Προανήγγειλε σαρωτικές στον κομματικό μηχανισμό – Μπακογιάννη: «Οποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτούνταν»

samaras«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους και αμφισβητίες του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματος.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έριξε το γάντι στους αμφισβητίες και δελφίνους προκαλώντας τους: «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αν και είπε ότι σκέφτηκε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου ανέφερε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Επίσης, ο κ. Σαμαρά προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαρά επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις τελευταίες κινήσεις της και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ανέφερε ότι η ΝΔ θα αποτελέσει το χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε σε ένα σημείο ότι η βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι πολίτες κατά βάση ψήφισαν αντιμνημονιακά.

Σκληρή κριτική στον κ.Σαμαρά άσκησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούνται. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί ήταν. Αλλά υπέβαλλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας», υπογράμμισε.

«Μπορούμε να στρουθοκαμηλίσουμε και να γίνουμε ΠαΣοΚ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο. Μίλησε για διάλογο στις νομαρχιακές οργανώσεις, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης. «Οποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία να το πει σήμερα».

Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι κκ Κ.Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης.

«Δεν διαβάσαμε σωστά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό. Ισως ήταν καλύτερα να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης συνιστά υπομονή. «Δεν θα αντέξει η κυβέρνηση έως το Πάσχα», δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για δεξιά στροφή της κοινωνίας.

«Οχι σε ομαδοποιήσεις», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. «Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα», πρόσθεσε και ζήτησε αξιοκρατία. «Τραυματίστηκε η ραχοκοκαλιά μας. Αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα», είπε.

Στην Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε η Σοφία Βούλτεψη. «Δεν παραιτήθηκαν όλοι οι αρχηγοί μετά από μια ήττα», σημείωσε.

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του ζήτησε έκτακτο συνέδριο με πολλά επιχειρήματα. «Το συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και την καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση της παράταξης. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν κανένα νόημα. Η ΝΔ οφείλει τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος  που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όνομα του Ιδρυτή της Κωνστνατινου Καραμανλή. Η πορεία προς μια μεγάλη ΝΔ δεν μπορεί να θεωρείται “εσωστρέφεια”. Δύναται και Δικαιούται να εκφράσει όχι μόνο το σύνολο της Κεντροδεξιάς, έξω ορισμού πατριωτικής, αλλα το πλειοψηφικό φιλοευρωπαϊκό ρεύμα που πιστεύει στα δικαιώματα του ανθρώπου και του Πολίτη, όπως αυτά προσδιορίζονται στην σύγχρονη Ευρώπη».

Εσείς κύριε πρόεδρε εκ του ρόλους σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκλιση Έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Μετά την ήττα υποκατάστατο δεν υπάρχει. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται απο το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα.

Οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε τα μέλη μας , διότι απο το 2009 μέχρι σήμερα έχουν συμβεί κατακλυσμιαίες αλλαγές. Επι τη βάσει αυτή, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε Συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης.

Ορισμένοι νομίζουν ότι τους χρωστάει η παράταξη ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αφήνοντας αιχμές στην Ντ. Μπακογιάννη και υπεραμύνθηκε της ηγεσίας υπό τον κ. Σαμαρά.

Στον Νίκο Δένδια και στους άλλους δελφίνους επιτέθηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Υπατος, υπατοι, υπατα. Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς. Νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Οποιος θέλει για αρχηγός, εδώ είμαστε. Αλλά κάποιοι μοστράρουν στα έντυπα σαν αρχηγοί της δεκάρας».

Ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του τάχτηκε κατά μιας επικοινωνιακού τύπου εθνικής συνδιάσκεψης που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά υπέρ ενός έκτακτου συνεδρίου ανοιχτό σε όλα τα θέματα. Προσχωρήσαμε στο «Δόγμα του ΣΟΚ» που επεδίωκε μεταρρυθμίσεις βάζοντας την κοινωνία και το χώρο της εργασίας απέναντι, όταν στο παρελθόν το πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό μας πλεονέκτημα ήταν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις μαζί με την κοινωνία.
Εγκαταλείψαμε την πολιτική του «Μεσαίου Χώρου» και της «Ήπιας Προσαρμογής» του Κώστα Καραμανλή.

Η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «δεν έχουμε λεπτό να χάσουμε. Πάμε όλοι μαζί χωρίς μικροπολιτικά παιγνίδια. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι «η ΝΔ έχει παράδοση στις διαδικασίες ανασυγκρότησης μετά από εκλογική ήττα. Το έκτακτο συνέδριο θεωρώ ότι πρέπει να είναι απαραίτητο βήμα στον πολιτικό μας διάλογο».

Ο κ. Βρούτσης ήταν υποστηρικτικός προς τον πρόεδρο της ΝΔ ενώ έκανε λόγο για άνιση εκλογική μάχη.

Ο κ. Β. Οικονόμου υποστήριξε ότι «οι αιτίες της ήττας θα γίνουν αιτίες επικράτησης της ΝΔ».

Κώστας Τασουλας: «από το 2010 κυβερνάει η πραγματικότητα. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί, δεν θα εξιχνιάσουν ούτε με έκτακτο συνέδριο. Έχουμε θεμα ηγεσίας, αλλα στη χώρα και όχι στην παράταξη».

Μιλτιάδης Βραβιτσιώτης: Γίνεται λάθος ανάγνωση σε σχέση με το εκλογικό αποτελέσματα, είναι λάθος να θεωρούμε οτι η λαϊκίστικη πολιτική είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, στήριξε Σαμάρα απολύτως, εκτίμησε οτι η κυβερνηση δεν θα μακροημερεύσει. Το βάρος να δοθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα να αποφασίζει. Έφερε ως παράδειγμα την αντίθεση του στην ψήφο της ΝΔ στην ζωή κωνσταντιπουλιυ, θεωρεί οτι έπρεπε να γίνει συζήτηση και για πρόεδρο της δημοκρατίας, κι οτι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για δανειακή σύμβαση. Να συγκροτηθεί άμεσα οικονομικό επιτελείο στη ΝΔ.

Την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ ζήτησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η πολιτική οξυδέρκεια και σύνεση επιβάλλουν να μην επενδύουμε στις εικασίες για «αριστερές παρενθέσεις». Επιβάλλουν τη ταχεία ανασύνταξη των δυνάμεών μας, τη διασαφήνιση του ιδεολογικού μας στίγματος, την ανανέωση των στελεχιακών μας δομών, την ανάκτηση της αξιοπιστία μας. Για να συμβούν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι, με την ευρύτερη συμμετοχή των μελών και στελεχών του κόμματος, ησυντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, για το σήμερα και το αύριο του κόμματος, χωρίς περιορισμούς στην ατζέντα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τη διενέργεια ενός εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ» ανέφερε ο κ.Χαρακόπουλος

Ήμασταν τα καλά παιδιά όταν σηκώναμε και ψηφίζαμε όλα τα νομοσχέδια και αμέσως μετά βρισκόμασταν ξανά στο περιθώριο. Όχι όλοι βεβαίως….είπε η κυρία Άννα Καραμανλή.

Θανασης Δαβάκης: Εγιναν λάθη που ακύρωσαν τις προσπάθειες του κ. Σαμάρα, συνέδριο όποτε θέλει ο πρόεδρος.

Θόδωρος Καραόγλου
: Να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης, απο το 2004 έως τώρα έχουν γίνει δυο ανοικτές συνεδριάσεις της ΚΟ το 2012 και το 2014. Άςκηςε κριτική σε μια σειρά απο λάθη, με κυριότερο οτι δεχθήκαμε το βαρίδι ΠΑΣΟΚ και λάθη μετά τις εκλογές, ζήτησε απο τον πρόεδρο να προχωρήσει όλα τα βήματα μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι και το συνέδριο

Κώστας Τσιάρας: Ασκησε κριτική και για λάθη διακυβέρνησης και για λάθη μετά τις εκλογές. «Η αυτοκριτική καθιστά το  κόμμα αξιόπιστο» ειπε και υπογράμμισε: πρέπει να πάμε μέχρι τέλους δηλαδή μέχρι έκτακτο συνέδριο.

Την πιο σκληρή κριτική άςκηςε ο Γιώργος Βλάχος: Ζήτησε αλλαγή πολιτικής αντιμνημονιακή και σύγκλιση όλων των οργάνων, ακόμα και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Η Άννα Ασημακοπούλου ευχαρίστησε στην αρχή ειρωνικά τον κ. Δένδια που ενημέρωσε ΚΟ οτι χάσαμε. Οποίος κάνει κριτική πρέπει να κάνει και αυτοκριτική.

Σε κάποιο σημείο υπήρξε διάλογος με τον κ. Βλάχο. «Σε αυτή τη αίθουσα προφανώς είμαστε γιατι κάτι σωστό έχει γίνει» είπε για να της απαντήσει με έντονο ύφος ο κ. Βλάχος: «Εδώ μας βρήκατε». Στη συνέχεια η κυρία Ασημακοπούλου, αφού του απάντησε πως τώρα είμαι και εγώ εδώ, σημείωσε πως το 1993 το μεγάλο λάθος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν που παραιτήθηκε. Επίσης υπερασπίστηκε την ηγεσία της ΝΔ λέγοντας: «Οποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία, εδώ είμαςτε να έρθει να μας το πει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.