dhkebi 2 Η Όπερα της Βαλίτσας άνοιξε, μας μύησε και μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές, γεμάτες γοητεία, μαγεία και σαγήνη!…Το απόβραδο της Κυριακής 29-Μαρτίου, στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού, δόθηκε η παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ!…
Μαρτιάτικο συνηθισμένο απόβραδο, βαρύ, γιατί, μαζί με τα αποδέλοιπα της ομίχλης, βάρυνε διπλά την ατμόσφαιρα η ομίχλη της σύννεφο- συναγμένης οικονομικής συγκυρίας!…

Η εγκωμιοστόλιστη παράσταση από τους σχολιασμούς των πολιτιστικών σελίδων, συγκίνησε τους φίλους της Όπερας και η δωρεάν είσοδος από το Ίδρυμα « Σταύρος Νιάρχος» για όσους ήθελαν να γνωρίσουν και να μυηθούν στα μυστικά του λυρικού θεάτρου, δημιούργησαν, από τις 7 το απόγευμα, μια ώρα πριν την έναρξη, το αδιαχώρητο στο γκισέ της παραχώρησης θέσεων. Επτακόσιοι (700) και πλέον συμπολίτες μας εξεδήλωσαν την επιθυμία να βρεθούν στις τριακόσιες εβδομήντα (370) θέσεις που αριθμούσε η αίθουσα!…
Τους συντελεστές της παράστασης καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος
Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης έκανε μια μικρή, ολιγόλεπτη εισαγωγή για τη μεγάλη πολιτιστική εξακτίνωση που ξεκίνησε από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πολιτιστική ανάπλαση και δημιουργία σ’ όλο το Ελλαδικό τοπίο, μ’ έναν απλό και περιγραφικό τρόπο: «Από το Φαληρικό Δέλτα της Αττικής θα εξακτινώνται σε λίγο χιλιάδες ακτίνες πολιτισμού σ’ όλο το Πανελλήνιο!…
Ακτίνες, που μας φωτίζουν ήδη στο πολιτιστικό μας ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για να γνωρίσουμε τη σύγχρονη εστία, το σύγχρονο ναό, όπου ήδη κοινωνείται η γνώση και η πολιτιστική δημιουργία, όπου γίνεται η μέθεξη, ήτοι, η επικοινωνία στον αισθητό κόσμο και τον κόσμο της τέχνης και των ιδεών!…
Εκεί θα κατοικεί η γνώση, αρχειοθετημένη ιστορικά, κάτω από την αιγίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας. Εκεί θα συν-κατοικεί η επίγονος της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, το λυρικό-μουσικό θέατρο, η όπερα, κάτω από την αιγίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής!…
Τα τρία τελευταία χρόνια το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος με τη σύσταση του Future Library(της Βιβλιοθήκης του μέλλοντος) έβαλε τη Βιβλιοθήκη μας κάτω από τις ζεστές, μητρικές του φτερούγες, με την επιμορφωτική του στήριξη στις καλοκαιρινές μας εκστρατείες και με τη δωρεά εκατοντάδων παιδικών βιβλίων παιδαγωγικού περιεχομένου!…
Και σήμερα μας έβαλε πάνω στα δυνατά του φτερά συγκαταλέγοντας την πόλη μας στις είκοσι τρείς πόλεις που θα συνταξιδέψουν σ’ αυτό το πανέμορφο ταξίδι από το Φαληρικό Δέλτα, στα μυστήρια και τη μαγεία του Μουσικού- Λυρικού Θεάτρου, φέρνοντας στην πόλη μας, την Εθνική Λυρική Σκηνή με την όπερα « Κάρμεν» του Ζ. Μπιζέ, ένα έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!…
Αισθανόμενοι, βαθύτατα συγκινημένοι, θέλουμε να τους δωρίσουμε ένα δώρο ελάχιστης ευγνωμοσύνης, τεράστιας σημασίας για μας, ήτοι, το πολυτελές λεύκωμα με την φωτογραφική μνήμη της ιστορίας της πόλης μας και με τον τίτλο «ΓΡΕΒΕΝΑ, ογδόντα χρόνια φωτογραφίες, 1895-1975, του Βαγγέλη Νικόπουλου. Και τη δίτομη ιστορία του ερευνητή και ιστοριογράφου Απόστολου Παπαδημητρίου με τον τίτλο «Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών».
Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ως έκφραση ευγνωμοσύνης του σημαντικού έργου που επιτελεί διαμορφώνοντας το πλαίσιο και στηρίζοντας οικονομικά την αναβάθμιση της πολιτιστικής μας έκφρασης και δημιουργίας!..
Στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως έκφραση της ευγνωμοσύνης μας για τη μύηση μας στην όπερα!…
Στο Future Library με τη βαθειά επιθυμία για μια αδιάκοπη συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη μας!..».
Για το έργο του Future Library και την ευεργετική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μίλησε η Ειρήνη Παπαγιαννούλη
Για την Εθνική Λυρική Σκηνή και για το πολιτιστικό ταξίδι με την Όπερα της Βαλίτσας μίλησε η Αστερία Σουμελιάν
Η σκηνική αρχιτεκτονική, απόλυτα επιτυχημένη, μας προδιέθεσε άμεσα για το χρόνο που θα μας μετέφερε η πλοκή του δράματος. Ένα δράμα που, την εξιστόρησή του, απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο οι ηθοποιοί της Όπερας. Κάρμεν: Μαρισία Παπαλεξίου, Δον Χοσέ: Δημήτρης Πακσόγλου, Μοράλες : Διονύσης Τσαντίνης, Μικαέλα: Δέσποινα Σκαρλάτου, Θούνγια: Γιώργος Ματθαιακάκης, Μερσέδες: Μαρία Βλαχοπούλου.
Η μουσική του πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη συνάλληλα με τις διαδοχικές διακυμάνσεις της φωνής των ηθοποιών από την φωνή του τενόρου στη φωνή του βαρύτονου, της σοπράνο, του μπάσου, της μέτσο σοπράνο, του κόντρα τενόρου, και της κοντράλτο, μας σαγήνευσαν και μας μυσταγώγησαν στη μαγεία της όπερας.
Την αρχιτεκτονική της μαγείας τη σκηνοθέτησε η Αγγέλα- Κλεοπάτρα Σαρόγλου και την οργάνωση της Αίθουσας για την απρόσκοπτη προσήλωση των θεατών στην παράσταση, επιμελήθηκε η αεικίνητη Ηλέκτρα Αρτζιμάνογλου.
Την οργανωτική ευθύνη από την πλευρά της Βιβλιοθήκης είχε η Θεολογία Ταρλατζή
Οι Κοπάνου Γεωργία, Σταύρος Χασπερίδης, Καφτεράνη Κατερίνα, Κωτούλα Ιωάννα, Ιουλία Πλιάτσικα, Χριστίνα Κατσώνη, Αλεξάνδρα Παπανίκου, Ευδοκία Δεμερτζίδου, Ιλιάννα Μακρυγιάννη, Νόπη Βασιλειάδου, Αντώνης Κλεισιάρης και Βασίλειος Γρίδας βοήθησαν στην ταξιθέτηση των θεατών και στο στήσιμο των σκηνικών.
Τα φώτα της θεατρικής σκηνής, η ανάγλυφη αρχιτεκτονική των σκηνικών, η σκηνική κίνηση, η υποκριτική έκφραση και η όμορφη τραγουδιστική ερμηνεία των ηθοποιών, και η μουσική πανδαισία του πιάνου, άφησαν, τη συννεφοσύναξη του οικονομικού βαρόμετρου έξω από την αίθουσα και σκόρπισαν γοητεία, μαγεία και ευχαρίστηση στους 370 θεατές.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Γρεβενών για την παραχώρηση της Αίθουσας του Κέντρου Πολιτισμού.
Ευχαριστούμε το Μουσικό Ωδείο για τη φροντίδα χορδισμού του πιάνου της παράστασης.
Μάγεψε, σαγήνεψε και αποτυπώθηκε στη μνήμη, ως μοναδική σε ομορφιά εκδήλωση η «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ στα Γρεβενά.

ΔΗΚΕΒΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.