Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός ευρώ

13 Μαρτίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΒΑΛΕΡΙ ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ ΕΣΤΕΝΤην εκτίμηση πως η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση εκτός ευρώ, αλλά και πως δεν υφίσταται κίνδυνος για την ευρωζώνη σε περίπτωση ενός «Grexit» εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

«Μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα επιπρόσθετο πλούτο για τους πολίτες της;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Πιθανότατα χρειάζεται «ένα νόμισμα που να μην είναι τόσο σκληρό όσο είναι το ευρώ, ώστε να είναι ανταγωνιστική», συνέχισε. Η Ελλάδα διαθέτει καλή τουριστική βιομηχανία, καλά ναυπηγεία, καλές επισκευαστικές βάσεις για πλοία, αλλά είναι πολύ ακριβά σε ευρώ. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιήσουν ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να υποτιμήσουν όποτε το επιθυμούν.

Οσο για το τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης ο κ. Ντ’ Εστέν και αν αυτές θα είναι ανάλογες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, δήλωσε: «Τίποτα, πολύ λίγα πράγματα» και πρόσθεσε πως «πλέον δεν υφίσταται φόβος μετάδοσης της κρίσης από ένα Grexit σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία». Η διακύμανση του ευρώ που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό ζήτημα, εκτίμησε ο κ. Ντ’ Εστέν. «Μερικά χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, διότι υπήρχε ο φόβος πως η κρίση θα επεκταθεί σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τελείωσε αυτή η ανησυχία», υπέθεσε ο κ. Ντ’ Εστέν.

iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2015 at 17:13 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply