Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κοζάνη: Βαριές καμπάνες στο Εφετείο για τα δάνεια μαϊμού στα Γρεβενά

Φεβρουάριος 18th, 2015 by Χρήστος Μίμης

Του Σπύρου Κουταβά
ταμειο - λεφτα
Σε είκοσι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε την Τετάρτη (18/02) από το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώην διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας Γρεβενών Διονύσης Λόλας μετά απο μήνυση που υπέβαλλε ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Μαρκόπουλος.

Πρόκειται για την υπόθεση με τα Μαϊμου δάνεια στα Γρεβενά που χορηγούσαν με πλαστα δικαιολογητικά, υπογραφές και ψευτικες βεβαιώσεις απο την Αγροτική τράπεζα της περιοχής.

Στο ίδιο δικαστήριο καταδικάστηκε σε είκοσι μήνες  φυλάκιση και η Χριστίνα Σαλτσίδου στην οποία,  ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας της, δημιούργησε πλαστό κτηνοτροφικό μητρώω προκειμένου να λάβει άτοκες χρηματοδοτήσεις απο την τράπεζα.

(Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε 2 χρόνια φυλάκιση)

Ο κ.Εισαγγελέας ζήτησε ακόμη αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης όπου αθωώθηκαν οι 92 κτηνοτρόφοι (δείτε εδώ) και πρότεινε να εκδικαστούν εκ νέου στο εφετείο.

Η πολύκροτη υπόθεση απασχόλησε τις αρχές μετά τις καταγγελίες και την μήνυση που κατέθεσε ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Μαρκόπουλος όταν διαπίστωσε με έκπληξη ότι στο ταμείο της Τράπεζας όπου περίμενε για να λάβει το άτοκο δάνειο ύψους 15.000 €, κοινοί γνωστοί του που δεν ήταν κτηνοτρόφοι και δεν διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό μητρώου, ελάμβαναν δάνειο πολλαπλάσιο από το δικό του.

Οι περισσότεροι εξ΄αυτων είχαν δηλώσει με κάθε επισημότητα, δηλαδή με τις υπογραφές βεβαιότητας του διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών ψευδή στοιχεία ότι διαθέτουν κτηνοτροφική φάρμα προκειμένου να λάβουν την μεγαλύτερη δυνατή άτοκη χορήγηση.
Το παραπάνω γεγονός ο κτηνοτρόφος το ανέφερε στα κεντρικά της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και στο γραφείο του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτιδη. Ενώ την ίδια στιγμή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών κατά παντός υπευθύνου.

Η διαδρομή του χρήματος
Ένας προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας των Γρεβενών και διευθυντικά στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας συνθέτουν τον σκελετό στον οποίο στήθηκε η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων με την εγγύηση μάλιστα του ελληνικού δημοσίου.

Η μεγάλη κομπίνα στήθηκε το 2008, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για «χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Τότε στα γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας των Γρεβενών δημιουργήθηκαν ουρές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος έσπευσαν να πάρουν ζεστό χρήμα που μοιράζονταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όλοι ήταν εφοδιασμένοι με μία ψευδή βεβαίωση, της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Γρεβενών και έφεραν την υπογραφή του διευθυντή της υπηρεσίας Δ. Λόλα. σύμφωνα με την οποία κατείχαν κτηνοτροφικές μονάδες και διατηρούσαν ζώα για πάχυνση. Με τη ψευδή βεβαίωση στην συνέχεια η ΑΤΕ μοίρασε άφθονο χρήμα, χορηγώντας άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας. Παρότι η Τράπεζα διατηρούσε μητρώο με τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους ο αρμόδιος υποδιευθυντής του καταστήματος κ. Ευάγγελος Σχοινάς για άγνωστο λόγο δεν έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας και χορήγησε τα δάνεια με μόνα δικαιολογητικά την ψευδή βεβαίωση που προσκόμισαν οι δήθεν δικαιούχοι.

Τα δάνεια χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το επιτόκιο ήταν επιδοτούμενο κατά 100% από το δημόσιο.

vetonews

This entry was posted on Τετάρτη, Φεβρουάριος 18th, 2015 at 15:32 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Σχόλια about “Κοζάνη: Βαριές καμπάνες στο Εφετείο για τα δάνεια μαϊμού στα Γρεβενά”

  1. Nick said:

    οι χαφιεδες ανταμοιβονται οπως φαινεται.. τραγικο

  2. ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ said:

    Πως γίνετε να πάρεις δάνειο και να ζημιώσεις την τράπεζα η το δημόσιο? Σε τι ποσοστό έχουν αποπληρωθεί τα δάνεια των κτηνοτρόφων??

Leave a Reply