ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΜε ρυθμούς και ένταση καταιγίδας αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου να καταθέσει διαδοχικά τα πρώτα πέντε νομοσχέδια, καθώς και την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή στο Μνημόνιο το 2010.

Τη στιγμή που Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αναζητούν ασφαλείς απαντήσεις για το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό, η κίνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πρεμιέρα των νομοθετικών δράσεων θεωρείται πρωτοβουλία που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατηρήσει το νήμα με πτυχές της προεκλογικής της ρητορικής.

Μέσα σε αυτόν τον χρόνο -των περίπου τριών εβδομάδων- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στη διασφάλιση της ρευστότητας και της άμεσης εφαρμογής ρυθμίσεων σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και τους «θεσμούς» – και στην απομάκρυνση του κλίματος ανησυχίας και προβληματισμού «εντός και εκτός των τειχών» για την πορεία της χώρας.

Ο μίνι οδικός χάρτης της κυβέρνησης όσον αφορά την κατάθεση σχεδίων νόμου «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, της αναπληρώτριας επί των φορολογικών Νάντιας Βαλαβάνη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στη σύσκεψη προτάθηκε και συμφωνήθηκε στην απογευματινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την καταιγίδα -από Δευτέρα- με την κατάθεση τουλάχιστον πέντε νομοσχεδίων για:

  • Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ρεύμα σε ανέργους κι άλλους, πιστωτικό κουπόνι, επανασύνδεση του ρεύματος με κριτήρια, δωρεάν συσσίτια σε συνεργασία της πολιτείας με την Εκκλησία και τις οργανώσεις αλληλεγγύης κ.ά.).
  • Τη διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών που ετοιμάζει τη ρύθμιση είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τα κριτήρια που μπορεί να ισχύσουν κ.ά.).
  • Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (έχουν ήδη συγκεκριμένο πλάνο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με σκληρά μέτρα για τους παραβάτες κ.ά.).
  • Την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • Και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ίδια σύσκεψη, παρότι το διαψεύδουν, έγινε ευρύτερη συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις και λέγεται ότι θεωρήθηκε επιβεβλημένος ο περιορισμός των δημόσιων παρεμβάσεων από υπουργούς, ώστε να μη δημιουργείται κλίμα σύγχυσης για τα επόμενα βήματα.

Μάλιστα ετέθη το ερώτημα σχετικά με την κατάθεση ή όχι της επέκτασης της σύμβασης προς ψήφιση στη Βουλή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα δεν πρόκειται να αποφύγει, αλλά αντιθέτως θα προκαλέσει τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, καλώντας τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση και να επιχειρηματολογήσουν επ’ αυτής.

Εξεταστική
Για την πρόταση περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής, για να ερευνηθούν οι συνθήκες κατά τις οποίες η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είχε προ ημερών συζητήσεις με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο – η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άλλωστε, έχει λάβει σχετική απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει μέσω του διαγγέλματος κάνει λόγο για «μακρύ και δύσκολο δρόμο», προγραμμάτιζε στη χθεσινοβραδινή ομιλία του να στείλει μηνύματα και «εκτός τειχών», προς τους εταίρους, καθώς και να αναφερθεί στις ψηφοφορίες των εθνικών κοινοβουλίων για την παράταση του τετράμηνου ελληνικού προγράμματος.

Οι 100 δόσεις

Πολλές και μικρές δόσεις, ακόμα και «κούρεμα» της συνολικής οφειλής στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ευνοϊκές προϋποθέσεις αποπληρωμής των οφειλών στο Δημόσιο θα ισχύσουν μόνο για όσους είναι σε πραγματική οικονομική αδυναμία και γι’ αυτόν τον λόγο η ρύθμιση θα προβλέπει κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζονται το ύψος των μηνιαίων δόσεων και το χρονοδιάγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν εισόδημα, δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ δόσης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δεν θα κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή θα έχουν έκπτωση που μπορεί να φθάνει και το 50%.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο
Επαναπροσλήψεις και διορισμοί από τη λίστα ΑΣΕΠ

Η επανατοποθέτηση των απολυθέντων και των υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα και που φτάνουν τις 3.900 υπαλλήλους καθώς και τη σταδιακή πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ προβλέπουν διατάξεις της αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θα περιληφθούν τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους».

Οι διατάξεις που θα αφορούν κυρίως την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο και θα περιληφθούν στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση και του αν. υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλου. Αναλυτικά οι ρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση θα περιλαμβάνουν:

  • Την επαναπρόσληψη των απολυθέντων και όσων βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς διαθεσιμότητας που υπολογίζονται σε 3.900 υπαλλήλους.

Θα προβλέπεται η θεσμοθέτηση συστήματος εθελοντικής κινητικότητας όπου σε «κλειστή» προκήρυξη που θα αφορά μόνο τους συγκεκριμένους υπαλλήλους θα επιλέξουν κενές θέσεις που θα ανταποκρίνονται στα προσόντα και την ειδικότητά τους προκειμένου να επαναπροσληφθούν. Η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνει με απλά κριτήρια και η επανατοποθέτηση θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνόμοι κ.ά.

  • Κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με την τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ σε προηγούμενους διαγωνισμούς. Το υπουργείο θα καταγράψει τις άμεσες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο και κατόπιν με προκήρυξη που θα απευθύνεται μόνο σε παλαιούς επιτυχόντες του ΑΣΕΠ θα τοποθετήσει τους αδιόριστους σε κενές θέσεις εργασίας και όχι στη θέση για την οποία είχαν προσληφθεί καθώς έχουν αλλάξει οι ανάγκες στον κρατικό μηχανισμό από την περίοδο που προκηρύχτηκαν οι θέσεις.

Υπολογίζεται ότι εντός του 2015 θα τοποθετηθούν 3.000 αδιόριστοι επιτυχόντες και το 2016 οι υπόλοιποι 3.000 που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς από το 2008.

  • Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσο αντιμετώπισης των απεργιών και περιορισμός της μόνο σε θέματα που φορούν λόγους δημόσιας υγείας κ.τ.λ. όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
  • Επέκταση του κώδικα διοικητικών διαδικασιών και στα ΝΠΙΔ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη επεκτείνονται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι διοικητικές υποχρεώσεις που υφίστανται στο κράτος για την απόδοση εγγράφων που αιτούνται οι πολίτες και την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους από τις υπηρεσίες.
  • Θεσμοθέτηση και λειτουργίας ηλεκτρονικής βάσης στην οποία θα γίνονται οι δημοπρασίες των κρατικών αυτοκινήτων και θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι και οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Τι προβλέπεται
«Πράσινο φως» για την επανίδρυση της ΕΡΤ

Το «πράσινο φως» για την επανίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ άναψε η κυβέρνηση, με την κατάθεση την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή του σχεδίου νόμου που έχει ήδη ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου με το οποίο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συνολικά το ζήτημα, δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου, αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να «ρίξει μαύρο» και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι γίνονται καθημερινές διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα – και με στόχο την «επιστροφή» όλων των προγραμμάτων που «μαύρισαν» τον Ιούνιο του 2013.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι με το σχέδιο νόμου:

  • Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.
  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα.

Πλειστηριασμοί
Προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών

Ετοιμη είναι η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οπως έγραψε το «Εθνος» θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
  • Το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας θα είναι μέχρι τις 500.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες δεν θα υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

Και παράλληλα προβλέπεται ότι:

  • Οσοι δανειολήπτες έχουν μηδενικό εισόδημα δεν θα πληρώνουν καμία δόση στις τράπεζες.
  • Δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους (δηλαδή μέχρι 2.500 ευρώ τον χρόνο).
  • Δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ θα καταβάλλουν για την πληρωμή δόσεων το 20% του εισοδήματός τους (δηλαδή μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο).

Το νομοσχέδιο -που θα κατατεθεί σε σύντομο χρόνο στη Βουλή, αφού γνωμοδοτήσει επ΄ αυτού η ΕΚΤ- θα προστατεύει την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών και της κτηματαγοράς, ο αριθμός των κατοικιών που βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού υπολογίζεται στις 100.000, ενώ 40.000 δανειολήπτες έχουν ήδη λάβει σχετικά ειδοποιητήρια.

Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης
Στο τραπέζι η «έξυπνη» κάρτα του πολίτη

Η καθιέρωση μίας «έξυπνης» κάρτας πολίτη, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται στις συναλλαγές με το Δημόσιο, στο σύστημα υγείας ενδεχομένως και στα σούπερ μάρκετ, είναι ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, το πρώτο νομοσχέδιο που θα υπογράψει θα είναι αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία κάρτα πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο, η οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού από το Δημόσιο.

Στη λίστα μεταρρυθμίσεων, που η ελληνική πλευρά υπέβαλε στο Eurogroup, γίνεται αναφορά σε μία «έξυπνη» κάρτα, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταυτότητα στο σύστημα υγείας, όπως και για την πρόσβαση σε πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.α.

Στο ίδιο κείμενο επαναδιατυπώνεται η δέσμευση για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα πρότυπα του 1ου πυλώνα του προγράμματος Θεσσαλονίκης, με την αναφορά, ωστόσο, πως τα όποια μέτρα δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Οπως διαμηνύουν από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απόλυτη προτεραιότητα είναι τα μέτρα να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακουμπήσουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, ώστε να μη χαθεί ούτε μισό ευρώ.

Οπως έχει δεσμευτεί στις προγραμματικές της δηλώσεις η υπουργός Θεανώ Φωτίου, η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα και διατροφή χιλιάδων άπορων οικογενειών, τις ανάγκες στέγασης, μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.