Ικανοποίηση Λαγκάρντ για πληρωμή δόσης από Ελλάδα

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γ  DIJSSELBLOEM J ΔΗΛΩΣΕΙΣΤην πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ εξέφρασε -ερωτηθείς σχετικά- μετά το πέρας της συνάντησής του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον ο Γ. Βαρουφάκης.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, “η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη” ενώ τόνισε πως “ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ”.

Περαιτέρω συζητήθηκε -όπως έγινε γνωστό- μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Σήμερα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ενώ στις 20:00 ώρα Ελλάδας θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Καρολίν Άτκινσον.

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη σε δημοσιογράφους

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους διασαφηνίζοντας ότι οι συζητήσεις ήταν σε εξαιρετικό κλίμα, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις προς όλους “εις το διηνεκές” και πως εξετάστηκαν τρόποι για αποτελεσματικότετη συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων με τις αρχές σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

“Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συζήτηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο η ελληνική κυβέρνηση -πρέπει να το ξέρουμε όλοι αυτό- είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει, η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις, μιλήσαμε πάρα πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί αφορά την διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στο Brussels Group, στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, με στόχο την όσο γίνεται πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας.

Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Breton Woods, είναι από τα ιδρυτικά μέλη η Ελλάδα του ΔΝΤ και οι συζητήσεις αυτού του είδους, τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup όσο και στην ΕΕ γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα στην οικογένεια της Ευρώπης”, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει με το Brussels Group στις Βρυξέλλες και με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο αν θέλετε την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα και συμφωνίες που θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ποιότητα”.

“Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές και αυτό σκοπεύει να κάνει στο διηνεκές”, επισήμανε.

Έδωσε μάλιστα και διευκρινίσεις για την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων από την Αθήνα: “Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα γιατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα συνεχίζουν κανονικά όπως είχαμε πάντα στόχο, να συνεχίσουν οι συζητήσεις, δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λέτε εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι κάποιες φορές”.

Ικανοποίηση Λαγκάρντ για πληρωμή δόσης από Ελλάδα

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει στην πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τον Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον.Όπως τόνισε σε δήλωσή της, αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Βαρουφάκη “για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων” και πρόσθεσε ότι οι δυο πλευρές σημείωσαν “ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας” ενώ καλωσόρισε “τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου”.

“Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις αρχές για τη διεξαγωγή του εμπεριστατωμένου ελέγχου στην Αθήνα και για ενίσχυση των πολιτικών συζητήσεων με την ομάδα των Βρυξελλών”, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Συμπλήρωσε ότι οι δυο πλευρές θα επαναλάβουν “και τις δυο αυτές δεσμεύσεις τη Δευτέρα” και κατέληξε λέγοντας ότι επανέλαβε στον Γ. Βαρουφάκη “τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τις αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης”.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.