ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΔΟΣΕΙΣ
βουλη εδραναΜε ένα φορολογικό πολυνομοσχέδιο και το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ετοιμάζεται να κάνει ποδαρικό η κυβέρνηση, ενώ σειρά θα πάρουν το «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και οι διατάξεις για την ανάταξη των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, το μεγαλύτερο μέρος αφορά στη βελτίωση των όρων υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών, με την κατάργηση των περιορισμών που την έκαναν απωθητική. Συγκεκριμένα, προς κατάργηση βαίνει το όριο του 1 εκατ. ευρώ και το πλαφόν των 15.000 ευρώ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις 100 δόσεις σε όλους τους οφειλέτες. Επιπλέον, καταργείται η ελάχιστη δόση των 50 ευρώ, ενώ «κουρεύονται» τα πρόστιμα που επιβαρύνουν την αρχική, αλλά και το μηνιαίο επιτόκιο επί των δόσεων.

Σε δεύτερη φάση, όταν εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα ισχύσουν ειδικά κριτήρια για όσους βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Συγκεκριμένα, οι ετήσιες δόσεις δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 20% του ετήσιου εισοδήματος για οφειλές προς το Δημόσιο και το 30% για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το πλαίσιο θα συμπληρώνεται με την κατάργηση των ποινικών διατάξεων που αφορούν στους οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, θα απαγορευτεί ρητώς η δυνατότητα φορολογικού ελέγχου κατ’ οίκον χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα, ρυθμίζοντας έτσι νομοθετικά ένα ζήτημα που είχε ανάψει «φωτιές» στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αντί να νομοθετήσει προτίμησε να απευθύνει ερώτημα στον Αρειο Πάγο.

Επιπλέον, το ΣΔΟΕ θα ανακτήσει τη δυνατότητα προληπτικών ελέγχων, δηλαδή ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων, ενώ θα μπορεί εφεξής να βεβαιώνει και τους φόρους επί των παραβάσεων που διαπιστώνει, κάτι που σημαίνει ότι οι Εκθέσεις Ελέγχου δεν θα λιμνάζουν, πλέον, στα ράφια των εφοριών.

Το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα βασιστεί σε κριτήρια ανάλογα με αυτά που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή αξία ακινήτου, εισόδημα, καταθέσεις, ενώ το πλέγμα θα συμπληρωθεί με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή του δόρατος τη διαγραφή για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σε δεύτερη φάση θα έρθει στη Βουλή το πλαίσιο που θα ενεργοποιεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις- αδιευκρίνιστο αν θα έχουμε και το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα πρότερα επίπεδα- τις 3ετίες, τη Διαιτησία και τη μετενέργεια.

Επίσης, θα έλθει και το «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά, νοσοκομειακή περίθαλψη κλπ.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.