Είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένα θέμα σε ψηφοφορία σε κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος

συριζα - βουληΓια πρώτη φορά σε κοινοβουλευτική ομάδα, τέθηκε σε ψηφοφορία η συμφωνία του Eurogroup, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να δει το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας με αφορμή τη συμφωνία με τους δανειστές.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή τη διαδικασία στην ουσία δένει τους βουλευτές του, ώστε να είναι δύσκολη η όποια μεταβολή στις προθέσεις των βουλευτών, αλλά και να είναι δεσμευμένοι με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία του Eurogroup πέρασε κατά πλειοψηφία, αλλά υπήρχαν 5 λευκά και 5 βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία του Eurogroup. Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την ψηφοφορία έλειπαν τουλάχιστον 35 βουλευτές, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για την αιφνιδιαστική κίνηση του Τσίπρα και έτσι δεν μετείχαν καν στην ψηφοφορία.

Παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 110 βουλευτές, οι οποίοι επίσης αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει από την ψηφοφορία και να ζητάει ψηφοφορία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να διαρρεύσει πως οι αντίθετες απόψεις δεν ήταν 5-10, αλλά ανεβάζουν τον αριθμό κοντά στους 30 βουλευτές, κάτι δείχνει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ιο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές να δηλώσουν εάν στηρίζουν την κυβέρνηση ή όχι και για το αν συμφωνούν με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

«Θέλω να ξέρω αν διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να θέτει σύμφωνα με πληροφορίες θέμα για το αν πρέπει η νέα συμφωνία και η λίστα μεταρρυθμίσεων να περάσει από τη Βουλή προς ψήφιση.

Για όλα αυτά δεν είχε υπάρξει προετοιμασία. Δεν υπήρξε συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις για τους χειρισμούς» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και επισήμανε «Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας. Θυμίζουν γλώσσα των δανειστών. Αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε από δω και πέρα και στα επόμενα βήματα».

Στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απάντησε επί της ουσίας ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς λέγοντας «Η διπλωματία μας απέδωσε στην σύνοδο κορυφής και στα Eurogroup. Την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι. Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται γι΄ αυτο αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο».

«Η ρήξη –πρόσθεσε- δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό».

Να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για τους χειρισμούς της χθες το βραδυ στη Βουλή με το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη και τη παρουσία των προφυλακισμέων βουλευτών της ΧΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.