ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
χατζηγάκης
Μπιλιέτα ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ απαιτεί η Κομισιόν να σταλούν σε 700.000 αγρότες για την ανάκτηση –και μάλιστα εντόκως– των παράνομων αποζημιώσεων του περίφημου πακέτου Χατζηγάκη, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά τρόπους για το ψαλίδισμα του προστίμου και την εξαίρεση των συνταξιούχων αλλά και όσων αγροτών εισέπραξαν μικροποσά.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο Χατζηγάκη, που ξεπερνούσε τα 400 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταβληθεί εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων το 2009 σε παραγωγούς βαμβακιού, σιτηρών, καλαμποκιού και ελαιόλαδου. Κρίθηκε από την Ε.Ε. ως παράνομη κρατική ενίσχυση και όχι ως αποζημίωση, όπως είχε επικαλεσθεί η ελληνική πλευρά.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο το Ευρωπαικό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα για το θέμα και επαναλάμβανε τις αρχικές του θέσεις ότι τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές αλλά ήταν κρατικές ενισχύσεις, ότι νοθεύτηκε ο ανταγωνισμός.

Πρόκειται για ποσά που αφορούσαν τις εισφορές που είχαν καταβάλλει το 2009 στον ΕΛΓΑ οι αγρότες. Η ελληνική πλευρά υποστήριζε από την αρχή ότι στα 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη συμπεριελήφθησαν και τα 180 εκατ. ευρώ των αγροτικών εισφορών. Αρα, αφού τα 180 εκατ. ευρώ ήταν ούτως ή άλλως χρήματα των αγροτών, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούσε να μην ανακτηθούν.

Ομως στην απόφασή του το Δικαστήριο δεν δέχεται το αίτημά μας. Συμφωνεί μόνο η Ελλάδα να κάνει χρήση των ποσών του κανονισμού De Minimis για το 2009 (περίπου 75 εκ. ευρώ) προκειμένου να δικαιολογήσει μέσω αυτών αντίστοιχα χρήματα που καταβλήθηκαν στους αγρότες μέσω του πακέτου Χατζηγάκη.

Τα περισσότερα χρήματα τα μοιράστηκαν μεγαλοαγρότες. Σύμφωνα με τη λίστα που έχει ο ΕΛΓΑ ενώ ο μέσος όρος αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μάζα των 500.000 αγροτών δεν υπερέβη τα 150 ευρώ κατ’ άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο «μπόνους» κυμάνθηκε στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανήλθε σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από 30.000 ώς και άνω των 100.000 ευρώ!

Πρόστιμα

Την ίδια ώρα, τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα.

Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει στην ΕΕ περί το 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν στις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις. Μάλιστα, υποθέσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τελεσιδικήσει.

imerisia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.