Στόχος να εκταμιευτεί μέρος της δόσης τους επόμενους μήνες
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Να κλειδώσει τα 6 μέτρα που θα εφαρμόσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να εκταμιεύσει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ επιχερεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τρεις θεσμούς (τρόικα).

Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για τα μέτρα που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εγκαταλείπει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το «κούρεμα» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Άννικα Μπράιντχαρτ εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί αποκάλυψε χθες ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τριών θεσμών και των ελληνικών αρχών έχουν ήδη ξεκινήσει και πως για το σκοπό αυτό υπάρχει ήδη προσωπικό της Κομισιόν στην Αθήνα. Μάλιστα αν αυτό καταστεί αναγκαίο η Κομισιόν όπως κάνει πάντα θα στείλει και άλλο προσωπικό στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι χθες είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σε σχέση με πιθανή τηλεδιάσκεψη του υπουργού οικονομικών με τον Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της τρόικας, το υπουργείο προέβη σε διάψευση και όπως έγινε γνωστό τις συζητήσεις έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χουλιαράκης.

Ο Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων στους ομολόγους του, τα οποία θα συνοδεύονται από αριθμητικά δεδομένα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνδυασμό με δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. έξυπνη κάρτα του πολίτη), το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου (Fiscal Council) και τη δημιουργία νέου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, στελεχωμένου με προσωρινούς ελεγκτές.

Σημειώνεται ότι εμμένει στη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη, ότι δεν θα πρέπει να αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του γιούρογκρουπ με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος».

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.