Συναγερμό στην Αθήνα προκαλεί η κίνηση της Αγκυρας να δεσμεύσει για πολύμηνη άσκηση το μισό Αιγαίο

αεροπλανα- τουρκιαΣυναγερμό στην Αθήνα προκαλεί η κίνηση της Αγκυρας να δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ από αύριο 2 Μαρτίου μέχρι το τέλος του χρόνου, μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από την Σκύρο και καταλήγει στην Λήμνο, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο παραβιάζοντας κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κίνηση της Αγκυρας συνιστά καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας και ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να γίνει έντονο διάβημα προς ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ICAO και την Τουρκία.

Το χρονικό της πρόκλησης

Την Παρασκευή 27/2, η Τουρκία εξέδωσε notam (ανακοίνωση) με την οποία ζητά από σήμερα Κυριακή και για δέκα μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, να δεσμευθεί για ασκήσεις μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου ακόμη και πάνω από το έδαφος της Λήμνου. ‘Ετσι θα ολοκλήρωνε τον αποκλεισμό σχεδόν όλου του Αιγαίου ,καθώς έχει ήδη από την 1η Ιανουαρίου δεσμεύσει επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δυο πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αφού οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να εκδώσουν τέτοιου είδους NOTAM’s προχώρησε μόνη της στην έκδοση τους δεσμεύοντας παράνομα και την συγκεκριμένη περιοχή η όποια εκτείνεται μεταξύ της Σκύρου, της Αλοννήσου και του Αη Στράτη ,ενώ έχει δεσμευθεί και περιοχή μεταξύ της Σκύρου και της Εύβοιας.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση αντί να απαντήσει στην Άγκυρα και να απορρίψει το αίτημά της, κατήγγειλε ήδη την Τουρκία, με διαβήματα και επιστολές προς τον ΟΗΕ, τον ICAO και το ΝΑΤΟ .

Η Αθήνα άλλαξε τακτική και δεν ήρθε σε καμία επαφή με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά αντιθέτως ο πρωθυπουργός μετά πό συνεννόηση με τον ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά έδωσε οδηγίες για διαβήματα σε NATO ,ICAO, Ε.Ε.,για την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας ,την παραβίαση των κανόνων του ICAO και την έκθεση σε κίνδυνο της αεροπλοΐας.
Προηγήθηκαν δυο προκλητικές ΝAVTEX

Η Τουρκία απο τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς με δυο προκλητικές NAVTEX είχε δεσμεύσει δυο μεγάλες περιοχές για διάστημα ενός χρόνου με την πρώτη να περικλείει την περιοχή μεταξύ Αγίου Όρους ,Θάσου ,Σαμοθράκης ,και Λήμνου και η άλλη ,μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κιναιρου,Λεβίθας και Αμοργού
Και οι δυο αυτές NAVTEX επικαλύπτουν μεγάλο τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου ,επικαλύπτουν τμήμα του Τερματικού διαδρόμου του αεροδρομίου της Λήμνου και προκαλούν εμπόδια στην ομαλή αεροπορική κίνηση

Από τα ΜΟΕ στην πρόκληση

Μόλις την Παρασκευή είχε υπάρξει επαφή του νέου γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβη Δ.Παρασκευοπουλου με τον τούρκο υφυπουργό εξωτερικών Φ.Σινιριογλου και είχε υπάρξει συμφωνία για επανέναρξη της διαδικασίας προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.