lefta- χρηματα- καταθεσεις«Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι πιστεύουν ότι οι Ελβετοί θα αρχίσουν να μοιράζουν δεξιά και αριστερά, ονόματα και διευθύνσεις» τονίζει υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του ΣΔΟΕ με μακροχρόνια εμπειρία, επισημαίνοντας ότι η Ελβετία ΔΕΝ υποχρεούται να παράσχει πληροφορίες για καταθέτες, παρά μόνο αν έχει ΗΔΗ ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα, κάτι που πολύ απλά καθιστά απαγορευτικό για τις ελληνικές Αρχές το να στοιχειοθετήσει από μηδενική βάση υποθέσεις με υποψία μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου 3 χρόνια, οι Ελβετοί είχαν γνωστοποιήσει με επιστολή στον τότε επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα και σημερινό υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, ότι «χωρίς ποινική δίωξη για ξέπλυμα, δεν δίνουμε στοιχεία», βάζοντας επί της ουσίας προσκόμματα σε όλες τις έρευνες για φοροδιαφυγή, οι οποίες χρειάζονταν στοιχεία κυρίως από το εξωτερικό, προκειμένου να ξετυλιχθεί το «κουβάρι».

Αυτή τη στιγμή, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται από το σύστημα ARO (Asset Recovery Office), προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες και στοιχεία, στο πλαίσιο ερευνών για «ξέπλυμα». Η Ελβετία ΔΕΝ δεσμεύεται, όμως, από το ARO.

Οπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές, η Ελβετία είναι απλώς ενταγμένη στο «χαλαρό» και άτυπο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών CARIN (Camden Assets Recovery Interagency Network), το οποίο ΔΕΝ καθιστά υποχρεωτική την παροχή πληροφοριών για καταθέσεις.

Το μόνο που δίνουν οι Ελβετοί είναι πληροφορίες για ακίνητα και εταιρίες επί ελβετικού εδάφους, αλλά μόνο εφόσον το αίτημα είναι πολύ συγκεκριμένο δηλαδή αν για παράδειγμα οι ελληνικές Αρχές ζητάνε να μάθουν εάν κάποιος Έλληνας φορολογούμενος έχει κάποιο ακίνητο σε ένα συγκεκριμένο καντόνι.

Οι… ντρίπλες των Ελβετών φυσικά δεν είναι καινούργια πρακτική. Οπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη των ελεγκτικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών, κάθε φορά που «ζορίζονται» διεθνώς, επιχειρούν να εμφανίσουν ένα… πρόσωπο «συνεργάσιμου κράτους», χωρίς όμως στην πραγματικότητα να απεμπολούν τα δικαιώματα κάλυψης των καταθετών τους.

Είχαν πει όρθά κοφτά «όχι» και στον Στουρνάρα

Είναι ενδεικτικό ότι οι ίδιοι Ελβετοί αξιωματούχοι, που τις τελευταίες εβδομάδες δηλώνουν δημοσίως ή διαρρέουν στον Τύπο της χώρας τους, ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να συλλέξει στοιχεία, πριν από έναν χρόνο είχαν ρίξει «πόρτα» και μάλιστα κατάμουτρα στο τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2014, η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Eveline Wildmer- Schlumpf ήρθε στην Αθήνα για να συναντήσει τον ομόλογο της Γιάννη Στουρνάρα, σε μια περίοδο όπου η Αθήνα ήταν ήδη σε πολύμηνες συζητήσεις με την Ελβετία για την υπογραφή διμερούς σύμβασης εφάπαξ φορολόγησης καταθέσεων Ελλήνων, στα πρότυπα ανάλογης σύμβασης που είχαν υπογράψει οι Ελβετοί με τους Βρετανούς.

Λίγο πριν φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα, η Ελβετή υπουργός είχε φροντίσει να… βάλει τα πράγματα στη θέση τους, «κλείνοντας» επί της ουσίας τη συζήτηση για τη σύμβαση, κάτι που δεν δίστασε να κάνει και στην Αθήνα, όντας δίπλα στον εμβρόντητο Γιάννη Στουρνάρα.

Στην πραγματικότητα η Ελβετή υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Ελλάδα, μέσω αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά ΜΟΝΟ στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών συμφωνιών και ΜΟΝΟ όσον αφορά στις μελλοντικές καταθέσεις, χαρακτηρίζοντας… παρωχημένα τα μοντέλα ρύθμισης (δηλαδή τις συμβάσεις εφάπαξ φορολόγησης) για τις μη φορολογηθείσες καταθέσεις, προσφέροντας έτσι πλήρη ασυλία στο «μαύρο» χρήμα!

Γιώργος Παππούς

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.