νετανιαχουΔημοσιεύτηκαν από τον Guardian και το Al-Jazeera


Ενα από αυτά αμφισβητεί την παρέμβασή του από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών το 2012, όταν παρουσίασε ένα χαρτόνι όπου ήταν σκιτσαρισμένη η καρικατούρα μίας βόμβας έτοιμης να εκραγεί για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνη

Η Μοσάντ διέψευσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το 2012, όταν εκείνος δήλωσε ότι το Ιράν απέχει περί τον ένα χρόνο από την κατασκευή ατομικού όπλου, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα από την εφημερίδα The Guardian και από το Al-Jazeera.

Τα απόρρητα τηλεγραφήματα προέρχονται από τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής και ξένων ομολόγων τους, ανάμεσά τους και η ισραηλινή Μοσάντ, η αμερικανική CIA και η βρετανική MI6. Καλύπτουν μία περίοδο δέκα ετών περίπου, ανάμεσα στο 2006 και στο 2014.

Ενα από αυτά αμφισβητεί την παρέμβαση του Νετανιάχου από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών το 2012, όταν παρουσίασε ένα χαρτόνι όπου ήταν σκιτσαρισμένη η καρικατούρα μίας βόμβας έτοιμης να εκραγεί για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Λέγοντας ότι βασίζεται στις πληροφορίες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δώσει τη διαβεβαίωση ότι από το καλοκαίρι του 2013 “το αργότερον”, το Ιράν δεν θα χρειαζόταν πλέον παρά “λίγους μήνες, ίσως και λίγες εβδομάδες, για να εξασφαλίσει αρκετή ποσότητα εμπλουτισμένουν ουρανίου για την πρώτη του βόμβα”.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Μοσάντ έφθανε στο συμπέρασμα, σε απόρρητη έκθεση που έλαβαν οι νοτιοαφρικανικές μυστικές υπηρεσίες στις 22 Οκτωβρίου 2012, ότι το Ιράν δεν έχει την αναγκαία δραστηριότητα για να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Το Ιράν “δεν φαίνεται ότι είναι σε θέση να εμπλουτίσει ουράνιο σε επαρκές επίπεδο ώστε να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες”, επιμένει η έκθεση.


Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, το επεισόδιο αυτό απεικονίζει το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική των ισραηλινών πολιτικών και την ανάλυση των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ που ερωτήθηκε από την εφημερίδα απάντησε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στις δύο θέσεις. Ο πρωθυπουργός και η Μοσάντ “είπαν και οι δύο ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο με στόχο την κατασκευή βόμβας”.

Η δημοσίευση των απόρρητων αυτών εγγράφων γίνεται λίγες ημέρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός απευθύνει ομιλία αφιερωμένη στο Ιράν ενώπιον του αμερικανικού Κονγκρέσου, στις 3 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση που τού απηύθυνε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ, φροντίζοντας να το αποκρύψει από τον Λευκό Οίκο και καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.


Ο Νετανιάχου που φοβάται μήπως οι δυτικές δυνάμεις υπογράψουν συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κατήγγειλε χθες ότι η “φονική τρομοκρατία” της Τεχεράνης “δεν εμπόδισε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μία πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα τού επιτρέψει να αναπτύξει βιομηχανικής κλίμακας ικανότητα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων”.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.