ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

βαρουφακης
Με τη λίστα στα χέρια, αλλά, μάλλον με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει αποστείλει ήδη από την Παρασκευή νέα δέσμη προτάσεων, ενώ, συνέχισε τις επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, οι συνάδελφοί του της Ευρωζώνης δύσκολα θα φθάσουν σε τελικά απόφαση στην αυριανή συνεδρίαση.

Ηδη οι Βρυξέλλες, μέσω Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει τίποτα το οριστικό στη συνάντηση της Δευτέρας.

Ντάισελμπλουμ: Χρήσιμη η λίστα αλλά…

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει τη λίστα μεταρρυθμίσεων «χρήσιμη» τονίζοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη να ελεγχθούν εξονυχιστικά αυτές οι προτάσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ωστόσο, στην επιστολή του, την ανάγκη να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι προτεινόμενες ελληνικές μεταρρυθμίσεις από τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας.

«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων» απαντά ο Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη σημειώνοντας ότι «κατά την διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής».

Και συνεχίζει, λέγοντας πως «έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες», προσθέτοντας ότι «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα».

Στην επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup καταλήγει λέγοντας: «Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Κομισιόν: Δεν θα υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα

«Μια επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν αλλάζει τα πράγματα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δίνοντας το στίγμα για το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα FAZ, τόνισε ότι  «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους».

Σημείωσε ότι δεν αναμένει καμία απόφαση από το Eurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων.

«Προφανώς η κυβέρνηση στην Αθήνα κατανοεί διαφορετικά το πρόβλημα, σε σχέση με το πως το κατανοούμαι εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε το βασικό ζήτημα: προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» σημειώνει με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σάλος από τις δηλώσεις για δημοψήφισμα

Την ίδια στιγμή, η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη και η αποστροφή του για εκλογές ή δημοψήφισμα έφεραν «φουρτούνες» εντός και εκτός Ελλάδας.

Παρά τις διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα του διεθνή Τύπου με τις αντιδράσεις να είναι από αρνητικές έως πολύ σκληρές.

Οπως ήταν αναμενόμενο τα γερμανικά μέσα επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε Βαρουφάκη και κυβέρνηση, ωστόσο, επίσημη θέση από Βρυξέλλες ή Βερολίνο δεν υπάρχει.

Reuters: Αδειάζουν τα ταμεία της Ελλάδας

Παράλληλα, η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται, ενώ, η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι μπορεί η Ελλάδα να κατόρθωσε να αποπληρώσει το πρώτο μέρος από τη δόση, ωστόσο, η αβεβαιότητα ολοένα και αυξάνεται.

Το πρόβλημα ρευστότητας συνεχώς μεγαλώνει, ενώ, η χρηματοδότηση από τους δανειστές παραμένει παγωμένη μέχρι νεωτέρας, δηλαδή, έως ότου η Αθήνα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.