Σε ρυθμούς σκληρού ροκ χορεύει ο Αλέξης Τσίπρας με την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας.

tsipras

Η αναφορά σε συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού στην Λίστα Λαγκάρντ, η σύσταση εξεταστικής για τα

μνημόνια και η διερεύνηση των υποθέσεων των υποβρυχίων στο υπ. Άμυνας αποτελούν τα πρώτα χτυπήματα της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αντιπαράθεση σε ρυθμούς σκληρού ροκ έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό μέτωπο, κυρίως με τη ΝΔ αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις διαπραγματεύσεις για τις οποίες υπάρχει μία ασάφεια όσον αφορά την εκτίμηση για την πορεία των συνομιλιών.

Από την πλευρά των δανειστών διαρρέουν πληροφορίες που βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα αναφέροντας ότι δεν έχει δώσει αναλυτικά τις προτάσεις της, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο χρόνος τελειώνει. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών και μάλιστα άμεσα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «πουλάει» άρτον και θεάματα στο εσωτερικό προσπαθώντας να κρύψει τις υποχωρήσεις που γίνονται στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η κυβέρνηση επικαλείται την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων αλλά παράλληλα στέλνει μηνύματα στην εσωκομματική αντιπολίτευση (στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας) που αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το momentum που τους δίνει η σημαντική αποδοχή των πολιτών στην μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης. Με αυτό το όπλο ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους προς την ΝΔ η οποία στο εσωτερικό της ταλανίζεται μετά την εκλογική ήττα εάν θα οδηγηθεί στην νέα περίοδο με άλλη ηγεσία όταν στελέχη γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά συνεχίζουν να υποστηρίζουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες το σφυροκόπημα της κυβέρνησης στην ΝΔ θα είναι …ανελέητο τις επόμενες μέρες.

Η συζήτηση στην Βουλή για την παράταση της δανειακής σύμβασης

Μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων στο εξωτερικό και κυρίως μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αν. Μέρκελ ήρθε η ώρα ανασυγκρότησης του εσωτερικού μετώπου για την κυβέρνηση. Με μία αιφνιδιαστική απόφαση ως απόδειξη ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε το περασμένο Σάββατο ότι δύο μέρες αργότερα θα φέρει στην Βουλή την συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε την στροφή στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας με την συζήτηση στην βουλή για την παράταση της δανειακής σύμβασης και άρχισε το σκληρό ροκ με την ΝΔ. Έβαλε στο στόχαστρο τον Αντώνη Σαμαρά κυρίως για τον συνεργάτη του Σ. Παπασταύρου ο οποίος ελέγχεται για την λίστα Λαγκάρντ, και επιτέθηκε στην ΝΔ για την πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση. Μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εκτελούσε εντολές των τραπεζών αποδεχόμενη την απαίτηση των δανειστών για απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπέδωσε τα χτυπήματα που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Κατρούγκαλο, και έθεσε εκ νέου το ζήτημα των λιστών ως όφειλε ως πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», σημειώνει κυβερνητική πηγή. Έθεσε καθαρά το δίλημμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης «με την κυβέρνηση ή με τους δανειστές;» και κέρδισε το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός με την συνεργασία της Προέδρου της Βουλής έφερε εκτός ορίων την ΝΔ η οποία αποχώρησε από το κοινοβούλιο. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ότι ακόμα και αν αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση δεν θα έρθουν στην εξουσία όσοι πρωταγωνίστησαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά νέες δυνάμεις, στέλνοντας μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι κλείσει ο πολιτικός κύκλος της ΝΔ με τον ίδιο αρχηγό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην ομιλία του στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο δείχνοντας κατά μία έννοια την περιφρόνησή του στην ηγεσία του κόμματος που έλαβε 4,7% ενώ έκανε ανοίγματα στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο Ποτάμι αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα μίας μελλοντικής συνεργασίας.

Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια χωρίς την περίοδο Καραμανλή

Μία μέρα μετά την συζήτηση της Βουλής για την παράταση της δανειακής σύμβασης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει απόφαση να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για Μνημόνια από το 2009 μέχρι σήμερα βάζοντας στο στόχαστρο τους πρώην Πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Αν. Σαμαρά αλλά και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Από την έρευνα αφαιρείται η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πρώην Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του από την ευθύνη για την σύναψη του μνημονίου.

Οι έρευνες για προμήθεια εξοπλισμών στο υπ. Εθνικής Άμυνας που έχει προαναγγείλει ο Π. Καμένος.

Ο Π. Καμμένος έχει ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για υποθέσεις οι οποίες αφορούν την κατασκευή υποβρυχίων και άλλα σκάνδαλα που εντοπίστηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφορούν προμήθειες εξοπλισμών που αφορούν παλαιότερες περιόδους. Έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση να οδηγηθούν οι υποθέσεις στον εισαγγελέα ακόμη και στην Βουλή προκειμένου να δοθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς μεταξύ των οποίων είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργού Εθ. Άμυνας.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.