υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα ευρήματα της στη χώρα μας οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται αναλογικά περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία -και αφού ληφθούν υπόψη τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται- οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.

Μετά την Ελλάδα σε ότι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των οικογενειών με παιδιά, ακολουθούν το Βέλγιο ( 40,6%) και η Γαλλία ( 40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%) ,την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία( 9,9%).

Σε ότι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των φορολογούμενων χωρίς οικογένεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση στον κατάλογο του ΟΟΣΑ.

Το ποσοστό των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής στην κατηγορία αυτή φθάνει στο 40,4% (39,1% το 2000), έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (36,7% το 2000).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί των αμοιβών αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ μειώθηκε κατά 2,8 μονάδες το επόμενο διάστημα.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.