Τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες

λεφταΤο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών καταθέσεων που αποχώρησαν από το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο τρίμηνο, βρίσκεται εντός Ελλάδας και σε επενδυτικά προϊόντα, αφού όπως εκτιμούν οι τράπεζες, μόνο το 20% των κεφαλαίων αυτών, διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την Kαθημερινή, τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως αν η κυβέρνηση πετύχει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα, τότε το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να επιστρέψει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, περίπου το 50% από τις εκροές καταθέσεων, που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ, έχει παραμείνει στη χώρα υπό μορφή μετρητών και βρίσκεται σε θυρίδες, σεντούκια… στρώματα, κ.α.

Τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» που δεν επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό (υπό τον φόβο φορολογικών και άλλων ελέγχων) μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες.

Ένα ποσοστό 30% των εκροών (ή περίπου 6 δισ. ευρώ) διοχετεύθηκε σε επενδυτικά προϊόντα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.