lista-tou-forbes
Παρά την σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου και το αποδυναμωμένο ευρώ, οι τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αψήφησαν την παγκόσμια οικονομική αναταραχή και αυξήθηκαν για μια ακόμη φορά.

Η 29η ετήσια λίστα του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου βρήκε τον αριθμό ρεκόρ των 1.826 δισεκατομμυριούχων, με συνολική καθαρή αξία τα 7,05 τρις δολάρια, ποσό μεγαλύτερο κατά 6,4 τρις από πέρυσι. Το σύνολο περιλαμβάνει 290 νέα μέλη, 71 από τους οποίους κατάγονται από την Κίνα. Οι νέοι είναι σε άνοδο: 46 άτομα (αριθμός ρεκόρ) είναι κάτω από την ηλικία των 40.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ένας τίτλος που κατέχει τα 16 από τα τελευταία 21 χρόνια. Η περιουσία του αυξήθηκε 3,2 δις δολάρια από πέρυσι, στα 79,2 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά τη δωρέα ύψους 1,5 δις δολαρίων της Microsoft στο ίδρυμα Bill & Melinda Gates, τον Νοέμβριο του 2014.

Ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ Χελού βρίσκεται και πάλι στη δεύτερη θέση, ενώ ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ πήρε πίσω την Τρίτη θέση από τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα. Ο Μπάφετ ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος της λίστας, κατά 14,5 δις δολάρια, φτάνοντας τα 72,7 δις δολάρια, χάρη στην αύξηση της τιμής της μετοχής της Berkshire Hathaway. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook ανέβηκε πέντε θέσεις φτάνοντας στο νούμερο 16 και είναι η πρώτη φορά που κατατάσσεται μεταξύ των 20 πλουσιότερων του κόσμου.

Η πρώτη γυναίκα στον κατάλογο είναι η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, η κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal, που βρίσκεται στη 10η θέση με 40,1 δισ. δολάρια.

Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη είναι ο 24χρονος Έβαν Σίγκελ, συν-ιδρυτής της εφαρμογή φωτογραφικών μηνυμάτων Snapchat. Η Καλιφόρνια, με τις εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, «έδωσε» 23 νέους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών της υπηρεσίας ταξί Uber Τράβις Καλάνικ και Γκάρετ Καμπ. Η Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία έχει την εταιρεία αιματολογικών τεστ Theranos, κάνει το ντεμπούτο της στην παγκόσμια κατάταξη ως η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα, στην ηλικία των 31.

Εκατόν τριάντα οκτώ άτομα από τη λίστα του 2014 βγήκαν εκτός, ανάμεσά τους ο σχεδιαστής μόδας Μάικλ Κορς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και πολλοί Ρώσοι. Η Γουατεμάλα έχει έναν δισεκατομμυριούχο, για πρώτη φορά, και η Ισλανδία επιστρέφει στις τάξεις των πιο πλούσιων μετά από πέντε χρόνια απουσίας, με τον Θορ Μπγιοργκολφσον, ο οποίος είναι τώρα ο μόνος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία της Ισλανδίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το επιχειρηματικό πνεύμα ευδοκιμεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα 1.191 μέλη της λίστας είναι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι, ενώ μόλις 230 έχουν κληρονομήσει τον πλούτο τους.

Σε όλον τον κόσμο καταγράφονται συνολικά 1.826 δισεκατομμυριούχου, αριθμός ρεκόρ. Σύμφωνα με το Φορμπς, οι 46 από αυτούς είναι μικρότεροι των 40 ετών ενώ 536 είναι Αμερικανοί, 213 Κινέζοι, 103 Γερμανοί, 90 Ινδοί και 88 Ρώσοι. Η Ευρώπη έχει 482 δισεκατομμυριούχους.

Ο συνολικός πλούτος όλων των δισεκατομμυριούχων του κόσμου ανέρχεται στα 7 τρισεκατομμύρια 50 δισεκατομμύρια (7.050.000.000.000) δολάρια, από περίπου 6,4 τρισεκατομμύρια που ήταν πέρσι.

forbes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.