Ξεπερνιέται ο σκόπελος της 28ης Φεβρουαρίου – Ασφαλείς οι Τράπεζες

ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣΜε μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τετράμηνη παράταση που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup.

Είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, καθώς καταφέραμε μετά από κοπιαστική και εντατική εργασία να φθάσουμε σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία, η οποία προβλέπει τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με παράλληλα παράταση των ομολόγων του EFSF.

Σημαντικό στοιχείο, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, είναι ότι έχει προβλεφθεί και ευελιξία στο πρόγραμμα, οι λεπτομέρειες της οποία θα αποφασισθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Οι κύριες δεσμεύσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τον κ. ΝτάΙσελμπλουμ είναι να υπάρξουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην υπάρξουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο, να διασφαλίζονται τα πλεονέσματα που θα προκύπτουν από τις διαρθρωτικές ρυθμίσεις.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ακόμη.ότι οι θεσμοί θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το αν οι δεσμέυσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκείς. Για το σκοπό αυτό οι ελληνικές αρχές με τους θεσμούς θα συνεχίσουν το έργο τους άμεσα, καθώς τη Δευτέρα ξεκινούν οι συνομιλίες για την τελική απόφαση.
Με τη σειρά του ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή  αν όλοι έχουν λογική προσέγγιση και ότι στην αναζήτηση λύσης πρέπει να επικρατεί πνεύμα ορθολογισμού. Η συμφωνία που επτεύχθη δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι καλή βάση, πρόσθεσε, θα αποτελεί θετική εξέλιξη αν φθάσουμε σε κάποιο συγκεκριμένοσ υμπέρασμα την Δευτέρα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε την προσπάθεια εποικοδομητική και το κείμενο που προέκυψε πολύ συνεκτικό που πρέπει να μελετηθεί με προσοχή. Το έργο που προκύπτει, από το κείμενο αυτό είναι μια σειρά από στάδια και προθεσμίες που πρέπει να υλοποιηθούν. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ , η επόμενη προθεσμία είναι τα τέλη του Απριλίου όπου οι δυο πελυρές πρέπει να συμφωνήσουν για τον τελικό κατάλογο.

Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η συμφωνία προβλέπει παράταση για τέσσερις μήνες -όχι έξι μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση- ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υπάρχει «ευελιξία» και θα γίνει χρήση της. Σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της παρούσας συμφωνίας.

Η παράταση, επίσης, θα χρησιμεύσει για να γεφυρώσει το χρόνο προς μία επόμενη συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και των «θεσμών».

Τα 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο ταμείο αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην επιστολή συνόδευε το ελληνικό αίτημα για παράταση, και οι υπόλοιπες θα περιλαμβάνονται σε δήλωση προθέσεων που καλείται να κάνει η Αθήνα τη Δευτέρα.

Προϋποθέσεις είναι επίσης να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, να υπάρχει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και χρηματοοικονομική σταθερότητα και εκπλήρωση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων.

Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, αλλά ο στόχος για πλεονάσματα παραμένει αλλά αυτά θα είναι «τα κατάλληλα» δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Τα βήματα

Για την υλοποίηση της παράτασης θα υπάρξει μία διαδικασία (process) η οποία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφηκε ως εξής:

Η Ελλάδα καλείται τη Δευτέρα να καταθέσει ένα κείμενο με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είναι πρόθυμη να υλοποιήσει, χρησιμοποιώντας τη συμφωνηθείσα ευελιξία. Οι θεσμοί θα κρίνουν εάν αυτό είναι ένα ικανό πρώτο βήμα για να δοθεί η παράταση. Έτσι, από την Τρίτη θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας.

Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου για την κατάρτιση της τελικής λίστας για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα προτιμούσε η διαδικασία να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση.

Σύμφωνα με σχόλια κυβερνητικών πηγών η αναλυτική αποτίμηση των εξελίξεων και οι στόχοι της κυβέρνησης συνοψίζονται στα εξής :

  • 1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.
  • 2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
  • 3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
  • 4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.λπ.), καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • 5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
  • 6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • 7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • 8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.