αεκ ολυμπιακοσΤο γκολ του Φράνκο Χάρα στο 89’ οδήγησε σε εισβολή οπαδών, οριστική διακοπή του αγώνα και τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου χαλώντας το πάρτι της ΑΕΚ.

Κυριολεκτική απόδραση από το ΟΑΚΑ έκανε ο Ολυμπιακός!

Οι «ερυθρόλευκοι» πάγωσαν την ΑΕΚ στο 89’, με το γκολ του Χάρα να προκαλεί εισβολή οπαδών και την άμεση καταφυγή των παικτών στ΄αποδυτήρια.

Οριστική διακοπή του αγώνα η απόφαση του διαιτητή Καλογερόπουλου, που σφραγίζει την πρόκριση των Πειραιωτών στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Πώς έπαιξαν

Εκπλήξεις -σε σχέση τουλάχιστον με αυτά που αναμενόταν- επεφύλαξαν στις αρχικές τους ενδεκάδες οι δυο προπονητές. Ο μεν Δέλλας άφησε εκτός αρχικού σχήματος τον Κολοβέτσιο, ο δε Περέιρα άφησε στον πάγκο τελικά τους Αφελάι και Κασάμι. Με αυτά τα δεδομένα, οι διατάξεις των ομάδων διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στο 4-2-3-1 της ΑΕΚ τερματοφύλακας ήταν ο Ανέστης και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Σοϊλέδης, Τζανετόπουλος, Λαμπρόπουλος και Μπακάκης. Στα χαφ βρέθηκαν οι Γιόχανσον-Ανάκογλου, στην τριάδα μπροστά τους οι Μπαρμπόσα (αριστερά), Μάνταλος (επιτελικός), Πλατέλλας (δεξιά) και στην επίθεση ήταν ο Αραβίδης.

Στο 4-2-3-1 του Ολυμπιακού, απ’ την άλλη, κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Ρομπέρτο και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Μαζουακού, Μποτία, Σιόβας και Σαλίνο. Στα χαφ ξεκίνησαν οι Μανιάτης-Μιλιβόγιεβιτς, οι Ντοσεβί και Ντουρμάζ άλλαζαν θέσεις στα άκρα και ο Ντομίνγκες είχε θέση επιτελικού πίσω από τον προωθημένο Χάρα.

Το ματς

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες έχουν άγχος μπροστά σ’ ένα τεράστιο κοινό. Πόσω μάλλον ομάδες που τώρα ξεκινούν να χτίζουν χαρακτήρα πρωταθλητή. Ο τωρινός πρωταθλητής, λοιπόν, αυτό το ήξερε. Μπήκε δυνατά και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το τρακ που εμφάνισε η ΑΕΚ. Η αναγκαστική αλλαγή του Ντουρμάζ ωστόσο του χάλασε γρήγορα το σχέδιο. Έτσι, η «Ένωση» βρήκε το χρόνο να προσαρμοστεί στην ατμοσφαιρα. Και τον τρόπο να ισορροπήσει σταδιακά το ματς.

Διότι -ευτυχώς για ‘κεινη- στο νευρικό διάστημα που μεσολάβησε ο Γιόχανσον ήταν αλάνθαστος. Την κουβάλησε στην πλάτη του -όσο ο Μάνταλος και τα υπόλοιπα κιτρινόμαυρα ατού- έψαχναν τα πατήματά τους. Και της επέτρεψε, αφενός ν’ απομακρύνει ψυχραιμότερα τους κινδύνους, αφετέρου να δημιουργήσει εκείνη τον μεγαλύτερο. Γιατί ενώ ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει μόνο ένα κακό σουτ του Μανιάτη, το «αχ» που ακούστηκε σε αδράνεια του Αραβίδη -μόνος απέναντι στον Ρομπέρτο- ακούστηκε μέχρι τη Φιλαδέλφεια.

Αυτό δεν άλλαζε, βέβαια, ότι ο Ολυμπιακός κρατούσε την μπάλα και τον έλεγχο του αγώνα στα πόδια του. Εκείνο του Μανιάτη όμως (σ’ ένα μαρκάρισμα που έκανε στον Πλατέλλα) τον πρόδωσε. Και ανάγκασε τον Περέιρα να σπαταλήσει νωρίς και μια δεύτερη αλλαγή. Τι να πει και ο Δέλλας όμως… Που είδε τον Μάνταλο να σπαταλά ανεπανάληπτη ευκαιρία, όταν ο Ρομπέρτο τον νίκησε σε τετ-α-τετ. Ή την μπάλα, λίγο αργότερα, να μην κάνει το χατίρι στον παίκτη του και να φεύγει λίγο έξω.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έμενε όρθιος. Ζωντανός στη μάχη της πρόκρισης. Και με τη γνώση ότι ένα μονάχα γκολ θα του ήταν αρκετό για να κάνει την «κηδεία». Αυτή που τελικά έκανε! Γιατί ο Ντοσεβί κατάφερε –σε επτά μέτρα τέρμα- να σημέψει το δοκάρι. Από λάθος έξοδο του γκολκίπερ της Ενωσης, ο Κασάμι προσπάθησε να σκοράρει με κεφαλιά, ομως απομάκρυνε ο Αραβίδης, ενώ στο 85′ σουτ του Ντομίνγκες πέρασε λίγο άουτ.

Η ολοκληρωτική επικράτηση του Ολυμπιακού στα τελευταία 15 λεπτά της αναμέτρησης, επιβραβεύθηκε στο 89′ όταν ο Χάρα έστειλε από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα στέλνοντας τον Ολυμπιακό με δραματικό τρόπο στους «4».

Εκεί θα συναντήσει την Ξάνθη και δύο ομάδες της Β’ κατηγορίας, τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Ηρακλή.

Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)

Κίτρινες: Μάνταλος, Μπακάκης, Πλατέλλας – Μιλιβόγεβιτς, Μποτία, Κασάμι

ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Ανέστης, Μπακάκης, Σοϊλέδης, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Μάνταλος (67΄ λ.τρ. Ντακόλ), Πλατέλλας (87΄ Ντούνης), Μπαρμπόσα (81΄ Ρόβας), Αραβίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βίτορ Περέιρα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Μποτία, Σιόβας, Μιλιβόγεβιτς (65΄ Φορτούνης), Μανιάτης (52΄ λ.τρ. Κασάμι), Ντομίνγκες, Ντουρμάζ (11΄ λ.τρ. Αφελάι), Ντοσεβί, Χάρα

* Πριν από την έναρξη του αγώνα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Θωμάς Μαύρος. Στη συνέχεια ο ίδιος μαζί με άλλους παλαιμάχους μεταξύ των οποίων ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Στέλιος Μανωλάς, ο Στέλιος Σεραφείδης, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής και ο Τόνι Σαβέφσκι, περπάτησαν περιμετρικά του γηπέδου και αποθεώθηκαν από τους φίλους της ΑΕΚ.

* Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής δεν ήταν παρών στο ντέρμπι. Ούτε κι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης

* Και ο Ερίκ Αμπιντάλ κοντά στους παλιούς συμπαίκτες του. Ο Γάλλος παρακολούθησε το ματς από το booth του Ολυμπιακού, μαζί με τον Μήτρογλου, τον Ελαμπντελαουϊ, τον Φουστέρ και τους υπόλοιπους “ερυθρόλευκους” που έμειναν εκτός αποστολής.

* Με συμβόλαιο 10.000 ευρώ ετησίως, ο Ανταμ Τζανετόπουλος ίσως είναι ο πιο… χαμηλόμισθος ποδοσφαιριστής που έχει ξεκινήσει στην ενδεκάδα της ΑΕΚ σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στον 21ο αιώνα..

sport-fm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.