σπίτι  Νέα φορολογία για τα ακίνητα το 2015 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο νέος φόρος θα έχει ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ που δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσει φόρο. Νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα το 2015 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Το σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Πάνω από το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθεί νέα κλίμακα με πολλούς και προοδευτικούς συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι το 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας. Επίσης με βάση τον σχεδιασμό, από τον νέο φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα κ.ά.).

Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολογία οι μικρές ιδιοκτησίες και να ελαφρυνθούν σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι μεσαίες. Υπολογίζεται ότι δεν θα πληρώσουν φόρο περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες σε σύνολο 5.570.000

Η αναπροσαρμογή
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ακριβές ύψος του αφορολόγητου ορίου και η κλίμακα του φόρου θα προσδιοριστούν με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα αναπροσαρμοσθούν μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η αναπροσαρμογή θα φέρει μειώσεις που κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 15%-20%, πράγμα που αυτόματα θα οδηγήσει σε μείωση μιας σειράς φόρων, όπως ο φόρος κατοχής, μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, τεκμήρια διαβίωσης κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε και θα εξοφληθεί.

Δίνοντας το στίγμα της νέας φορολογίας στα ακίνητα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει φέτος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και θα προστατεύει τη χαμηλή και μέρος της μεσαίας περιουσίας».

Η υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας, το οποίο ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει καθώς περιμένει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πάντως το όποιο αφορολόγητο όριο αποφασιστεί τελικά θα αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο την πρώτη κατοικία. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι, με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν οι φορολογούμενοι συνιστούν πρώτη κατοικία.

Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ απέφερε στα δημόσια ταμεία το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για το ύψος του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για υψηλό ατομικό αφορολόγητο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ και εξετάζονται τώρα προτάσεις για αφορολόγητο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Με βάση το ατομικό αφορολόγητο, θα μπορεί ένας φορολογούμενος να μην πληρώσει φόρο για την πρώτη του κατοικία ή ακόμη και για το σύνολο της περιουσίας του. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος διαθέτει μια πρώτη κατοικία μικρής αντικειμενικής αξίας και ένα αγροτεμάχιο. Αν το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας αυτών των δύο είναι κάτω από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει φόρο ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Αν όμως διαθέτει μία μόνο πρώτη κατοικία η οποία θα ξεπερνά το αφορολόγητο που θα καθοριστεί, τότε θα επιβάλλεται φόρος στο ύψος της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο.

Μαρία Βουργάνα

 

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.