Τι κάνουν οι Γιαπωνέζοι και διατηρούνται τόσο υγιείς και τι θα ήταν καλό εμείς να μιμηθούμε;

sousi-iaponia - διατροφη σουσι ΙαπωνιαΟι Γιαπωνέζοι έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής και αυτό το προβάδισμα οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις συνήθειες διατροφής τους, που τους καθιστούν επίσης το πιο αδύνατο (σε κιλά) έθνος.

Γλιτώνοντας από την υπερκατανάλωση και τη λαιμαργία που ωθούν οι δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες, η γιαπωνέζικη κουζίνα προστατεύει την υγεία της καρδιάς τους και του συνόλου του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να τους στερεί τις μικρές χαρές της ζωής. Το μυστικό είναι ότι αυτές τις χαρές, όπως είναι η σοκολάτα, τις διατηρούν σε μικρές και μετριασμένες ποσότητες χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Τι κάνουν λοιπόν οι Γιαπωνέζοι και τι θα ήταν καλό εμείς να μιμηθούμε;

Τρώτε με τα μάτια σας
Οι γιαπωνέζοι συνηθίζουν να λένε πως «ένα γεύμα χωρίς χρώμα, είναι ένας γυμνός άνθρωπος», γι’ αυτό και η παραδοσιακή διατροφή των Ιαπώνων περιλαμβάνει χρώμα στο πιάτο για να δώσει αισθητική στην εικόνα αλλά και να αντικατοπτρίσει όλες τις εποχές του χρόνου σε αυτό. Απολαμβάνουν λοιπόν, το φαγητό τους, πρώτα με τα μάτια τους καθώς είναι γεμάτο με κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μαύρο και στη συνέχεια με το στόμα τους.

Μικρές μερίδες
Για να απολαμβάνετε μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών και γεύσεων επιμερίστε τα γεύματά σας σε πολλές και μικρές μερίδες. Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου του Illinois κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερο καταναλώνουμε και όσο μεγαλύτερο το πιάτο, τόσο μεγαλύτερη η μερίδα.  Δοκιμάστε λοιπόν να μικρύνετε αρχικά τα πιάτα και θα μετά από λίγο θα σας γίνουν συνήθεια και οι μικρότερες μερίδες.

Γεμίστε το στομάχι σας μέχρι το 80%
Για να συνηθίσετε στις μικρές μερίδες, εκπαιδεύστε το σώμα σας ότι χρειάζεται λιγότερη τροφή τρώγοντας μέχρι το σημείο που νιώθετε ικανοποιημένοι και όχι «σκασμένοι» από το φαγητό, όπως έχουμε συνηθίσει να τρώμε. Ακόμα και η ποσότητα του φαγητού είναι συνήθεια και σιγά σιγά θα διαπιστώσετε αλλαγή στην ποσότητα που έχετε τελικά ανάγκη για να χορτάσετε.

Ελαφρύ δείπνο
Σε συνέχεια του προηγούμενου βήματος, τρώτε ελαφρά το βράδυ, ώστε να υποβάλετε σε λιγότερη πίεση το στομάχι σας, βοηθώντας το να χωνέψει και επεξεργαστεί ευκολότερα την τροφή, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα μεγάλα βραδινά γεύματα άλλωστε πέρα από τον ανάστατο ύπνο που προκαλούν, συχνά σας κάνουν να ξυπνάτε χορτάτοι, με τη διάθεση να μη φάτε το πρωινό, διαταράσσοντας ολόκληρη τη ρουτίνα σας.

Τρώτε ρύζι
Το ρύζι είναι ένας χαμηλών λιπαρών σύνθετος υδατάνθρακας, ο οποίος θα σας χορτάσει και θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα, γλιτώνοντας από τις περιττές θερμίδες των ενδιάμεσων σνακ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που όλη η Ανατολή τρώει ρύζι!

Τρώτε πολλά και διάφορα λαχανικά
Οι Γιαπωνέζοι, τρώνε σε κάθε γεύμα 4-5 είδη λαχανικών δίνοντας χρώμα και ανεβασμένη θρεπτική αξία στη διατροφή τους. Προτιμήστε τα ωμά ή μαγειρεμένα σε ζωμό, για ανάδειξη των γεύσεων και αρωμάτων και αποφεύγετε τα τηγανιτά καθώς τα λαχανικά με αυτό τον τρόπο χάνουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους στοιχείων.

Ξεκινάτε με τα λαχανικά
Δεδομένου ότι έχετε εντάξει τα λαχανικά σε κάθε σας γεύμα, συνεχίστε τη γιαπωνέζικη κουλτούρα και ξεκινάτε το γεύμα σας με αυτά. Το να τρώτε πρώτα τη σαλάτα, όταν κάθεστε στο τραπέζι έχει πλήθος πλεονεκτημάτων, εκ των οποίων η καλύτερη απορρόφηση των τοξινών που ήδη υπάρχουν στον οργανισμό.
Εκτός αυτού, τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάθε φορά που ξεκινάτε με αυτά το γεύμα σας, αποτρέπετε τις εξάρσεις της ινσουλίνης και μετριάζετε την ταχύτητα με την οποία φτάνει το ζάχαρο στο αίμα. Τέλος, αν επιλέξετε να ξεκινήσετε με πρωτεΐνη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προκαλεί φούσκωμα, καθώς είναι η πιο δύσκολη τροφή για επεξεργασία από το στομάχι, καθυστερώντας συνολικά τη διαδικασία της πέψης. Αντιθέτως, τα ωμά λαχανικά με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε, περιέχουν πεπτικά ένζυμα που βοηθούν αποτελεσματικά στη διάσπαση της πρωτεΐνης.

Τρώτε ψάρι αντί για κόκκινο κρέας
Εμπιστευτείτε τους Γιαπωνέζους και τρώτε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και η ρέγκα που περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά και τους καθιστούν το έθνος με το χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι αν και το 2% επί του συνολικού πληθυσμού της γης, καταναλώνουν το 10% των ψαριών του πλανήτη.

Φρέσκα φρούτα
Όπως συμβαίνει και στα λαχανικά, έτσι και στα φρούτα, η ποικιλία και τα χρώματα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για την κατανάλωσή τους. Το επιδόρπιο ενός γεύματος είναι συνήθως ένα πλούσιο πιάτο με φρέσκα φρούτα εποχής από το οποίο παίρνουν ένα σωρό θρεπτικές ουσίες και στοιχεία πολύτιμα για την καλή υγεία του οργανισμού.

Μην ξεχνάτε το τσάι
Το πράσινο τσάι έχει λίγες θερμίδες και λιγότερη καφεΐνη από μια κούπα καφέ, γι’ αυτό και είναι ιδανική εναλλακτική λύση ροφήματος. Επιπλέον, συνεισφέρει στη χώνεψη, ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες.

Μέτρον άριστον
Μπορεί να ακούγεται λιτός ο βίος των Γιαπωνέζων, αλλά δε σημαίνει ότι δεν έχουν κι αυτοί τις αδυναμίες τους και δεν απολαμβάνουν δυτικού τύπου γλυκά. Η διαφορά, ωστόσο, που τους δίνει το προβάδισμα είναι ότι δεν το παρακάνουν και διατηρούν το μέτρο όσον αφορά την κατανάλωση λιχουδιών και αμαρτωλών εδεσμάτων. Το junk food δεν είναι συνήθεια, αλλά εξαίρεση!

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.