Οι αντιδράσεις και οι απουσίες…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαδέχεται τον Κάρολο Παπούλια, έπειτα από τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ αποτέλεσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία, την οποία στήριξαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Ο ανθυποψήφιος, συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος, που ήταν η πρόταση του Ποταμιού, την οποία στήριξε και το ΠΑΣΟΚ έλαβε 30 ψήφους.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, πιστό στη διαχρονική στάση του απέναντι στη συγκεκριμένη διαδικασία ψήφισε «παρών», ενώ το ίδιο έπραξε και η Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικά η ψηφοφορία:

  • Προκόπης Παυλόπουλος – 233
  • Νίκος Αλιβιζάτος – 30
  • Παρών – 32
  • Απόντες – 5

Ποιοι απουσίαζαν από την ψηφοφορία

Η σημερινή ψηφοφορία είχε πέντε απουσίες, τρεις δικαιολογημένες, αλλά και εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαφωνεί με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και απείχε από την διαδικασία, και της Ελένης Γαϊτάνη, που ήταν συνειδητή η απουσία της.

Αναλυτικά η δήλωση Γαϊτάνη:

«Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα.

Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μέσα από τη συλλογική λειτουργία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη δράση των μελών του και την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί νικηφόρα.

Ιωάννα Γαϊτάνη
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης»

Οι άλλοι τρεις απόντες ήταν οι:

  • Σάββας Αναστασιάδης – Οικογενειακό πρόβλημα
  • Αλέκος Κόντος – Βρίσκεται στο εξωτερικό
  • Γιάννης Μιχελογιαννάκης – Ασθένεια

Εκλεισε γρήγορα ένα μέτωπο η κυβέρνηση, αλλά με διαφωνίες

Με τη σημερινή εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας η κυβέρνηση κλείνει γρήγορα ένα μέτωπο που είναι ανοικτό εδώ και πολύ καιρό (και προκάλεσε και τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου) και επικεντρώνεται στην σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για συμφωνία πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου έφερε και διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, υπήρξαν βουλευτές και στελέχη που δεν συμφώνησαν με την πρόταση Τσίπρα.

Οι Ελένη Σωτηρία, Δημήτρης Κοδέλλας και Κώστας Λαπαβίτσας εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους, ωστόσο, ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις τους πριν από την ψηφοφορία

Ελένη Σωτηρίου:

«Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι μια σωστή επιλογή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκφράζει την υπόθεση της σωτηρίας του λαού και της χώρας. Το μήνυμα των εκλογών στις 25 Γενάρη, ήταν μήνυμα καταδίκης και απόρριψης του παλιού πολιτικού προσωπικού, μήνυμα τιμωρίας του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος. Η εθνική και λαϊκή ενότητα είναι σήμερα απαραίτητη αλλά στη βάση μιας αναγεννητικής πορείας και όχι στα πλαίσια της συναίνεσης με εκείνες τις δυνάμεις που κατέστρεψαν τη χώρα.

Η αποφασιστική στάση μας απέναντι στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα της ευρωκρατίας ήταν που έκανε περήφανο το λαό μας και ανέβασε το φρόνημά του.

Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Το καθοριστικό από δω και πέρα είναι η προετοιμασία του λαού μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση που έχει ήδη ξεκινήσει.»

Δημήτρης Κοδέλλας:

«Η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους (ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του) από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε την χώρα.

Ειδικά ετούτη την ώρα, που η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκονται εν μέσω «πυρών» και τελεσιγράφων υπήρχε η ανάγκη για ένα πρόσωπο που να συμβολίζει και να προάγει μια νέα εθνική και λαϊκή ενότητα στην κατεύθυνση μιας νέας πορείας απαλλαγής της χώρας από το μνημονιακό αποικιακό καθεστώς.

Αυτή η πορεία δε μπορεί παρά να σηματοδοτείται από την υπέρβαση του πολιτικού συστήματος, την πλήρη εμπιστοσύνη και ενεργοποίηση του λαού μας και μια νέα σχέση απαλλαγμένη από τη σκουριά του παλαιοκομματισμού και των μεταπολιτευτικών παθογενειών. Αυτή η σχέση και οι πρακτικές επιλογές που τη συνοδεύουν οφείλει να δίνει ώθηση στην ελπίδα και στην αυτοπεποίθηση του λαού μας, στην οριστική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.

Η στάση στην ψηφοφορία μετά τη δημόσια πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετίζεται με την κρισιμότητα της στιγμής και της μάχης που δίνεται και αφορά στο μέλλον της χώρας μας».

Δ. Κοδέλας, 18/02/2015

Κώστας Λαπαβίτσας:

«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των Μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο, σε συμφωνία με την θέληση του λαού η οποία εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ένας τέτοιος Πρόεδρος θα μπορούσε να στηρίξει αποτελεσματικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τιτάνιο έργο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της ανόρθωσης της χώρας. Θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει ένα νέο υπόδειγμα δημοκρατίας και να διευρύνει την μεγάλη λαϊκή αποδοχή που ήδη έχει η κυβέρνηση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι μια ξεχωριστή δημόσια προσωπικότητα με δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Από τη στιγμή όμως που η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε δημόσια από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται ζήτημα εναντίωσης στην επιλογή αυτή. Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμες και λεπτές διαπραγματεύσεις που απαιτούν αρραγές μέτωπο».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.