fylakesΠράξη γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, καθώς είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ που έχουν καταγγελθεί ως το ελληνικό Γκουαντάναμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει επείγοντα θέματα του ποινικού και του σωφρονιστικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις θα αφορούν:

* Την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες φυλακές ήταν δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος δεν επέστρεψε μετά από άδεια. Για τον σκοπό αυτόν είχε μετατραπεί καταλλήλως η φυλακή του Δομοκού, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα για τη φύλαξή της προέβλεπε όπλα και οπλικά συστήματα αποτροπής εναέριας προσβολής, αντιαρματικά όπλα, χημικά μέσα, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων, σύστημα οπτικής παρατήρησης κ.ά. Ταυτόχρονα προβλέπονταν σοβαροί περιορισμοί στην επικοινωνία των κρατουμένων και δεν προβλεπόταν καμία άδεια για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

* Τον αποκλεισμό της φυλάκισης ανηλίκων από 15 έως 18 ετών, εκτός περιπτώσεων που απειλούνται με ισόβια. Το νομοσχέδιο καλύπτει ένα πάγιο αίτημα των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε κανένα παιδί να μην είναι στη φυλακή.

* Ευνοϊκά μέτρα ταχύτερης απόλυσης κρατουμένων και ειδικά μέτρα για ασθενείς, υπερήλικους και άτομα με αναπηρίες. Ταυτόχρονα σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας θα προωθηθεί ρύθμιση – πλαίσιο που θα ορίζει τις γενικές κατευθύνσεις και θα δίνει τη δυνατότητα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού να ενταχθεί στο ΕΣΥ με υπουργικές αποφάσεις.

Τέλος, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ευνοϊκά μέτρα που θα διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης από ναρκωτικά αντί της κοινής φυλάκισης. Όπως είχε πει ο υπουργός Δικαιοσύνης στις προγραμματικές του δηλώσεις, θα υπάρξει κινητοποίηση της εφαρμογής εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης, όπως η παρακολούθηση θεραπευτικής δομής εκτός φυλακής.

Την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ ζητούσαν επίμονα οι κρατούμενοι, με κάποιους από αυτούς -τα μέλη του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων, οι Νίκος Μαζιώτης, Δήμητρης Κουφοντίνας, Κώστας Γουρνάς και άλλοι φυλακισμένοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο- να έχουν προχωρήσει και σε απεργία πείνας από τις 2 Μαρτίου.

Ειρήνη Λαζαρίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.