Αν και ζούμε σε μια χώρα που φημίζεται για τον ήλιο της και το μεσογειακό της κλίμα, ας δούμε πού αλλού στον κόσμο μπορούμε να συναντήσουμε χώρες με κλίμα που θα μας γοητεύσει

andeis-argentiniΑς μη γελιόμαστε: ο ήλιος και ο καλός καιρός, τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία ενός λαού, όπως επίσης και στον τουρισμό –δεν είναι άλλωστε το ίδιο να τριγυρνάς στα αξιοθέατα μιας χώρας με γαλότσες και ομπρέλα ή στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ελλάδα σίγουρα δεν έχουμε παράπονο με το μεσογειακού τύπου εύκρατο κλίμα, όπου οι χειμώνες μας είναι σχετικά ήπιοι και τα καλοκαίρια ζεστά, τόσο ώστε να μας στέλνουν στις παραλίες.

Πού αλλού, όμως, το κλίμα είναι αξιοζήλευτο;

Αργεντινή
Στην Αργεντινή το κλίμα ικανοποιεί και αυτούς που θέλουν ζέστη και υγρασία και όσους επιθυμούν κρύο και χιόνι, καθώς «διεκδικεί» τόσο το υψηλότερο, όσο και το χαμηλότερο σημείο του δυτικού ημισφαιρίου. Αν αναζητάτε χιόνι, τότε θα πρέπει να προτιμήσετε το νότιο άκρο της σχεδόν 5 χιλιάδων χιλιομέτρων μήκους χώρας, όπου τα καλοκαίρια είναι ήπια και οι χειμώνες χαρακτηρίζονται από πολύ χιόνι, ενώ το υψόμετρο των Άνδεων αποτελεί εγγύηση για… αρκτικές θερμοκρασίες. Όσοι, πάλι, αγαπούν τον ήλιο, επιλέγουν τις ανατολικές ακτές της ή κινούνται βόρεια στα τροπικά της δάση.

Εκουαδόρ
Μην ξεγελιέστε από το όνομα. Παρά την τοποθεσία του στον ισημερινό, το υψόμετρο του Εκουαδόρ βοηθάει στο να μετριαστεί η ζέστη. Η πόλη Κουένκα, μάλιστα, η οποία βρίσκεται 2.438 μέτρα ψηλά στις Άνδεις ψηφίστηκε από το International Living Magazine το 2009 ως το καλύτερο μέρος για να περάσει κάποιος τη ζωή του μετά τη σύνταξη, αφού έχει ανοιξιάτικο καιρό όλο το χρόνο. Αν δεν είστε και πολύ της παρατεταμένης άνοιξης, μην παραιτείστε ακόμη, αφού το κλίμα στη χώρα αυτή εξαρτάται κατά πολύ από το πού βρίσκεστε σε σχέση με τις Άνδεις. Δυτικά αυτών βρίσκουμε τροπικό κλίμα και ακτές κι όσο κινείστε ανατολικά το κλίμα αρχίζει να γίνεται αρκετά πιο δροσερό. Ανατολικά των Άνδεων βρίσκεται η ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου το κλίμα είναι, φυσικά, τροπικό.

Βολιβία
Στην καρδιά της νοτίου Αμερικής, η Βολιβία έχει επίσης ένα κλίμα που ποικίλει ανάλογα με το υψόμετρο. Το ψηλότερο από το χαμηλότερο σημείο της απέχουν περίπου 6,5 χιλιάδες μέτρα, με τη Λα Πας να αποτελεί την «υψηλότερη» πρωτεύουσα του κόσμου. Σε υψόμετρο 3.600 μέτρων, η πρωτεύουσα θα θεωρούνταν αφιλόξενη αν δεν είχε το ζεστό αέρα που φτάνει από τη λίμνη Τιτικάκα. Ανάμεσα στις χιονισμένες βουνοκορφές των Άνδεων, η Λα Πας είναι ιδανική για όσους ψάχνουν ένα πιο κρύο και ξηρό κλίμα, ενώ όσοι επιθυμούν πιο ζεστό καιρό, πρέπει να ταξιδέψουν βορειοανατολικά, όπου το κλίμα μετατρέπεται σε υγρό και ζεστό και το χιόνι αποτελεί… άγνωστη λέξη.

Τανζανία
Η μεγαλύτερη από τις χώρες της ανατολικής Αφρικής, η Τανζανία είναι πιθανόν πιο γνωστή για το Εθνικό Πάρκο Serengeti, όπου φιλοξενείται πλήθος άγριων ζώων, σε μια έκταση 14.750 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η χώρα αυτή χωρίζεται σε τρεις ευδιάκριτες περιοχές: τις ακτές τις, οι οποίες είναι τροπικές, το κεντρικό οροπέδιο και τις ορεινές περιοχές της, με τις 2 τελευταίες να έχουν μεσαίες θερμοκρασίες. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου πάντα, ενώ στις πιο ορεινές περιοχές κυμαίνεται ανάμεσα στους 10 και 20 βαθμούς. Χάρη στον Ινδικό Ωκεανό, οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ υπερβολικά υψηλές στα ανατολικά, ενώ δεν θα βρείτε χιόνι πουθενά αλλού, πέραν της κορυφής του όρους Κιλιμάντζαρο, που αποτελεί και την ψηλότερη κορυφή της ηπείρου.

Γαλλία
Η μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Ευρώπης έχει βρεθεί επίσης στην κορυφή του International Living’s Quality of Life Index 3 χρονιές σερί και από άποψη καιρού, φαίνεται να τα έχει όλα. Με 2 οροσειρές και το υγρό στοιχείο να καλύπτει τις 3 πλευρές της, η Γαλλία εγγυάται πλήθος κλιματικών μεταβολών από μέρος σε μέρος, με τον Βορρά να βρίσκεται στην ήπια πλευρά με δροσερούς χειμώνες και ήπια καλοκαίρια και πλησιάζοντας στη Μεσόγειο, τα καλοκαίρια να γίνονται όλο και πιο ζεστά. Οι ορεινές περιοχές στα Πυρηναία και τις Άλπεις, από την άλλη, χαρακτηρίζονται από πολύ χιόνι και πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αποτελώντας ειδυλλιακό μέρος για το χειμώνα. Άλλο ένα ενδεικτικό του καλού κλίματος της Γαλλίας είναι και το γεγονός ότι περισσότερο από το μισό της έκτασής της καλλιεργείται, για να μην αναφερθούμε στο ότι αποτελεί έναν από τους πιο μεγάλους παραγωγούς κρασιού του κόσμου.

Ιταλία
Η γειτονική μας χώρα δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα, με την γευστική της κουζίνα και το ιδανικό της κλίμα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα της ηπείρου, σύμφωνα με τους συντάκτες του International Living. Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας είναι ορεινό, θα βρείτε κάμπους και εξαιρετική ακτογραμμή, με την ακτή Amalfi στα νοτιοδυτικά της χώρας να έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η… «μπότα» της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, εκτός από τα βόρεια, όπου συναντάμε τις Άλπεις, που το κλίμα είναι κρύο και υγρό, και τα νότια που είναι ζεστό και ξηρό.

Νέα Ζηλανδία
Από τα μαγευτικά της μέρη που θυμίζουν παραμύθι και έχουν χρησιμοποιηθεί στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κλίμα της Νέας Ζηλανδίας δεν απέχει και πολύ από το ιδανικό. Πλούσια δάση, παγετώνες, βοσκοτόπια, ηφαιστειακές κορυφές είναι μερικές μόνο από τις εικόνες της πανέμορφης αυτής χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολυποίκιλο κλίμα. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας συναντάμε ένα σχετικά ήπιο κλίμα, με αντιθέσεις ανάλογα με την περιοχή, όπου στο βόρεια είναι ζεστά και τροπικά και μεταβάλλεται σε πιο εύκρατο κλίμα όσο κινούμαστε νότια. Οι ορεινές περιοχές διαμορφώνουν αλπικές συνθήκες, με τις περιοχές δυτικά των βουνών να είναι πιο ήπιες, σε σχέση με αυτές που βρίσκονται στα ανατολικά.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.