ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - EUROGROUPΤο πράσινο φως για την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες έδωσε το Eurogroup, που ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για τις επτά συν τρεις μεταρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση προς άμεση υλοποίηση. Το Eurogroup ενεργοποιεί επί της ουσίας τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και εγγυάται την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, υπό τον όρο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του ελέγχου από τους θεσμούς.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες και δεν αναμένεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Ωστόσο αναμένεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα αναφερθεί στις λεπτομέρειες της απόφασης για την έναρξη των συνομιλιών.

Θετικό κρίνει το αποτέλεσμα του Eurogroup η κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη για να εξετάσει το όριο της έκτακτης ρευστότητας που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες και το οποίο αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ, στα 68,ο δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι θετικό, αφού συμφωνήθηκε ότι:

«1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις».

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε στο σημερινό Eurogroup τη λίστα με τις επτά προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις συν τρεις ακόμη που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην επιστολη Βαρουφάκη.

Ειδικότερα με αναφορά την συνεδρίαση του Eurogropup, η κυβέρνηση επισημαίνει:

1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

4. Η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

α. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

β. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

γ. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Σημειώνεται ότι πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, o Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.