Κρίσιμες συναντήσεις Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον

δραχμη - ευρωΑνεβάζουν κατακόρυφα την πίεση στην Αθήνα Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Στερεύει η υπομονή Γιούνκερ – Την 30η Ιουνίου “δείχνει” ο Σόιμπλε

Μετά την ομοβροντία από Ευρωπαίους αξιωματούχους και ΜΜΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας το βράδυ της Τετάρτης το Reuters επικαλούμενο ανώτατος αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη, πως η υπομονή του με την Ελλάδα εξαντλείται καθώς δεν έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες καμία πρόοδος. Ωστόσο η ίδια πηγή σημείωνε πως το Grexit αποτελεί θέμα ταμπού για τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που χθες χαρακτήρισε την Ελλάδα “πηγάδι δίχως πάτο” και πέταξε το “μπαλάκι” των ευθυνών στην Αθήνα, συνέχισε την επίθεση και μιλώντας στο Bloomberg είπε πως η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε πως η ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα όπως και στο παρελθόν αλλά πάντοτες επί τη βάσει των συμφωνηθέντων.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πάντως ο επικεφαλής της Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Χοσέ Βιγιάνλ, δήλωσε πως μια ελληνική έξοδος θα ήταν φοβερή για την Ελλάδα και τους Έλληνες προειδοποίησε όμως και τους Ευρωπαίους ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούν τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος.

Ενορχηστρωμένο σχέδιο πίεσης “βλέπει” η Αθήνα

Πάντως το μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο από χθες για οργανωμένο σχέδιο πίεσης ώστε η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών και να συμφωνήσει με μέτρα λιτότητας και περικοπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA “ONline” ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μέτρα λιτότητας που θα φτωχοποιήσουν περαιτέρω τον ελληνικό λαό. Ωστόσο σχολιάζοντας τα όσα περί δημοψηφίσματος είχε πει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, είπε πως είναι προσωπική άποψη και εκτίμησε ότι η λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα νωπή.

Κρίσιμη θεωρείται πάντως η σημερινή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χθες δήλωσε πως ο ELA θα χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες όσο εκείνες είναι φερέγγυες και τόνισε πως δεν μπορεί να διανοηθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, τόνισε πως αυτή είναι πραγματική διαπραγμάτευση, ενώ από την πλευρά του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη γνώση ούτε τις αντοχές για να κλείσει τη συμφωνία.

Κρίσιμες συναντήσεις Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον

σοιμπλε βαρουφακηςΙδιαίτερα σημαντικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον, όπου θα εκπροσωπήσει από σήμερα τη χώρα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκτός από το γεγονός ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα θα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών, σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους, πολλαπλά οφέλη προσδοκώνται και από τις επιπλέον επαφές και δραστηριότητες του υπουργού.

Σήμερα, στις 16:15 (τοπική ώρα), ο κ. Βαρουφάκης θα παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίτερα, στις 14:30, ο υπουργός Οικονομικών θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο “Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της”, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings.

Στο επίκεντρο της ενότητας στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας, των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το συνέδριο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς θα μετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο “Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)”.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι συναντήσεις που θα έχει αύριο ο κ. Βαρουφάκης. Δεδομένου ότι, στον κατάλογο των επαφών του Έλληνα υπουργού συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και ο ομόλογός του τής Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.