πλαστικο χρημα - καρτες πιστωτικεσ
Σχέδιο για να πληρώνουν οι πολίτες με πλαστικό χρήμα και όχι με μετρητά επεξεργάζεται ομάδα στελεχών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Μάλιστα, σχεδιάζεται να θεσπιστεί φορομπόνους για όσους θα συναλλάσσονται αποκλειστικά με χρεωστική κάρτα. Στόχος της ομάδας αυτής είναι να αυξηθούν τα έσοδα από την απόδοση του ΦΠΑ, καθώς το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 6,6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», το σχέδιο βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους προκειμένου να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή, μέσω χρεωστικών καρτών που θα συνδέονται με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους.

Θα δοθούν κίνητρα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν εξετάζονται πρόστιμα και ποινές αν κάποιος δεν πληρώσει με κάρτα, αλλά κίνητρα για να πληρώνει αποκλειστικά με κάρτα.
Στο σχέδιο προβλέπεται κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου με κάθε συναλλαγή. Στα σούπερ μάρκετ, το κίνητρο για χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο. Αντιθέτως, τα κίνητρα θα είναι αυξημένα σε τομείς, όπως την παροχή υπηρεσιών γιατρών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κλπ. H πληρωμή με κάρτα θα δίνει επιστροφή κεφαλαίου για παράδειγμα 10%. Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να έχουν μαζί τους μηχανήματα POS, για να μπορούν να χρεώνουν τις κάρτες των πελατών τους.

Αρχή από το Δημόσιο

Κι επειδή είναι μάλλον δύσκολο κάθε υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος να διαθέτει αυτό το μηχάνημα, στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτησή τους. Το κρας τεστ σχεδιάζεται να γίνει με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται όλοι να αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 0,25 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα «εξαργυρώνουν» την επιστροφή κεφαλαίου, που θα έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια του έτους, με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Αν το πρώτο βήμα επιτευχθεί, το επόμενο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ο ΦΠΑ να μην φθάνει καθόλου στα χέρια του επαγγελματία. Από τον καταναλωτή να πηγαίνει απευθείας στο Δημόσιο.

Δύο λογαριασμοί για κάθε επαγγελματία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε επαγγελματίας θα διαθέτει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς. Στον πρώτο θα μπαίνει το καθαρό ποσό της συναλλαγής και στον δεύτερο, που θα είναι κλειστός, ο ΦΠΑ. Ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να βάζει στην τσέπη τα χρήματα του δεύτερου λογαριασμού, που θα προορίζονται για την απόδοση του ΦΠΑ ή τον συμψηφισμό του με άλλες συναλλαγές του.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.