Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

CNN: Επτά λόγοι για τους οποίους το Grexit δεν είναι ολέθριο για τους πιστωτές

Φεβρουάριος 18th, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ζευγαρι νυχτα ακροποληΤη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενααλλά και τον αντίκτυπο που αυτά θα μπορούσαν να έχουν.

Στην παρούσα φάση, όπως σημειώνει το CNN, οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα από ένα ενδεχόμενο Grexit και αυτό, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι, οφείλεται σε επτά βασικούς λόγους.

  1. Οι πιστωτές είναι ισχυρότεροι: Η δομή του χρέους έχει αλλάξει ριζικά. Το 2010, το 85% το κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές, ενώ, πλέον, το 80% του δημόσιο χρέους είναι στην κατοχή κυβερνήσεων και άλλων οργανισμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ) που είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα πιθανό Grexit.
  2. Ο κίνδυνος δεν εξαπλώνεται: Δεν υπάρχει, πλέον, μια ιδιωτική τράπεζα που να κατέχει το ελληνικό χρέος, οπότε εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος. Οι ξένες τράπεζες κατείχαν μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους στο 2014 σε σύγκριση με τα 300 δισ. που κατείχαν το 2010.
  3. Δεν υπάρχει φόβος ντόμινο: Το μέλλον της Ελλάδας είναι σκοτεινό, ωστόσο, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία τα έχουν καταφέρει πολύ καλά δουλεύοντας μέσα από οδυνηρά προγράμματα διάσωσης που της έχουν επιβληθεί. Ταυτόχρονα οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να δανείσουν άλλες χώρες διότι δεν φοβούνται πως θα υπάρξει ντόμινο σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
  4. Η στήριξη από την ΕΚΤ: Μπορεί αρχικά να υπήρξε δισταγμός, ωστόσο, η ΕΚΤ προχώρησε στην ποσοτική ελάφρυνση τον Ιανουάριο κάνοντας τους επενδυτές πιο χαρούμενους. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
  5. Ανάπτυξη: Μπορεί η Ευρωζώνη να δίνει μάχη με την ύφεση βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2012 που πάλι ήταν πιθανό ένα Grexit. Το ΑΕΠ της ένωσης αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
  6. Η Ευρωζώνη είναι πιο οχυρωμένη: Οταν η κρίση «χτύπησε» την Ευρωζώνη το 2010 οι ηγέτες της δεν είχαν κανένα σχέδιο, ωστόσο, από τότε η ένωση έχει οχυρωθεί καλύτερα μέσω του ταμείου διάσωσης με κεφάλαια ύψους 800 δισ. δολαρίων, ενώ, δημιουργήθηκαν και κάποιοι κανόνες.
  7. Αυξάνονται τα αποθέματα: Οι επενδυτές δείχνουν ατάραχοι από την προοπτική μιας ευρύτερη κρίσης στην Ευρωζώνη. Παρά το ελληνικό αδιέξοδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.


iefimerida

This entry was posted on Τετάρτη, Φεβρουάριος 18th, 2015 at 22:21 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply