Πληρώστε μόνο μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ – Σε αντίθετη περίπτωση κίνδυνος για περισσότερες επιβαρύνσεις

ταμειο - πληρωμεσΜάχη με το χρόνο καλείται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες να έχει τρέξει όλες τις διαδικασίες και να σπεύσουν έως τις 27 Μαρτίου εκατομμύρια φορολογούμενοι να ρυθμίσουν για τελευταία φορά τα χρέη τους με την εφορία και να απαλλαγούν από το σύνολο ή μέρος των προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, η νέα ρύθμιση – εξπρές που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, και το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο σύνολό του την Τετάρτη 18 Μαρτίου, θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μπαίνουν στο σύστημα TAXISnet και να τυπώνουν το κάθε χρέος τους χωριστά βάσει ταυτότητας οφειλής και όχι αθροιστικά.

Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει στο Βήμα αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ευνοεί τους φορολογούμενους με διαφορετικές οφειλές (π.χ. εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΑΠ κτλ.) γιατί για το κάθε χρέος αντιστοιχεί διαφορετικό ύψος προσαυξήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος για παράδειγμα χρωστά ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και οι προσαυξήσεις είναι 200 ευρώ και έχει και ένα άλλος χρέος από φόρο εισοδήματος 2.000 ευρώ και προσαυξήσεις 3.000 ευρώ και έχει χρήματα στην τσέπη του για να πληρώσει μόνο 2.000 ευρώ, τον συμφέρει να πληρώσει τις 2.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο φόρο εισοδήματος για να γλυτώσει 3.000 ευρώ προσαυξήσεις. Διαφορετικά, αν αθροίζονταν τα ποσά, για να γλυτώσει το σύνολο των προσαυξήσεων των 3.200 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει 3.000 ευρώ που είναι το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου.

Αν όμως, πλήρωνε 2.000 ευρώ θα σήμαινε ότι ως ποσοστό επί του αθροισμένου αρχικού χρέους των 3.000 ευρώ είναι 66% και άρα θα του διαγράφονταν το 66% των προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτα οι οφειλέτες έχουν προθεσμία έως την 27η Μαρτίου να πληρώσουν το αρχικό χρέος και ανάλογα με το ποσοστό του αρχικού χρέους που αποπληρώνεται διαγράφεται και το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων

Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω η εξόφληση γίνεται ανά χρέος ή καλύτερα ανά ταυτότητα οφειλής. Ο φορολογούμενος θα επιλέγει κάθε φορά ποιο χρέος επιθυμεί να εξοφλήσει.
Οι πολίτες θα μπορούν να προχωρήσουν σε εκτύπωση των χρεών τους και να πάνε να πληρώσουν τη επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Η ΓΓΔΕ εξετάζει να στείλει επιστολές είτε χειρόγραφες είτε σε μορφή email σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές όπου εμφανίζονται στα αρχεία του Taxis να έχουν επιβαρυνθεί με υψηλές προσαυξήσεις και θα τους επισημαίνεται πόσο ευνοϊκή είναι η νέα ρύθμιση γι αυτούς.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν πρέπει να πάει κάποιος να πληρώσει πριν την επίσημη ημερομηνία έναρξης της ρύθμισης εξπρές (δηλαδή πριν ο νόμος δημοσιευτεί στο φύλλο εφημερίδας της Κυβερνήσεως). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Έστω ότι κάποιος πάει την Τετάρτη 17 Μαρτίου στην τράπεζα να πληρώσει το σύνολο του αρχικού χρέους χωρίς να καταβάλει κανένα ποσό για προσαυξήσεις. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, ενώ θα νομίζει ότι απαλλάσσεται πλήρως από τις προσαυξήσεις, αυτό όχι μόνο δεν θα συμβεί αλλά κινδυνεύει να επιβαρυνθεί και με προσαυξήσεις που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο χρέος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.