ΑΡΧΕΙΑ ΒΕΡΜΑΧΤ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Η αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας στις αρχές τις εβδομάδας για τα 400.000 απόρρητα έγγραφα της Βέρμαχτ άνοιξε άλλη μια δίοδο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Τα 160 μικροφίλμ, τα οποία αγόρασε η χώρα μας απ’ την υπηρεσία Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ στο Μέριλαντ, τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί στην πλειονότητά τους, αριθμούν 400.000 σελίδες και αποδεικνύουν -σύμφωνα με τον ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο- τις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές κατά την περίοδο 1941-1945, την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών, τις καταστροφές ιστορικών μνημείων, την καταστροφή των υλικοτεχνικών υποδομών.

Πρόκειται για μια σπάνια και πολύτιμη περαιτέρω τεκμηρίωση της διεκδίκησης που, όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση, θα αξιολογηθεί από ειδικούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήδη έχουν βρεθεί, πέντε στρατεύσιμοι γνώστες της γερμανικής, ενώ θα αναζητηθεί βοήθεια και από άλλους, καθώς το αρχείο είναι τεράστιο και γραμμένο στη γερμανική γλώσσα. Κάθε μικροφίλμ περιέχει μια σύντομη περιγραφή στην πρώτη σελίδα, αλλά όχι αρκετά στοιχεία ώστε να μπορεί να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση.

Σημειώνεται πως το 2012 η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) προχώρησε στην έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο “Επιχείρηση Καλάβρυτα: H δράση της 117 Μεραρχίας Κυνηγών μέσα από τα γερμανικά αρχεία”, το οποίο εν μέρει βασίζεται στο εν λόγω αρχειακό υλικό.

“Τα έγγραφα δεν τεκμηριώνουν μόνο την ιστορική αλήθεια, είναι έγγραφα, σημειώματα, ημερολόγια, εκθέσεις και αναφορές αξιωματικών της Βέρμαχτ προς τους ανωτέρους τους” είπε σε δημοσιογράφους χθες στη ΔΙΣ ο ΑΝΥΕΘΑ, που νωρίτερα είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτήριο.

Το υλικό το οποίο κατασχέθηκε από τους Αμερικανούς όταν μπήκαν στο Βερολίνο το 1945 είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι ως απόρρητο περιέχει τεκμηριωμένες και ακριβείς πληροφορίες που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας και μάλιστα η χώρα μας ήδη αναζητά αρχειακό υλικό και από άλλες πηγές.

“Δεν στρεφόμαστε κατά του γερμανικού λαού”

“Η εκστρατεία για ηθική, πολιτική και οικονομική δικαίωση των απαιτήσεων του ελληνικού λαού δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, που τον θέλουμε συμπαραστάτη, αλλά στοχεύει στο να κλείσει μια ανοιχτή πληγή του παρελθόντος” αναφέρει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Διευκρινίσεις για τα δήθεν βιβλία του Στρατού

Ο ΑΝΥΕΘΑ έδωσε και διευκρινίσεις σχετικά με την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει την περασμένη Δευτέρα μια πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, καθώς και άλλων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο τόσο τη διεκδίκηση των οφειλών όσο και την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας.

Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται με τη στήριξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται η εκτίμηση πως, στις σημερινές συνθήκες, η ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ίδιας της Εθνικής Άμυνας, τόσο σαν έννοια όσο και σαν περιεχόμενο, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αντιναζιστική – αντιφασιστική θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς γι’ αυτό και στη σύσκεψη αποφασίστηκε η έκδοση ενός ειδικού εντύπου, το οποίο πολλοί βιάστηκαν να διαστρεβλώσουν λέγοντας πως “στα σχολεία θα διδάσκονται εκδόσεις του ελληνικού στρατού”. Ο υπουργός έκανε λόγο για εκστρατεία ψεύδους και για “διατεταγμένη αποστολή γνωστού ‘μεγκάλου’ τηλεοπτικού σταθμού, πολιτικών στελεχών κομμάτων, όπως ο Δ. Τσιόδρας από το Ποτάμι και ο Ά. Γεωργιάδης από τη Ν.Δ. (που) επιχειρούν μια προβοκάτσια με καθαρά γκεμπελίστικα χαρακτηριστικά”.

Γιάμαλη Αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.