Έχετε υπόψη σας τα παρακάτω περισσότερο άγνωστα, αλλά επίσης επικίνδυνα σημάδια που όσο πιο σύντομα τα αναγνωρίσετε ως τέτοια, τόσο το καλύτερο για εσάς

καρδια - εμφραγμαΤο έμφραγμα προειδοποιεί την άφιξή του, αλλά όχι πάντα με τους κλασικούς πόνους, την αίσθηση βάρους στο στήθος και τον κρύο ιδρώτα.

Έχετε, λοιπόν, υπόψη σας και τα παρακάτω περισσότερο άγνωστα, αλλά επίσης επικίνδυνα σημάδια που όσο πιο σύντομα τα αναγνωρίσετε ως τέτοια, τόσο το καλύτερο για εσάς.

Κόπωση
Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του εμφράγματος, ιδιαίτερα στις γυναίκες, είναι το αίσθημα της κούρασης και η εντύπωση της αδυναμίας να ολοκληρωθούν και οι πιο απλές καθημερινές δουλειές. Πιο συγκεκριμένα και κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, η παροχή αίματος στην καρδιά μειώνεται, ζορίζοντας ακόμα περισσότερο το μυ, καταλήγοντας  στο αίσθημα της εξουθένωσης.

Πόνοι στην πλάτη, τα χέρια και το στήθος
Οι πόνοι σε πλάτη, χέρια και στήθος είναι συχνά συνδεδεμένοι με το έμφραγμα, καθώς όταν ο μυς της καρδιάς αρχίζει να παρουσιάζει έλλειψη σε οξυγόνο, λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος, αρχίζει να στέλνει σήματα πόνου μέσω του νευρικού συστήματος.
Αυτό όμως που μπερδεύει τους περισσότερους είναι το λάθος, που κάνει ο ίδιος ο εγκέφαλος και ερμηνεύει αυτά τα σήματα λανθασμένα, θεωρώντας ότι προέρχονται από τα νεύρα του χεριού, του σαγονιού, του αγκώνα, του λαιμού ή της ωμοπλάτης, εξαιτίας της εγγύτητας αυτών των νεύρων, με εκείνα που συνδέονται με την καρδιά. Επειδή, λοιπόν αυτοί οι πόνοι δε συνοδεύονται πάντα από τον πόνο στο στήθος, ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα έμφραγμα, οι περισσότεροι έχουν την τάση να τους αγνοούν, με κίνδυνο την υγεία τους.

Κομμένη ανάσα
Αν παρατηρείτε κούραση και κομμένη ανάσα για συνήθειες που παλιά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσετε, όπως το ανέβασμα της σκάλας ή το κουβάλημα των ψώνιων, τότε καλό θα ήταν να ανησυχήσετε και να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.
Αν αισθάνεστε το ίδιο λαχάνιασμα και αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, επίσης είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεδομένου ότι η καρδιά παίζει κεντρικό ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς όλου του σώματος, η προβληματική της λειτουργία είναι αναμενόμενο να δημιουργεί προβλήματα και στην αναπνοή σας.

Καούρα και ρέψιμο
Εάν έχετε καούρα μετά από ένα βαρύ φαγητό, που και άλλες φορές σας έχει πειράξει τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως νιώθετε καούρα, ενώ δεν έχετε φάει κάτι ύποπτο και γενικά δεν είχατε ποτέ θέματα με το στομάχι σας, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, καθώς είναι πιθανό σημάδι εμφράγματος. Η αίσθηση της καούρας μπορεί να φτάνει μέχρι το στήθος, που είναι και αυτό που θα σας ψιλιάσει περισσότερο.

Ανάστατο στομάχι
Τα συμπτώματα του εμφράγματος συχνά θυμίζουν στομαχικά προβλήματα όπως είναι η ναυτία, ο εμετός και το ανάστατο στομάχι γενικότερα. Για να μη ρισκάρετε την υγεία σας, καλέστε το γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί ιδιαιτέρως, ώστε να επιβεβαιώσετε ότι όλα πάνε καλά ή ότι χρίζετε άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Δυσφορία σε λαιμό, αυχένα και σαγόνι
Δυσφορία και αίσθηση πόνου στον αυχένα ή το σαγόνι και σφίξιμο στο λαιμό, που δεν έχετε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν είναι πιθανό να δείχνουν επικείμενο έμφραγμα. Τέτοια σημάδια είναι πολύ σημαντικό να τα αναγνωρίζουν άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς έχουν ήδη μια δυσκολία στο αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στο σώμα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τα κλασικά συμπτώματα του εμφράγματος, όπως είναι το βάρος στο στήθος.

Ένα γενικό αίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά
Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με έμφραγμα και αφού το έχουν ξεπεράσει, έχουν αναφέρει πως πριν το επεισόδιο είχαν μια κακή αίσθηση, την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά και ένιωθαν νοητικά θολωμένοι. Εμπιστευτείτε λοιπόν το ένστικτό σας και σε παρόμοια περίπτωση που μέσα σας νιώθετε ότι κάτι δεν πάει όπως πρέπει, ζητήστε άμεσα βοήθεια, ακόμα κι αν αποδειχτεί λάθος συναγερμός.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.