ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ -  ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΚαταγγελίες-φωτιά για σκληρά καψώνια και φαινόμενα bullying σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τις 6 Φεβρουαρίου, καταγράφει η επτασέλιδη πορισματική έκθεση, η οποία δρομολογεί σοβαρές εξελίξεις στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της εστίας της Σχολής χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της παρέας των Κρητικών ως «απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική» και μάλιστα ενημέρωσε γι’ αυτήν τον Μάρτιο του 2014 το Συμβούλιο της Σχολής και τον διευθυντή, Κώστα Μάντζαρη.

Ο τελευταίος απομακρύνθηκε ήδη από την Παρασκευή με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος και σοκαρισμένος από τα όσα καταγράφει το πόρισμα.

Στην επτασέλιδη αναφορά γίνεται λόγος για παρέμβαση υπέρ σπουδαστή από την Κρήτη, από πολιτικό, ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάζεται. Η παρέμβαση έγινε τηλεφωνικά στη διεύθυνση της Σχολής, τον Μάρτιο του 2014 και αφορούσε την επιβολή ποινής στον σπουδαστή και μάλιστα μετά την παρέμβαση η ποινή μειώθηκε – δεν αναφέρονται όμως άλλες λεπτομέρειες.

Η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της εστίας στη Γαλακτοκομική Σχολή είχε ενημερώσει από τον Μάρτιο του 2014 τον διευθυντή της Σχολής για τη συμπεριφορά συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμά
Η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της εστίας στη Γαλακτοκομική Σχολή είχε ενημερώσει από τον Μάρτιο του 2014 τον διευθυντή της Σχολής για τη συμπεριφορά συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Μια καθηγήτρια της Σχολής περιέγραψε τα καψώνια σε βάρος του Βαγγέλη και ανέφερε ότι η παρέα των Κρητικών του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, μία φορά τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του, τον κλείδωναν στην ντουλάπα και του έριχναν κέρμα για να τραγουδήσει -το γνωστό καψώνι «τζουκ μποξ»-, ενώ μια άλλη συνάδελφός της κατέθεσε ότι πριν από έναν χρόνο έγινε σύσκεψη παρουσία της ίδιας, του διευθυντή και άλλων δύο καθηγητών, στην οποία αναφέρθηκαν τα σκληρά καψώνια προς τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και αποφασίστηκε να ενημερωθεί η οικογένειά του για τα όσα συνέβαιναν σε βάρος του μέσα στη Σχολή.

Αλλαξε δωμάτιο
Ηταν τότε που αποφασίστηκε να αλλάξει δωμάτιο και να συγκατοικήσει με τον 19χρονο από τη Μυτιλήνη, ο οποίος ανέφερε ότι τον γνώριζε από το πρώτο έτος και μάλιστα πριν συγκατοικήσουν τον είχε δει μία φορά χτυπημένο στο πρόσωπο. Ο ίδιος περιέγραψε επίσης ότι την ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου η παρέα των Κρητικών έδεσε τον Βαγγέλη μέσα στο δωμάτιό τους.

Συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες οι έρευνες για τον εντοπισμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες οι έρευνες για τον εντοπισμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Συγκλονίζει επίσης η αναφορά ενός σπουδαστή σε περιστατικό που δείχνει τη σκληρότητα της παρέας των δραστών και ταυτόχρονα την ευαισθησία του Βαγγέλη. Οπως κατέθεσε ο σπουδαστής, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οι Κρητικοί του ζήτησαν να τον δέσουν σε μια καρέκλα και ο Βαγγέλης κατέβασε το κεφάλι και απάντησε: «Αν θέλετε, δέστε με».

«Αυτή η αντίδρασή του και μόνο δείχνει μια παραίτηση, μια τάση φυγής. Δείχνει πως ήταν ένα παιδί βασανισμένο που πιεζόταν πολύ και καταπιεζόταν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον», δήλωσε στο «Εθνος» στέλεχος σε γνώση του οποίου έχει περιέλθει το πλήρες πόρισμα.

Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Βαγγέλης Γιακουμάκης να διασκεδάζει με παρέα στην Κρήτη
Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Βαγγέλης Γιακουμάκης να διασκεδάζει με παρέα στην Κρήτη

Ακόμη και οι ιδιωτικοί φύλακες κατέθεσαν πως γνώριζαν για σκληρά καψώνια που γίνονταν στον «ευαίσθητο, λιγομίλητο και πάντα σκεπτικό και προβληματισμένο», όπως περιγράφουν τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη από το Ρέθυμνο, ενώ το διοικητικό προσωπικό της Σχολής επισημαίνει στις μαρτυρικές καταθέσεις του πως όλα αυτά ήταν σε γνώση της διεύθυνσης.

Ενας καθηγητής μάλιστα ανέφερε ότι ο διευθυντής ήξερε για το καψώνι με το ζεστό νερό και άλλοι μαθητές είπαν πως ο Βαγγέλης πήγαινε για μπάνιο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν όλοι κοιμούνταν, γιατί τότε δεν φοβόταν ότι θα του κάνουν κάποιο χοντροκομμένο αστείο ή θα του επιτεθούν.

Σημειώνεται πως με δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες μέλη της παρέας των Κρητικών σπουδαστών είπαν πως όλα αυτά ήταν μια… πλάκα και πως έπαιζαν με τον Βαγγέλη, όπως παίζουν οι νέοι μεταξύ τους, ενώ πρόσθεταν ότι εκείνος τους έκανε παρέα και δεν απομακρυνόταν από αυτούς.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Μέχρι και ιμάντα στον λαιμό του πέρασαν

Τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα ακόμη πρωτοφανούς αγριότητας περιστατικό με θύμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία ενός σπουδαστή, την εβδομάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η παρέα των Κρητικών έδεσαν τον 20χρονο σε μία καρέκλα και τον απείλησαν με έναν ιμάντα. Ο Βαγγέλης έτρεξε και ένας από τους δράστες τον πρόλαβε και του πέρασε τον ιμάντα στον λαιμό, με πρόθεση να τον πνίξει, αλλά ο 20χρονος κατάφερε να ξεφύγει και να κλειδωθεί στο δωμάτιό του. Στη συνέχεια η παρέα των Κρητικών πήγαν στο δωμάτιό του και τον καλούσαν να βγει έξω, λέγοντάς του ότι έκαναν πλάκα.

Να σημειωθεί ότι το περιστατικό αυτό δεν αναφέρεται στο πόρισμα της ΕΔΕ, ο φάκελος ωστόσο που θα σταλεί στην Εισαγγελία περιλαμβάνει το σύνολο των περισσότερων από 30 μαρτυρικών καταθέσεων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και υπαλλήλων της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Από την πλευρά της αστυνομίας επικρατεί επίσης έντονος προβληματισμός για το θρίλερ της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία που να δείχνει πώς εξαφανίστηκε ο νεαρός σπουδαστής και πού μπορεί να βρίσκεται.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, κυρίως όμως σε χώρους μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, στις όχθες της λίμνης, καθώς και σε άλλα σημεία που υπέδειξαν πολίτες με τηλεφωνικές τους κλήσεις στην αστυνομία ή στον ιδιωτικό ερευνητή που έχει αναλάβει την έρευνα για λογαριασμό της οικογένειας. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι πολλά από τα σενάρια που κυκλοφορούν για την τύχη του Βαγγέλη Γιακουμάκη αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, ενώ όσο περνούν οι μέρες εντείνεται η αγωνία για τη ζωή του. «Δεν μπορεί να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε. Ο,τι και αν συνέβη, έπρεπε να έχουμε κάποια ένδειξη. Είναι αδιανόητο το ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχει αποφασίσει να μη μιλήσει ξανά και να παρακολουθεί τις έρευνες των Αρχών. «Οσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, δεν θα κάνουμε καμία δήλωση. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να είναι καλά ο Βαγγέλης και σύντομα να βρίσκεται κοντά μας. Του στέλνουμε το μήνυμα πως δεν πρέπει να ταράζεται από όσα ακούει και βλέπει και να παραμείνει ήρεμος», λένε οι συγγενείς του στο Ρέθυμνο.

Κανείς δεν θέλει να αναλάβει τη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής

Σήμερα το πρωί συγκαλείται εκτάκτως με εντολή του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ με μόνο θέμα τα όσα συνέβαιναν στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και ενώ έχει ήδη συμπληρωθεί ένας μήνας από την εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή, χωρίς να υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για την τύχη του.

Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν τρία σημαντικά ζητήματα, αν συνέβαιναν περιστατικά bullying στη Σχολή, αν αυτά ήταν σε γνώση της διεύθυνσης και τι μέτρα πάρθηκαν επ΄αυτού, ενώ τα μέλη του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου δηλώνουν συγκλονισμένα από τα όσα διάβασαν στην πορισματική αναφορά. Επιπλέον θα παρθεί απόφαση για να σταλεί όλος ο φάκελος της ένορκης διοικητικής εξέτασης στην Εισαγγελία.

Ολο το Σαββατοκύριακο έγινε προσπάθεια να βρεθεί αντικαταστάτης του διευθυντή της Σχολής, Κώστα Μάντζαρη, ο οποίος απομακρύνθηκε με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, κανείς ωστόσο δεν θέλει να καλύψει τη θέση αυτή.

Τη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων καταλαμβάνει υπάλληλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αποσπάται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά παρότι βολιδοσκοπήθηκαν αρκετοί υπάλληλοι και στελέχη, κανείς δεν φάνηκε διατεθειμένος να την καλύψει.

Ο απερχόμενος διευθυντής, Κ. Μάντζαρης, γεωπόνος-ζωοτέχνης, επιστρέφει στην οργανική του θέση, στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων και η διεύθυνση είναι ήδη ακέφαλη.

«Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί ο Βαγγέλης, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και να λειτουργήσει η Σχολή. Εχουμε 110 παιδιά που πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Οφείλουμε άμεσα να ορίσουμε διευθυντή», είπαν στο «Εθνος» στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Εκείνο ωστόσο που προβληματίζει ιδιαίτερα έντονα τη διοίκηση του Οργανισμού είναι τι μέτρα θα πάρει για την παρέα των Κρητικών σπουδαστών, καθώς εκτιμούν ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, ειδικού χειρισμού.

«Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε τα παιδιά αυτά, αλλά δεν μπορούμε και να τα αφήσουμε να συνεχίσουν να δρουν έτσι. Πρέπει να λειτουργήσει η Σχολή χωρίς μαύρες σκιές και χωρίς φόβο από τους υπόλοιπους σπουδαστές», μας έλεγαν χαρακτηριστικά.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.