tabletΤην παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών υπολογιστών στα παιδιά των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα καθώς και στις νέες και στους νέους του Νομού που σπουδάζουν, ζήτησε ο Βουλευτής Γρεβενών και Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κ. Τ. Κοψαχείλης, από τον Αν. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χ. Σπίρτζη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ, κ. Α. Ζερβό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοψαχείλης πρότεινε τη σύνδεση των ανταποδοτικών τελών ύδατος από το Υδροηλεκτρικό Έργο του Φράγματος του Ιλαρίωνα, με τη στρατηγική της ‘’Ψηφιακής Αλληλεγγύης’’, ως λύση, για την άδικη, όπως χαρακτήρισε, εξαίρεση των Γρεβενών και της Δ. Μακεδονίας από τις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
Αθήνα, 19/2/2015
ΠΡΟΣ: 1. Αν. Υπουργό Υποδομών,
Μεταφορών και Δικτύων,
κ. Χ.Σπίρτζη

2. Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο
ΔΕΗ ΑΕ, κ. Α. Ζερβό

Θέμα: Σύνδεση ανταποδοτικού τέλους ύδατος από το ΥΗΕ του Φράγματος του Ιλαρίωνα με τη στρατηγική της ‘’Ψηφιακής Αλληλεγγύης’’

Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε,
Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σημάνω την άδικη εξαίρεση της Δυτικής Μακεδονίας από το πρόγραμμα ‘’Ψηφιακή Αλληλεγγύη’’ καθώς και το ρόλο, τον οποίο δύναται να αναλάβει η ΔΕΗ ΑΕ, ως διορθωτικό αντίμετρο αυτής της εξαίρεσης.
Όπως γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, – μιας και σωρεύετε και την ιδιότητα του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός του προγράμματος ‘’Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης’’, του οποίου Φορείς Υλοποίησης ορίστηκαν το ΤΕΕ και η ΕΔΕΤ Α.Ε. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της οποίας πλέον προΐστασθε ως πολιτικός προϊστάμενος. Η Δυτική Μακεδονία δεν συμπεριελήφθη στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης και είναι σήμερα αδύνατον για τους κατοίκους της να κάνουν χρήση των ευεργετικών ωφελημάτων του προγράμματος ‘’Ψηφιακή Αλληλεγγύη’’. Θεωρώ πως το γεγονός αυτό αποτελεί μία παράλειψη εκ μέρους των τότε χαρασσόντων την κατανομή του ΕΣΠΑ αποφασιστικών οργάνων και πως για τις ηλικιακές ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας, που ανήκουν στη νέα γενιά, είναι απογοητευτικό, το να μην μπορούν να λάβουν το ευεργέτημα της προμήθειας ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μιας «ηλεκτρονικής ταμπλέτας», με κριτήριο το ότι, εισοδηματικά η περιφέρειά μας εμφανίζεται σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της λειτουργίας των σταθμών της ΔΕΗ. Διότι, κατά την άποψή μου αυτό ήταν το χαρακτηριστικό, το οποίο διέκρινε τη Δυτική Μακεδονία από τις υπόλοιπες περιοχές και το οποίο, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αντιπροσωπευτικό των πραγματικών εισοδηματικών δυνατοτήτων των περισσοτέρων κατοίκων των περιοχών μας.
Με βάση αυτή την άποψη, η οποία είναι κοινή παραδοχή για τον Νομό μου, ο οποίος είναι ο φτωχότερος της Δυτικής Μακεδονίας και πλήττεται με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, εισηγούμαι προς εσάς, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών τελών του σπουδαίου και αναγκαίου για την πατρίδα μας υδροηλεκτρικού έργου του Ιλαρίωνα και της καταβολής του «πράσινου τέλους ύδατος», την παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών στα παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα καθώς και στις νέες και στους νέους του νομού μας, που σπουδάζουν και την πρακτική και λειτουργική συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα ‘’Ψηφιακή Αλληλεγγύη’’. Επίσης εκτιμώ και υποθέτω ότι δύνασθε να προχωρήσετε στις κατάλληλες συνέργειες μεταξύ ΤΕΕ – ΔΕΗ και Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προκειμένου η πρόταση αυτή να λάβει εφαρμοστική και υλοποιήσιμη βάση.
Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και για διαβούλευση επί της πρότασής μου και να γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα γενικό αίτημα των κατοίκων των Γρεβενών, οι οποίοι διέθεσαν για το ΥΗΕ του Ιλαρίωνα τα αγροτεμάχιά τους καθώς και τα εισοδήματα που απεκόμιζαν από αυτά, μη έχοντας τη δυνατότητα να τα αντικαταστήσουν, γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες εκτάσεις. Νομίζω ότι η δράση αυτή από την πλευρά της ΔΕΗ καταδεικνύει την ελάχιστη αναγνώριση έναντι της άριστης συνεργασίας που επέδειξαν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών του Ιλαρίωνα

Με εκτίμηση,

Τιμολέων Κοψαχείλης

Βουλευτής Γρεβενών
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.