trofiki-dilitiriasiΌσοι έχουν πάθει έστω και μια φορά στη ζωή τους τροφική δηλητηρίαση, ανατριχιάζουν και μόνο στη σκέψη. Γνωρίζοντας, όμως, τις βασικές αιτίες πρόκλησής της, μπορούμε να προσέξουμε κάποια πράγματα στη διατροφή μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες να μας βρει ξανά κάποια μέρα αγκαλιά με τη λεκάνη…

Ναυτία, εμετός, διάρροια και πάλι από την αρχή είναι τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας τροφικής δηλητηρίασης και αυτά που χαρακτηρίζουν την ημέρα αυτού που δυστυχώς την… πάτησε από κάποια τροφή που κατανάλωσε.

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών, στις οποίες βρίσκονται βακτήρια, ιοί και παράσιτα που αναπτύχθηκαν λόγω της κακής συντήρησής τους, κακών συνθηκών υγιεινής, περασμένης ημερομηνίας λήξης κ.λπ.

Δεν χρειάζεται, όμως, να ζήσετε την εμπειρία μιας τέτοιας δυσάρεστης κατάστασης για να προσέχετε. Όσο περισσότερα γνωρίζετε εκ των προτέρων, τόσο πιο ασφαλείς είστε.

Εντερίτιδα από βακτήριο Campylobacter
Πρόκειται για μια κοινή βακτηριακή μόλυνση που προκαλεί αρκετά έντονη γαστρεντερική αναστάτωση και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 εβδομάδες, με συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο και… επισκέψεις στην τουαλέτα κάθε 15 λεπτά. Οι ένοχες τροφές εδώ είναι το κρέας το οποίο προέρχεται από ζώο που δεν έχει σφαχτεί και επεξεργαστεί σωστά και στη συνέχεια δεν μαγειρεύεται προσεκτικά, ενώ μπορεί να προκληθεί και από μολυσμένα λαχανικά, γάλα ή νερό. Τι να προσέχετε: Το κρέας γλάρου έχει υψηλή συγκέντρωση του βακτηρίου και καλό θα ήταν να αποφύγετε και το μαζικά επεξεργασμένο κρέας του εμπορίου.

Χολέρα
Όσο κι αν η λογοτεχνία προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, δεν υπάρχει κανένας έρωτας την ώρα της χολέρας. Μόνο δυστυχία, πόνος και πολλή διάρροια. Οι τοξίνες του βακτηρίου της χολέρας προκαλούν κοιλιακό πόνο και το βακτήριο συναντάται σε μολυσμένο νερό, ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα θαλασσινά που βρίσκονταν σε μολυσμένο νερό. Τα καλά νέα είναι ότι σε περίπου μια εβδομάδα, θα είστε καλά. Τι να προσέχετε: Τα θαλασσινά που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους, ειδικά όταν είναι ωμά.

Εντερίτιδα από E.Coli
Το… μαύρο πρόβατο του κόσμου της τροφικής δηλητηρίασης, το E.Coli προκαλεί πόνο και κράμπες σαν να σας έχουν μαχαιρώσει στο έντερο και διάρροια με αίμα. Όχι ότι οι υπόλοιποι τύποι τροφικής δηλητηρίασης είναι καλύτεροι, αλλά θέλετε πραγματικά να μείνετε μακριά από αυτόν. Το βακτήριο αυτό βρίσκεται σε επεξεργασμένα μοσχαρίσια κρέατα, λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά ή έχουν λάβει το μικρόβιο από βρόμικα χέρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τι να προσέχετε: Τα burger άγνωστης προέλευσης, το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που επίσης δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους.

Ciguatera
Με περίπου 50 χιλιάδες κρούσματα κάθε χρόνο, η δηλητηρίαση Ciguatera προέρχεται από μολυσμένα με τοξίνες κοραλλιογενών φυκιών ψάρια και δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Το καλό είναι ότι περιορίζεται σε ψάρια τροπικής καταγωγής, ενώ τα συμπτώματα είναι αρχικά τα κλασικά της τροφικής δηλητηρίασης, στη συνέχεια όμως παρουσιάζει και νευρολογικές διαταραχές. Τι να προσέχετε: Τροπικά ψάρια που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά και δεν γνωρίζετε από πού προέρχονται. Τα μεγάλα ψάρια από ρηχά νερά τροπικού περιβάλλοντος είναι τα πιο επικίνδυνα.

Βακτήριο της listeria
Το εύρος των συμπτωμάτων από μόλυνση του βακτηρίου της listeria ποικίλλει από τίποτα μέχρι τον… θάνατο. Μοιάζει με άσχημη γρίπη και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, εγκύους, ηλικιωμένους και παιδιά μπορεί να προκύψει μηνιγγίτιδα. Τι να προσέχετε: Ωμά και όχι σωστά παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε μολυσμένο χώμα, διατηρημένα και καπνιστά κρέατα, ωμά θαλασσινά ή σε κονσέρβα και φρούτα που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους.

Σταφυλόκοκκος
Πρόκειται για τη δηλητηρίαση που σας όλοι προειδοποιούν και είναι αρκετά… εκρηκτική –κι όχι με την καλή έννοια. Μια ώρα μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, ετοιμαστείτε να περάσετε μια μέρα από λεκάνη σε νιπτήρα και από νιπτήρα σε λεκάνη. Το καλό είναι, όμως, πως στη συνέχεια θα είστε καλά. Τι να προσέχετε: Τα αβγά, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, τον τόνο και τα γαλακτοκομικά είναι οι συνηθέστεροι ένοχοι.

Σαλμονέλα
Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα έχει διαδεδομένη φήμη όσον αφορά τα πουλερικά και εμφανίζεται με μια εβδομάδα πυρετού, διάρροιας και κοιλιακού πόνου, «χτυπώντας» το λεπτό έντερο. Η κυριότερη πηγή προέλευσης του μικροβίου είναι ο εντερικός σωλήνας των ζώων. Τι να προσέχετε: Αβγά, επεξεργασμένα μέρη κοτόπουλου, ωμό κρέας, γάλα, αλλά και φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν μολυνθεί από τα ζώα.

Shigella
Παρόμοια με τη σαλμονέλα, αλλά ταυτόχρονα και διαφορετική, η Shigella επιτίθεται στο παχύ έντερο και τα συμπτώματα είναι ίδια με τη σαλμονέλα, αλλά με περισσότερο αίμα στα κόπρανα. Ο ένοχος εν προκειμένω είναι τα ανθρώπινα απόβλητα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τροφές και, μάλιστα, είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά. Τι να προσέχετε: Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες προτιμήστε να πίνετε χλωριωμένο ή βρασμένο νερό και να καταναλώνετε καλά μαγειρεμένο φαγητό και φρούτα που έχετε ξεφλουδίσει οι ίδιοι με καθαρά χέρια.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.